Ympäristönsuojelu

AIHEALUEET

Ympäristönsuojelu

Ympäristönsuojelulla tarkoitetaan kaikkea toimintaa, jonka tarkoituksena on estää ympäristön saastuminen ja säilyttää hyvä ympäristön tila.  Suojelutyötä voivat tehdä kaikki.  Myös kunnilla ja valtiolla on velvollisuus huolehtia ympäristön tilasta esimerkiksi lainsäädännöllä. Jokainen haluaa elää puhtaassa ympäristössä, joka alkaa heti omalta kotiportaalta. Siihen eivät kuulu maassa lojuvat roskat, rikotut pullot tai ojaan hylätyt rikkinäiset polkupyörät. Tärkeintä on huolehtia siitä, ettei omilla toimillaan aiheuta ympäristön roskaantumista.

On myös olemassa jätettä, joka ei saisi koskaan päätyä luontoon. Esimerkiksi jo pieni määrä moottoriöljyä tekee luontoon jouduttuaan vakavia tuhoja pohjavedelle ja akut ja paristot eivät maadu koskaan, vaan jäävät maahan ja luontoon pysyvästi. Tällaisia jätteitä kutsutaan vaaralliseksi jätteeksi, joka on hävitettävä erityisen tarkasti ohjeita noudattaen. Vaaralliselle jätteelle on olemassa omat kierrätyspisteensä. Omasta lähimmästä kierrätyspisteestä kannattaa ottaa selvää.

Roska päivässä on liike, johon osallistuvat keräävät muilta maahan unohtuneita roskia. Jos jokainen suomalainen keräisi päivässä yhden roskan maasta, hitaasti mutta varmasti jokaisen koulu- tai työmatka alkaisi näyttää siistimmältä. Roska päivässä -liike toimii aina Australiasta Lappiin saakka, ja osallistumiseen riittää, että huolehtii päivittäin yhden roskan maasta asianmukaiseen keräysastiaan. Omalla käytöksellään voi myös toimia mallina muille.

 

Plogging -Siivouspäivä. Plogging eli roskajuoksu yhdistää liikunnan ja ulkoilun roskien keräämiseen. Se sopii kaiken ikäisille kuntotasosta riippumatta, eikä roskapussia kummempia välineitä tarvita. Lenkkeillessä kerätään reitin varrelle osuvat roskat, kunto kohenee ja ympäristö kiittää.

Ympäristöä voi suojella myös tekemällä ympäristöä huomioivia ostoksia. Virallisia ympäristömerkkejä tuotteissa ovat Pohjoismainen ympäristömerkki, EU:n ympäristömerkki, EU:n energiamerkki ja viralliset luomumerkit. Niiden tavoitteena on, että kuluttajan olisi helpompi valita ympäristöä vähemmän kuormittavia tuotteita ja lisätä tietoa tuotteiden ympäristövaikutuksista. Ostoksille mennessä kannattaa suosia omaa kauppakassia, jottei muovipusseja tarvitsisi ostaa. Ostopäätöksiä tehdessä kannattaa myös suosia kotimaisia ja mahdollisimman lähellä tuotettuja ruokia sekä tuotteita. Jokainen ostos on pieni keino vaikuttaa.

 

Päivitetty 23.1.2019

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load