Ympäristö ja kuluttaminen

AIHEALUEET

Ympäristön kuntoon ja hyvinvointiin voi vaikuttaa pienillä teoilla

Turvallinen, siisti ja huolehdittu asuinalue ja ympäristö vaikuttavat asukkaiden mielialaan ja alueen viihtyvyyteen. Ympäristöstä huolehtiminen on jokapäiväisiä pieniä tekoja, lainsäädäntöä ja oikeanlaisia valintoja. Yhteinen ympäristö ja sen tulevaisuus on jokaisen yhteinen asia.

Kaksi nuorta pyöräilee kadulla. Edellä menevä keulii polkupyörällä. Taustalla näkyy Toripolliisi-patsas, rakennuksia ja savuavia tehtaiden piippuja.

Kuvitus: Jenni Alasimi

 

Lähes jokainen teko tai toiminta vaikuttaa luontoon ja kuluttaa sitä. Kaikki luonnonvarat eivät ole itsestään uusiutuvia. Ympäristöstä on pidettävä huolta, jotta luonnon antimista ja sen tarjoamista elämyksistä voidaan nauttia vielä sukupolvien ajan.

Esimerkkejä pienistä teoista, joita voi tehdä ympäristön hyväksi:

  • Roskien kerääminen
  • Ympäristöystävällisten valintojen tekeminen kaupassa
  • Joukkoliikenteen käyttäminen ja pyöräily
  • Ympäristöystävällisen ruoan valitseminen
  • Jätteiden lajitteleminen

Huolimaton jätteiden lajittelu kuormittaa ympäristöä ja voi olla uhka ihmisten ja eläinten terveydelle. Vaarallinen jäte, kuten lääkkeet, akut ja paristot, eivät kuulu luontoon, vaan ne tulee toimittaa asianmukaisiin keräyspisteisiin.

Arjen valinnat

Omilla pienillä valinnoilla ja toiminnalla on merkitystä ympäristöön. Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa asioihin esimerkiksi ostopäätöksillään. Kuluttajat ohjaavat markkinoita, ja kaupat tarjoavat sellaista tavaraa, jota ostetaan paljon. Valitsemalla eettisesti kestäviä ja ympäristöä säästäviä tuotteita voi omalta osaltaan huolehtia maapallon hyvinvoinnista.

Miten omaa arkea ja kulutusta voi arvioida?

Kirppikset Oulussa

Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan mahdollisuutta  käyttää luontoa maksutta riippumatta siitä, kuka on alueen omistaja. Oikeudet tuovat mukanaan vastuun. Jokamiehenoikeudella liikkuva ei saa aiheuttaa häiriötä tai haittaa luonnolle, eläimille tai toisille ihmisille.

Mitä kaikkea luonnossa saa tehdä?

Kestävä kehitys

Kestävä kehitys tarkoittaa maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa muutosta, jolla turvataan sekä nykyisten että tulevien sukupolvien elämisen mahdollisuudet.

Miten elämisen mahdollisuudet varmistetaan?

avatar
ikkunapesuneste
28.12.2020 20:57
Arrow
noh miten tän alottais mulla on tossa peniksen ylhäällä vähän karvoja ja pallit on alkanu kasvaa vähän tahtia ja siinäkin on pikkuisia karvoja enkä tiiä yhtään oonko kavereiden tasolla ja oon tosi lyhyt vaa 145cm ja muutenki tullu niitä voicecrackeja e
avatar
NettiNappi Anni
07.1.2021 12:31
Arrow
Moi ikkunapesuneste. Kuulostaa siltä, että murrosikäsi on käynnistynyt. Murrosiässä tulee helposti vertailtua itseään muihin mutta se ei kannata sillä jokainen kehittyy eri tahtiin. Osa aiemmin, osa myöhemmin. Pojilla murrosiän alkamisesta kertoo kivesten kasvaminen, 9 – 13 vuotiaana. Noin vuosi sen jälkeen, penis alkaa kasvaa. Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen saavuttaen lopullisen mittansa. Sinulla on siis vielä aikaa odotella, että peniksesi kasvaa. Äänenmurros alkaa jo 10–11-vuotiaana ja myöhäisimmillään vasta yli 16-vuotiaana. Keskimäärin äänenmurros alkaa 14-vuotiaana. Äänenmurroksen kesto on yksilöllistä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Ääni jatkaa kuitenkin muuttumistaan ja kehittymistään aina aikuisuuteen saakka. Äänenmurros alkaa usein hallitsemattomalla äänenkorkeuden vaihtelulla. Mukavaa tammikuun alkua!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load