Työhakemus ja CV
Hyvä työhakemus on lyhyt, ytimekäs ja persoonallinen
Työhakemuksessa ei ole tarkoitus kertoa kaikkea itsestään. Hakemuksessa esitetään työn kannalta tärkeimmät taidot, osaamiset, koulutustausta sekä aikaisempi työkokemus.
Työhakemus kannattaa tehdä aina haetun työpaikan mukaisesti
Työhakemus kannattaa kirjoittaa aina tietokoneella ja selkeällä asiakielellä. Työnantajat lukevat kymmeniä ja jopa satoja työhakemuksia yhtä työpaikkailmoitusta kohden, joten joukosta erottuminen on tärkeää.
Monilla työnantajilla on nettisivuillaan valmis lomake, jolla voi hakea työpaikkoja. Lomake tulee täyttää huolellisesti ja tarkistaa antamansa tiedot ennen lähettämistä. Jos lomakkeessa on kohta ”oma esittely / kerro itsestäsi”, itsestään kannattaa kirjoittaa persoonallisesti ja mielenkiintoisesti.
Työhakemuksessa kannattaa korostaa hyviä puoliaan ja kirjoittaa, miksi juuri sinä olet oikea henkilö tarjottuun työhön. Vaikka kuvaa ei pyydetä hakemuksessa, voi oman kasvokuvan liittäminen olla hyvä tapa erottua joukosta.
Kun työhakemus on valmis, kannattaa pyytää vaikka kaveria tai perheenjäsentä lukemaan se ennen lähettämistä. Hän voi kertoa hyviä vinkkejä tai parannusehdotuksia.
Kerro hakemuksessa aina
- yhteystietosi
- koulutuksestasi
- työkokemuksestasi
- työn kannalta hyödyllisistä taidoistasi ja ominaisuuksistasi.
CV:tä kannattaa päivittää aina kun siihen on lisättävää
Ansioluettelo eli CV on työhakemuksen liite, jossa tuodaan esiin olennaiset tiedot omasta koulutus- ja työhistoriasta. Halutessaan ansioluetteloon voi kertoa syntymäajan sekä liittää oman kuvan. Ansioluetteloon voit kirjata myös mahdollisen suosittelijan yhteystiedot. Suosittelijoiksi voi pyytää entisiä esimiehiä. Ilman suostumusta ei ketään saa ilmoittaa suosittelijaksi.
Kerro ansioluettelossa luettelomaisesti ja järjestyksessä uusimmasta vanhimpaan:
- koulutuksista ja tutkinnoista
- työkokemuksesta
- taidoista (kielitaito, tietotekniikkataidot, erityisosaaminen)
- harrastuksista
- luottamustoimista
- suosittelijoista