Arjen valinnat

AIHEALUEET

Pienilläkin valinnoilla ja toiminnalla on merkitystä ympäristöön

Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa asioihin esimerkiksi ostopäätöksillään. Kuluttajat ohjaavat markkinoita, ja kaupat tarjoavat sellaista tavaraa, jota ostetaan paljon. Valitsemalla eettisesti kestäviä ja ympäristöä säästäviä tuotteita voi omalta osaltaan huolehtia maapallon hyvinvoinnista.

Omaa arkea ja kulutusta voi arvioida monelta kannalta:

  • Kuinka paljon elämäntapani ja valintani kuormittavat ympäristöä?
  • Kuinka voisin vähentää tuottamaani jätemäärää?
  • Missä ostamani tuote on valmistettu ja kuka sen on tehnyt?
  • Mitä lautasellani on?

Arjen pienet valinnat voivat tuntua turhilta, mutta omalla esimerkillä voi saada muitakin mukaan, ja pienistä puroista syntyy isompi virta. Suosimalla kestäviä tuotteita, ja esimerkiksi kierrätystä, jokainen on mukana luomassa puhtaampaa huomista.

Tutustu 100 fiksuun arjen tekoon (Sitra.fi)

Lue lisää vastuullisesta kuluttamisesta (Kuluttajaliitto.fi)

Lue Reilun kaupan artikkeli vastuullisuudesta (Reilukauppa.fi)

Lue lisää, miten kasvissyönnin voi aloittaa (Vegaanihaaste.fi)

Tutustu tarkemmin Vegaaniliiton toimintaan (Vegaaniliitto.fi)

Kertakulutus ja jokaisen muotivaatteen ostaminen kuluttaa ympäristöä

Vaateostoksissa kannattaa aina suosia kirpputoreja, kierrätystä ja ostaa vain tarpeeseen laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Ympäristön lisäksi samalla tulee säästäneeksi myös kukkaroaan.

Liikenne kuluttaa paljon luonnonvaroja ja energiaa

Liikkumiseen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Kannattaa suosia kävelyä, pyöräilyä, tai joukkoliikennettä. Liikenne on ympäristön kannalta yksi merkittävistä kulutuksen osa-alueista. Liikenne kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa, aiheuttaa melua, heikentää ilmanlaatua ja tuottaa jätteitä. Työ- ja harrastusmatkojen osalta voi myös selvittää, onko muilla sama matka, ja kulkea yhteiskyydillä. Kimppakyyti vähentää liikenteen ympäristölle aiheuttamaa rasitusta.

Roskat eivät kuulu luontoon

Roskat kuuluvat roskakoriin eivätkä maahan tai luontoon. Purukumin tai tupakantumpin paikka on niille varatussa jäteastiassa. Autoillessa kyydin aikana syntyneet roskat kerätään pussiin ja hävitetään asianmukaisesti. Lajittelu, esimerkiksi biojätteisiin ja sekajätteisiin on hyvä keino vähentää ilmastokuormaa.

Oikeanlainen kasvissyönti on ympäristölle hyväksi

Worldwatch-instituutin ja Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan kasvisruoan tuotantoon tarvitaan merkittävästi vähemmän energiaa kuin lihan. Lihantuotanto aiheuttaa myös runsaasti kasvihuonekaasupäästöjä. Kasvisten määrää lautasella kannattaa lisätä ja opetella syömään niitä monipuolisesti.

Ruokailussa kannattaa suosia kotimaisia tuotteita. Suomessa valmistettu tuote työllistää suomalaisia. Myös tuotteen kuljetukseen on kulunut vähemmän energiaa kuin esimerkiksi ulkomaisen tuotteen kuljetukseen.

Suomessa ei ole pulaa vedestä, mutta kuuman veden tuottaminen kuluttaa runsaasti energiaa

Suihkussa ei siis kannata läträtä turhan kauan. Helppo keino pitää suihkuttelu muutamien minuuttien mittaisena on valita esimerkiksi alle neljän minuutin mittainen suosikkikappale ja laittaa se soimaan suihkuun mennessä. Kun kappale loppuu, oma suihkuvuoro on käytetty. On myös hyvä totutella peseytymään hieman viileämmällä vedellä ja sammuttaa vesi aina saippuoinnin ajaksi.

Viihtyisän ja turvallisen asuinympäristön luominen ja siitä huolehtiminen on kaikkien vastuulla

Todennäköisesti jokainen meistä haluaa asua siistissä ja viihtyisässä ympäristössä, jossa tuntee olonsa turvalliseksi. Omaa asuinaluettaan osaa yleensä arvostaa paremmin, kun tutustuu asuinalueensa historiaan ja löytää asioita, joiden vuoksi juuri oma asuinalue on se kaikista mukavin.

Mitä kotitalon paikalla oli viisikymmentä tai sata vuotta sitten? Onko kadun nimi aina ollut sama, kuka sen keksi ja mitä se tarkoittaa? Miltä kotikulmat nyt näyttävät, ja millaisen jäljen me nykyihmiset olemme jättämässä sen historiaan? Tällaisiin kysymyksiin voi saada vastauksia iäkkäiltä tutuilta, maakunta-arkistosta tai esimerkiksi kirjastosta.

Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen verkkosivuilta löytyy runsaasti tietoa kaupunkiympäristöstä, aina grillauspaikkojen sijainnista viimeisimpien lakiuudistusten vaikutuksiin. Ympäristöhallinnon verkkosivuilta löytyy ympäristötietoa Suomen eri alueista Hangosta Nuorgamiin.

Tutustu Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluihin (ouka.fi)

Lue lisää ympäristötietoa Ympäristöhallinnon sivuilta (ympäristö.fi)

Turvallisuus ja siisteys ovat asioita, joita useat arvostavat asuinpaikasta riippumatta

Hyvä asuinalue tukee kaiken ikäisten asukkaidensa hyvinvointia. Jos oman asuinalueen kunnossa on parantamisen varaa, voi Oulussa ottaa yhteyttä suoraan omalla alueella toimivaan urakoitsijaan.

Urakoitsijoiden yhteystiedot (Ouka.fi)

Roska-astioiden vähyys, rikkinäiset puistonpenkit tai puutteellinen valaistus lisäävät epämukavuuden ja levottomuuden tuntua. Roskainen ympäristö lisää roskaamista, kun taas puhdas ympäristö vähentää sitä.

Omat ideat kotikulmien parantamiseksi kannattaa viedä eteenpäin. Useissa kunnissa toimii nuorten vaikuttajaryhmiä ja netissä on erilaisia vaikuttamisen kanavia. Näitä kanavia kannattaa hyödyntää omien ideoiden viemisessä eteenpäin.

Oulun kaupungin alueelliset osallisuusryhmät (Ouka.fi)

Joitakin ideoita voi toteuttaa itse

Roskien kerääminen vaikkapa iltalenkillä on yksinkertainen tapa saada ympäristöä siistimmäksi. Omalla esimerkillä voi kannustaa mukaan myös muita.

Naapuruston ihmisiä voi kysellä talkoisiin, joiden tarkoituksena on tehdä asuinalueesta viihtyisämpi. Heiltä voi myös kysellä mielipiteitä asuinalueesta. Mukavaan asuinympäristöön kuuluu, että ihmiset siellä tulevat toimeen keskenään.

Omalla alueella asuvia voi kerätä yhteen myös sosiaalisissa medioissa. Esimerkiksi Facebookista voi etsiä omalla alueellaan toimivia ryhmiä tai perustaa oman ryhmän.

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load