Työelämä

AIHEALUEET

Työelämä

Useimpien nuorten pääasiallista työtä on opiskelu. Työnhaku ja työelämän käytännöt tulevat monille nuorille tutuksi vuosittain kesätöiden merkeissä tai viimeistään sitten, kun opinnot päättyvät.

Työnhaku ei aina ole helppoa ja vaatii paneutumista. Työnhakuun kannattaa panostaa ja työhakemus laatia huolellisesti ja ajatuksen kanssa. Hyvällä työhakemuksella saa varmemmin itselleen kutsun työhaastatteluun. Töitä löytyy harvoin välittömästi, joten sinnikkyyttä tarvitaan.

Kuvitus: Jenni Alasimi

 

Työpaikan saamisen jälkeen tulee ottaa selvää työpaikan käytännöistä sekä omista oikeuksista ja velvollisuuksista työsuhteessa. Jokaiseen työsuhteeseen liittyy lakisääteisiä ja kunkin alan työehtosopimuksessa määriteltyjä sääntöjä, joita työnantajan ja työntekijän tulee noudattaa. Omaan työsopimukseen ja alan työehtosopimuksiin kannattaa tutustua ja pitää huolta omista oikeuksistaan. Myös verotuksesta, palkkauksesta ja loma-ajoista kannattaa ottaa itse selvää.

Jos jäät työttömäksi koulun loppumisen jälkeen tai työsuhteen päättyessä, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa osoitteessa www.te-palvelut.fi. Lue verkkopalvelussa asiointiohjeet ja vastaanottoilmoitukset tarkasti ja toimi niiden mukaisesti. Vastattuasi verkkopalvelussa myös palvelutarpeen arviointiin saat vastaanottoilmoituksen, missä kerrotaan, miten työnhakusi on voimassa ja saat lisää toimintaohjeita. Muista myös hakea työttömyysetuutta omasta työttömyyskassastasi tai Kelasta. Saadaksesi työttömyysetuutta, työnhakusi tulee olla voimassa ja sinun tulee hakea kokoaikatyötä koko työttömyyden ajan.

Työttömyysaika kannattaa käyttää hyödyksi ja ottaa selvää omista mahdollisuuksista päästä nuorten työpajalle, työkokeiluun, työelämävalmennukseen tai koulutukseen.

Henkilökohtaista apua ja neuvontaa työnhakuun saa lähettämällä sähköpostia TE-palveluihin osoitteeseen apua.tyonhakuun [a] te-toimisto.fi. Voit myös varata ajan henkilökohtaiselle neuvonnalle samasta sähköpostiosoitteesta.

Byströmin nuorten palveluissa saat myös neuvoja työnhakuun liittyen.

Mistä apua? -osiosta löydät työelämän ongelmissa auttavien tahojen yhteystietoja.

Lue lisää ammatinvalinnasta ja työelämän asioista:

Oulun kaupungin palvelut työnhakijoille (Oulun kaupunki)
Ammatinvalinta (MOVE –hanke)
Työ ja ammatti (TE-palvelut)
Tietoa ammateista ja aloista (Ammattinetti)
Pohjois-Pohjanmaan TE-palvelut (TE-palvelut)

 

Päivitetty 23.1.2019

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load