Arjen valinnat

AIHEALUEET

Arjen valinnat

Omilla pienilläkin valinnoilla ja toiminnalla on merkitystä ympäristöön. Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa asioihin esimerkiksi ostopäätöksillään: kuluttajat ohjaavat markkinoita, ja kaupat tarjoavat sellaista tavaraa, jota ostetaan paljon. Valitsemalla eettisesti kestäviä ja ympäristöä säästäviä tuotteita voi omalta osaltaan huolehtia maapallon hyvinvoinnista.

Omaa arkea ja kulutusta voi arvioida monelta kannalta:

* Kuinka paljon elämäntapani ja valintani kuormittavat ympäristöä?
* Kuinka voisin vähentää tuottamaani jätemäärää?
* Missä ostamani tuote on valmistettu ja kuka sen on tehnyt?
* Mitä lautasellani on?

Kertakulutus ja jokaisen muotivaatteen ostaminen kuluttaa ympäristöä. Vaateostoksissa kannattaa aina suosia kirpputoreja, kierrätystä ja ostaa vain tarpeeseen laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Ympäristön lisäksi samalla tulee säästäneeksi myös kukkaroaan.

Liikkumiseen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Kannattaa suosia kävelyä, pyöräilyä, tai joukkoliikennettä. Liikenne on ympäristön kannalta yksi merkittävistä kulutuksen osa-alueista. Liikenne kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa, aiheuttaa melua, heikentää ilmanlaatua ja tuottaa jätteitä. Työ- ja harrastusmatkojen osalta voi myös selvittää, onko muilla sama matka, ja kulkea yhteiskyydillä. Kimppakyyti vähentää liikenteen ympäristölle aiheuttamaa rasitusta.

Roskat eivät kuulu luontoon, ja vastuullinen kansalainen huolehtii aina siitä, ettei jätä roskia lojumaan tai heitä niitä maahan. Purukumin tai tupakantumpin paikka on niille varatussa jäteastiassa. Autoillessa kyydin aikana syntyneet roskat kerätään pussiin ja hävitetään asianmukaisesti – ei tienpientareelle heittäen. Myös lajittelu, esimerkiksi biojätteisiin ja sekajätteisiin, on tärkeää.

Kasvissyönti lisää suosiotaan, ja se onkin oikein toteutettuna ympäristölle hyväksi. Esimerkiksi Worldwatch-instituutin ja Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan kasvisruoan tuotantoon tarvitaan merkittävästi vähemmän energiaa kuin lihan. Lihantuotanto aiheuttaa myös runsaasti kasvihuonekaasupäästöjä. Kasvisten määrää lautasella kannattaa lisätä ja opetella syömään niitä monipuolisesti. Ruokailussa myös kotimaisten tuotteiden suosiminen kannattaa. Suomessa valmistetulla tuotteella on työllistävä vaikutus. Myös tuotteen kuljetukseen on kulunut vähemmän energiaa kuin vaikkapa tuhansien kilometrien päässä tuotetun tuotteen.

Vedenkulutusta kannattaa tarkkailla. Suomessa vedestä ei ole pulaa, mutta kuuman veden tuottaminen vaatii runsaasti energiaa. Suihkussa ei siis kannata läträtä turhan kauan. Helppo keino pitää suihkuttelu muutamien minuuttien mittaisena on valita esimerkiksi alle neljän minuutin mittainen suosikkikappale ja laittaa se soimaan suihkuun mennessä. Kun kappale loppuu, oma suihkuvuoro on käytetty. On myös hyvä totutella peseytymään hieman viileämmällä vedellä ja sammuttaa vesi aina saippuoinnin ajaksi.

Arjen pienet valinnat voivat tuntua turhilta, mutta omalla esimerkillä voi saada muitakin mukaan, ja pienistä puroista syntyy isompi virta. Suosimalla kestäviä tuotteita, ja esimerkiksi kierrätystä, jokainen on mukana luomassa puhtaampaa huomista.

100 fiksua arjen tekoa (Sitra)
Vastuullinen kuluttaminen (Kuluttajaliitto)
Vastuullisuudella on väliä (Reilukauppa)
Kasvissyönti  (Animalia)
Vegaaniliitto

Päivitetty 23.1.2019

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load