Mitä työelämästä on hyvä tietää?
Töissä kannattaa olla tietoinen työpaikan käytännöistä sekä omista oikeuksista ja velvollisuuksista työsuhteessa. Jokaiseen työsuhteeseen liittyy lakisääteisiä ja kunkin alan työehtosopimuksessa määriteltyjä sääntöjä, joita työnantajan ja työntekijän tulee noudattaa.
Omaan työsopimukseen ja alan työehtosopimuksiin kannattaa tutustua sekä pitää huolta omista oikeuksistaan. Myös verotuksesta, palkkauksesta ja loma-ajoista kannattaa ottaa selvää.
Lue lisää ammatinvalinnasta ja työelämän asioista:
Jos jäät työttömäksi koulun loppumisen jälkeen tai työsuhteen päättyessä, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa. Lue verkkopalvelussa asiointiohjeet ja vastaanottoilmoitukset tarkasti ja toimi niiden mukaisesti.
Kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi, sinun tulee täyttää palvelutarpeen arviointi. Te-toimisto tarjoaa sinulle palveluita täyttämiesi tietojen perusteella.
Kirjaudu ja ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi (asiointi.mol.fi)
Lue lisää Te-toimiston palvelutarpeen arvioinnista (te-palvelut.fi)
Työhakemus ja cv
Hyvällä työhakemuksella voit saada varmemmin kutsun työhaastatteluun. Töitä löytyy harvoin välittömästi, joten sinnikkyyttä tarvitaan.
Työnhakijan muistilista (te-palvelut.fi)
Byströmin Ohjaamosta saat apua ja neuvoja työnhakuun (ouka.fi)
Työnteko alaikäisenä
Töitä voit hakea heti samana vuonna, kun täytät 14 vuotta. Työ ei saa vahingoittaa terveyttäsi tai kehitystäsi, eikä haitata koulunkäyntiäsi.
Työnteko ja opiskelu
Työnteolla saat lisää rahaa käytettäväksi ja arvokasta kokemusta työelämästä. Opiskelijan päätehtävä on kuitenkin opiskelu, eikä työ saa hidastaa tai haitata opintoja liikaa.
Kesätyöt
Kesätöiden etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, koska monet työntekijät valitaan jo alkuvuodesta. Jos kesä menee töissä hyvin, usein samasta paikasta voi saada lisää töitä myöhemmin.
Yrittäjyys
Yrittäminen vaatii itseltä paljon oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta, koska kaikki vastuu ja vapaus on itsellä. Yrittäjäksi voi alkaa vanhempien tai huoltajan suostumuksella jo alaikäisenä.
Jos töitä tekee satunnaisesti ja toiminta on pienimuotoista, voi miettiä niin sanottua kevytyrittämistä. Kevytyrittämisessä käytetään laskutuspalvelua. Laskutuspalvelun kauttaa saa palkan samaan tapaan kuin työnantajalta. Yrittäjyyteen liittyvistä sopimuksista, hinnoittelusta ja eläkevakuutusmaksuista huolehtii joko laskutuspalvelu tai sinä itse.
Lue seitsemän kysymystä ja vastausta kevytyrittäjyydestä (yrittäjät.fi)