Oma asuinympäristö

AIHEALUEET

Oma asuinympäristö

Todennäköisesti jokainen meistä haluaa asua siistissä ja viihtyisässä ympäristössä, jossa tuntee olonsa turvalliseksi. Viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön luominen ja siitä huolehtiminen on kaikkien vastuulla.

Omaa asuinaluettaan osaa yleensä arvostaa paremmin, kun tutustuu asuinalueensa historiaan ja löytää asioita, joiden vuoksi juuri oma asuinalue on se kaikista mukavin. Mitä kotitalon paikalla oli viisikymmentä tai sata vuotta sitten? Onko kadun nimi aina ollut sama, kuka sen keksi ja mitä se tarkoittaa? Miltä kotikulmat nyt näyttävät, ja millaisen jäljen me nykyihmiset olemme jättämässä sen historiaan? Tällaisiin kysymyksiin voi saada vastauksia iäkkäiltä tutuilta, maakunta-arkistosta tai esimerkiksi kirjastosta.

Hyvä asuinalue tarkoittaa jokaiselle eri asioita. Yksi arvostaa lähellä sijaitsevia palveluja ja tilavia autoparkkeja, toinen haluaa, että naapuriin on kilometri ja takapihalta lähtee metsäpolut heti luontoon. Turvallisuus ja siisteys ovat kuitenkin asioita, jotka yhdistyvät monien toiveissa asuinpaikasta riippumatta. Hyvä asuinalue tukee kaiken ikäisten asukkaidensa hyvinvointia.

Mikäli oman asuinalueen kunnossa on parantamisen varaa, voi Oulussa ottaa yhteyttä suoraan omalla alueella toimivaan urakoitsijaan. Urakoitsijoiden yhteystiedot löytyvät Oulun kaupungin verkkosivuilta. Roska-astioiden vähyys, rikkinäiset puistonpenkit tai puutteellinen valaistus lisäävät epämukavuuden ja levottomuuden tuntua. Roskainen ympäristö lisää roskaamista, kun taas puhdas ympäristö vähentää sitä. Omat ideat kotikulmien parantamiseksi kannattaa viedä eteenpäin. Useissa kunnissa toimii nuorten vaikuttajaryhmiä ja netissä on erilaisia vaikuttamisen kanavia. Näitä kanavia kannattaa hyödyntää omien ideoinnin eteenpäin viemisessä. Oulun kaupungin alueelliset osallisuusryhmät.

Joitakin ideoita voi myös toteuttaa itse. Roskien kerääminen vaikkapa iltalenkillä on yksinkertainen tapa saada ympäristöä siistimmäksi. Omalla esimerkillä voi kannustaa mukaan myös muita. Naapuruston ihmisiä voi kysellä talkoisiin, joiden tarkoituksena on tehdä asuinalueesta viihtyisämpi. Heiltä voi myös kysellä mielipiteitä asuinalueesta. Mukavaan asuinympäristöön kuuluu, että ihmiset siellä tulevat toimeen keskenään. Aktiivisuus lisää sosiaalisuutta. Omalla alueella asuvia voi kerätä yhteen myös sosiaalisissa medioissa. Esimerkiksi Facebookista voi etsiä omalla alueellaan toimivia ryhmiä tai perustaa oman ryhmän.

Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen verkkosivuilta löytyy runsaasti tietoa kaupunkiympäristöstä, aina grillauspaikkojen sijainnista viimeisimpien lakiuudistusten vaikutuksiin. Ympäristöhallinnon verkkosivuilta löytyy ympäristötietoa Suomen eri alueista Hangosta Nuorgamiin.

 

Päivitetty 23.1.2019

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load