Jokamiehenoikeudet

AIHEALUEET

Jokamiehenoikeudet antavat jokaiselle mahdollisuuden käyttää luontoa

Suomalainen jokamiehenoikeus on laajuudessaan ainutlaatuinen koko maailmassa, ja se koskee jokaista Suomessa oleskelevaa. Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan mahdollisuutta käyttää luontoa maksutta riippumatta siitä, kuka on alueen omistaja.

Lue lisää jokamiehenoikeuksista (Luontoon.fi)

Tutustu tarkemmin mitä kaikkea luonnossa voi tehdä? (Luontoon.fi)

Toisten pihamaita lukuun ottamatta luonnossa saa liikkua ja retkeillä jalan, hiihtäen, ratsailla tai pyöräillen. Pellot, niityt ja istutusalueet tulee myös kiertää, etteivät ne vahingoitu.

Tutustu Retkeilyn ABC -oppaaseen (Luontoon.fi)

Luonnonsuojelualueilla jokamiehenoikeuksia voidaan rajoittaa

Jokaisella luonnonsuojelualueella voi olla erilaiset rajoitukset. Alueella voidaan rajoittaa esimerkiksi liikkumista, leiriytymistä, kasvien keräämistä ja onkimista.

Tarkasta luonnonsuojelualueen rajoitukset (Luontoon.fi)

Liikkumisen lisäksi myös tilapäinen majoittuminen on yleensä sallittua

Luonnossa voi telttailla melko vapaasti, kunhan pitää sopivan etäisyyden asumuksiin. Toisen pihamaalle ei siis saa pystyttää omaa telttaa. Avotulta ei saa tehdä toisen maille, ellei siihen ole pakottavaa syytä. Kannettavan keittimen tai grillin käyttöä ei kuitenkaan lasketa avotuleksi.

Luonnon antimia saa hyödyntää vapaasti

Marjat, sienet ja rauhoittamattomat kukat ovat kaikkien poimittavissa. Myös onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja. Muuhun kalastukseen tulee olla lupa. Vesistöjä saa hyödyntää myös uima- tai peseytymistarkoituksiin, ja talvisin jäällä on lupa kulkea.

Jokamiehenoikeudet tuovat mukanaan vastuun

Jokamiehenoikeudella liikkuva ei saa aiheuttaa häiriötä tai haittaa luonnolle, eläimille tai toisille ihmisille. Koiraa ei saa pitää irti luonnossa 1.3.–19.8.

Lintujen pesät ja poikaset on jätettävä rauhaan, samoin muut metsän eläimet sekä rauhoitetut kasvit. Kasvavia puita ei saa kaataa tai vahingoittaa, eli saunavihdan tai pajunkissojen keruu toisen mailta ei ole sallittua.

Lue mitä kuuluu rauhoitettujen kasvien joukkoon (Ympäristö.fi)

Kuivunutta tai kaatunutta puuta ei saa toisen mailta ottaa, kuten ei myöskään varpuja tai sammalta. Roskia ei jätetä luontoon, vaan ne tulee ottaa mukaan ja hävittää asianmukaisesti.

Toisen mailla ei saa ajaa luvatta moottoriajoneuvolla. Myös kalastus ja metsästys vaativat viralliset luvat.

 

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load