Kesätyöt

AIHEALUEET

Kesätyöt

Kesätyöt on mainio tapa kerätä arvokasta työkokemusta, työelämän kontakteja sekä ansaita omaa rahaa. Vaikka kaikista mieluisin työpaikka jäisikin saamatta, sinun kannattaa muistaa, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Toisinaan kesätöistä poikii lisätöitä. Hyvä työntekijä erottuu joukosta, ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai myös talven aikana esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Kesätöiden etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Monet kesätyöntekijät valitaan jo alkuvuodesta, mutta koko kevään ajan kannattaa etsiä työpaikkoja ja kysellä aktiivisesti. Kesätöitä voit etsiä netistä, lehdistä, TE-toimistosta ja ilmoitustauluilta. Myös tutuilta ja sukulaisilta kannattaa kysellä. Kunnat ja kuntayhtymät työllistävät Suomessa kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Varsinkin suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Itseä kiinnostavissa työpaikoissa kannattaa myös käydä paikan päällä kyselemässä ja viemässä oma työhakemus. Kasvokkain töiden kyseleminen voi jäädä työnantajille paremmin mieleen kuin paperinen lomake. Myös soittorinki mielenkiintoisiin työpaikkoihin voi tuottaa tulosta kesätöitä haettaessa.

Oletko 15-17 -vuotias? 

Oulun kaupungilla on käytössä kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Vuonna 2019 seteli jaetaan Oulussa kaikille 15–17-vuotiaille nuorille.  Sinun tulee olla syntynyt 1.5.2001-30.4.2004 välillä. Oulun kaupungin 320 € arvoisen kesätyösetelin avulla voit hakea töitä Oulun kaupunkiseudulla (Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä) yrityksistä, yhdistyksistä, järjestöistä, säätiöistä tai seuroista.  Kesätyösetelin voit käyttää 1.5.–30.9.19 välisenä aikana. Kesätyösetelit jaetaan oululaisissa kouluissa maaliskuusta alkaen. Jos seteliä ei jostain syystä saa oppilaitoksesta tai se katoaa tai tuhoutuu, voit noutaa uuden setelin Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Napista, Byströmin nuorten palveluista (Hallituskatu 5a, avoinna arkisin klo 9-16).

Työnantajan tulee maksaa sinulle työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai vähintään 350 euron bruttopalkkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos työehtosopimuksen mukainen palkka on suurempi kuin 350 euroa, työnantajan tulee maksaa sinulle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Setelin arvo 320 € tarkoittaa siis summaa, jonka kaupunki enintään maksaa tukena palkkaukseen  työnantajalle. Se ei tarkoita sinun palkan vähimmäismäärää.

Oulun kaupunki tarjoaa kesäisin myös yli 18-vuotiaille oululaisille opiskelijoille kesätyöharjoittelupaikkoja. Kesätyöharjoittelupaikkaa voit hakea, jos olet opiskelija ja täyttänyt 18 vuotta.  Kesätyöharjoittelu kestää kuukauden. Vuonna 2019 bruttopalkka on 1000 € ja viikkotyöaika 30 h. Työt ovat kaupungin eri liikelaitoksissa ja palvelualueilla. Hakuaika kesätyöharjoitteluun on avoinna 17.3.19 saakka. Täytä hakua varten sähköinen lomake Oulun kaupungin verkkosivulla.

Ne opiskelijat, joilla hakuehdot täyttävät, ja joille myönnetään toimeentulotukea kesän ajalle, voivat hakea kyseisiä kesätyöharjoittelupaikkoja myös toisena hakuaikana. Haku näihin paikkoihin on avoinna 6.5.-14.6.2019. Löydät lisätietoja tästä linkistä.

Lisätietoa Oulun kesätyösetelistä ja opiskelijoiden kesätyöharjoittelupaikoista saat Byströmin nuorten palveluista ja Oulun kaupungin verkkosivuilta.

Kesällä voit kokeilla turvallisesti ja ohjattuna myös yrittäjyyttä. Lue aiheesta lisää Kesäyrittäjä-kampanjan verkkosivuilta.

Kesätöihin voit lähteä myös ulkomaille. Lue lisää eri vaihtoehdoista Kesätyöt ulkomailla -sivulta.

Tulosta tästä itsellesi Kesätyönhakijan vinkkilista!

Lue lisää:

Kesäksi töihin? (TE-palvelut)
Ulkomaille kesätöihin (TE-palvelut)
joBitti on maksuton verkkopalvelu nuorille, jotka haluavat parantaa työnhakutaitojaan

Kun koulu loppuu Runsaasti vinkkejä kesätöiden hakuun, hakemusten tekemiseen ja työhaastatteluun.
Vastuullinen kesäduuni 2019 Tietoa kesätöistä ja avoimia kesätyöpaikkoja.
Duunitori Avoimia kesätyöpaikkoja ja vinkkejä kesätyön hakuun.
Monster Avoimia kesätyöpaikkoja ja uraneuvontaa verkossa.

Päivitetty 11.3.2019

CV- ja työhakemus- malleja vapaaseen käyttöön:
Mallit tehty ilmaisella ja helppokäyttöisellä Canva- ohjelmalla (www.canva.com)

 

Lisää vinkkejä kesätyöhakuun:

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load