Työ ja yrittäjyys

AIHEALUEET

Mitä työelämästä on hyvä tietää?

Töissä kannattaa olla tietoinen työpaikan käytännöistä sekä omista oikeuksista ja velvollisuuksista työsuhteessa. Jokaiseen työsuhteeseen liittyy lakisääteisiä ja kunkin alan työehtosopimuksessa määriteltyjä sääntöjä, joita työnantajan ja työntekijän tulee noudattaa.

Omaan työsopimukseen ja alan työehtosopimuksiin kannattaa tutustua sekä pitää huolta omista oikeuksistaan. Myös verotuksesta, palkkauksesta ja loma-ajoista kannattaa ottaa selvää.

Lue, mitä työsopimukseen kuuluu merkitä (työsuojelu.fi)

Lue, miten palkka määräytyy (työsuojelu.fi)

Lue lisää ammatinvalinnasta ja työelämän asioista:

Oulun kaupungin tarjoamat palvelut työnhakijoille (ouka.fi)

Lue lisää ammatinvalinnasta (opintopolku.fi)

Jos jäät työttömäksi koulun loppumisen jälkeen tai työsuhteen päättyessä, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa. Lue verkkopalvelussa asiointiohjeet ja vastaanottoilmoitukset tarkasti ja toimi niiden mukaisesti.

Kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi, sinun tulee täyttää palvelutarpeen arviointi. Te-toimisto tarjoaa sinulle palveluita täyttämiesi tietojen perusteella.

Kirjaudu ja ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi (asiointi.mol.fi)

Lue lisää Te-toimiston palvelutarpeen arvioinnista (te-palvelut.fi)

Työhakemus ja cv

Hyvällä työhakemuksella voit saada varmemmin kutsun työhaastatteluun. Töitä löytyy harvoin välittömästi, joten sinnikkyyttä tarvitaan.

Työnhakijan muistilista (te-palvelut.fi)

Byströmin Ohjaamosta saat apua ja neuvoja työnhakuun (ouka.fi)

Työnteko alaikäisenä

Töitä voit hakea heti samana vuonna, kun täytät 14 vuotta. Työ ei saa  vahingoittaa terveyttäsi tai kehitystäsi, eikä haitata koulunkäyntiäsi.

Lue lisää alaikäisenä työskentelystä

Työnteko ja opiskelu

Työnteolla saat lisää rahaa käytettäväksi ja arvokasta kokemusta työelämästä. Opiskelijan päätehtävä on kuitenkin opiskelu, eikä työ saa hidastaa tai haitata opintoja liikaa.

Lue lisää työnteosta opiskelun ohessa

Lue lisää opiskelusta

Kesätyöt

Kesätöiden etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, koska monet työntekijät valitaan jo alkuvuodesta. Jos kesä menee töissä hyvin, usein samasta paikasta voi saada lisää töitä myöhemmin.

Mistä saan kesäksi töitä?

Yrittäjyys

Yrittäminen vaatii itseltä paljon oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta, koska kaikki vastuu ja vapaus on itsellä. Yrittäjäksi voi alkaa vanhempien tai huoltajan suostumuksella jo alaikäisenä.

Lue lisää yritystoiminnasta alaikäisenä (prh.fi)

Minustako yrittäjä? (yrittäjät.fi)

Jos töitä tekee satunnaisesti ja toiminta on pienimuotoista, voi miettiä niin sanottua kevytyrittämistä. Kevytyrittämisessä käytetään laskutuspalvelua. Laskutuspalvelun kauttaa saa palkan samaan tapaan kuin työnantajalta. Yrittäjyyteen liittyvistä sopimuksista, hinnoittelusta ja eläkevakuutusmaksuista huolehtii joko laskutuspalvelu tai sinä itse.

Lue seitsemän kysymystä ja vastausta kevytyrittäjyydestä (yrittäjät.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load