Jokamiehenoikeudet

AIHEALUEET

Jokamiehenoikeudet

Suomalainen jokamiehenoikeus on laajuudessaan ainutlaatuinen koko maailmassa, ja se koskee jokaista Suomessa oleskelevaa. Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan mahdollisuutta käyttää luontoa maksutta riippumatta siitä, kuka on alueen omistaja. Toisten omistamia pihamaita lukuun ottamatta luonnossa saa liikkua ja retkeillä jalan, hiihtäen, ratsailla tai pyöräillen. Pellot, niityt ja istutusalueet tulee myös kiertää, etteivät ne vahingoitu. Luonnonsuojelualueilla jokamiehenoikeuksia on rajoitettu.

Liikkumisen lisäksi myös tilapäinen majoittuminen toisen mailla on sallittua. Telttailla siis voi melko vapaasti, kunhan pitää sopivan etäisyyden asumuksiin. Toisen pihamaalle ei siis saa pystyttää omaa telttaa. Avotulta ei toisen maille kuitenkaan saa tehdä, ellei siihen ole pakottavaa syytä. Kannettavan keittimen tai grillin käyttöä ei lasketa avotuleksi.

Luonnon antimia saa hyödyntää vapaasti. Marjat, sienet ja rauhoittamattomat kukat ovat kaikkien poimittavissa, ja onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja. Muuhun kalastukseen tulee olla lupa. Vesistöjä saa hyödyntää myös uima- tai peseytymistarkoituksiin, ja talvisin jäällä on lupa kulkea.

Oikeudet tuovat mukanaan vastuun. Jokamiehenoikeudella liikkuva ei saa aiheuttaa häiriötä tai haittaa luonnolle, eläimille tai toisille ihmisille. Lintujen pesät ja poikaset on jätettävä rauhaan, samoin muut metsän eläimet ja rauhoitetut kasvit. Kasvavia puita ei saa kaataa tai vahingoittaa, eli saunavihdan tai pajunkissojen keruu toisen mailta ei ole sallittua. Havut joulukoristeisiin kerätään maasta. Kuivunutta tai kaatunutta puuta ei saa toisen mailta ottaa, kuten ei myöskään varpuja tai sammalta. Roskia ei jätetä luontoon, vaan ne tulee ottaa mukaan ja hävittää asianmukaisesti.

Toisen mailla ei saa ajaa luvatta moottoriajoneuvolla. Myös kalastus ja metsästys vaativat viralliset luvat.

 

Päivitetty 23.1.2019

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load