Usein kysytyt kysymykset

AIHEALUEET

Usein kysytyt kysymykset

Miten kertoisin seksuaalisesta suuntautumisestani vanhemmilleni ja lähipiirilleni?

Omasta seksuaalisesta suuntautumisesta puhuminen muille voi tuntua hyvin hankalalta ja intiimiltä asialta. ”Kaapista ulos” kannattaa tulla vasta, kun itse kokee olevansa siihen täysin valmis. Lähipiirin ja vanhempien reaktio varmasti jännittää ja mietityttää etukäteen. Ensireaktio voi olla vahva, jos tieto tulee lähipiirille yllätyksenä. Toiset haluavat kertoa asiasta rauhallisessa tilanteessa, jossa on aikaa keskustelulle. Toiset taas haluavat kertoa asiasta nopeasti kiireisessä tilanteessa, jotta kuulija saa aikaa sulatella asiaa. Huolimatta siitä, millainen lähipiirin reaktio on, omaa seksuaalisuuttaan ja suuntautumistaan ei tarvitse häpeillä tai epäröidä. Jokainen on yhtä tärkeä ja arvokas ihmisenä. Olenko sateenkaarinuori? (Seta)

Eka kerta on lähestymässä. Olenko minä valmis siihen ja entä jos se sattuu?

Eka kerta jännittää ja mietityttää jokaista. Ekaan kertaan liittyy usein paljon odotuksia, toiveita ja mielikuvia. Ekasta kerrasta voi tuntea myös paineita, ja voi mietityttää, osaako tehdä kaiken oikein. Mitä jos mokaa jotenkin? On normaalia, että eka kerta jännittää, eivätkä asiat mene läheskään aina niin kuin elokuvissa. Luotettavan ja turvallisen kumppanin kanssa myös yhteiselle epäröinnille, harjoittelulle ja kokeilulle on tilaa. Eka kerta voi sattua hieman, joten on tärkeää aloittaa rauhassa ja edetä hitaasti omien tuntemuksien mukaan. Tarpeeksi pitkä esileikki ja kehon valmistautuminen seksiin on todella tärkeää. Jos epäröi omaa valmiuttaan ekaan kertaan, kannattaa vielä odottaa. Ekaan kertaan on valmis silloin, kun molemmat haluavat sitä yhtä paljon, mielessä ei ole enää vastaamattomia kysymyksiä seksiin liittyen, eikä ajatus seksistä pelota. Ehkäisystä tulee huolehtia jokaisella seksikerralla, ja se on molempien osapuolten vastuulla. Eka kerta (Väestöliitto)

En ole vielä valmis seksiin, mutta seurustelukumppani haluaa. Mitä teen?

Jokaisella on oikeus määrätä itse omasta seksuaalisuudestaan ja seksin harrastamisesta. Seksiin ryhtymistä ei voi painostaa, pakottaa tai hoputtaa. Luotettava kumppani, joka arvostaa ja välittää sinusta, jaksaa odottaa seksin aloittamista siihen asti, että molemmat ovat valmiita. Arvostava ja hyvä kumppani ei myöskään kiristä tai painosta seksiin esimerkiksi erolla uhkaillen. Seksin aloittamiseen ei ole kiire. Seksin aloittamisesta, omista toiveista ja jännityksestä pitää myös pystyä puhumaan toisen kanssa etukäteen avoimesti. Milloin olen valmis? (Väestöliitto)

Miten voi tulla raskaaksi?

Raskaus voi alkaa vain, jos spermaa päätyy naisen emättimeen ja käytössä ei ole ehkäisyä tai ehkäisy pettää. Raskaaksi ei siis voi tulla, jos ei ole ollut kenenkään kanssa sukupuoliyhteydessä. Hyväilystä tai pussailusta ei voi tulla raskaaksi.

Jos ehkäisyä on käytetty oikein ja huolellisesti, raskauden todennäköisyys on aika pieni. Siemenneste ei voi läpäistä kondomia, mutta joskus voi käydä niin, että kondomi lähtee pois peniksen päältä yhdynnässä tai penistä pois vedettäessä. Jos kondomin rikkoontuminen huolettaa, sen voi yhdynnän jälkeen täyttää esimerkiksi vedellä, jolloin näkee onko se ehjä. Hormonaalinen ehkäisy on luotettava, jos sitä käytettäessä on noudatettu lääkärin antamia tai pakkauksen mukana tulleita ohjeita.

Siemennestettä voi joutua emättimeen myös esimerkiksi sormista, mutta siittiöt pysyvät toimintakykyisinä vain pienen hetken. Raskauden alkaminen sormien kautta on teoriassa mahdollista, mutta käytännössä se ei ole yleistä. Siemennesteen sisältämät siittiöt kuolevat huoneilmassa melko nopeasti. Tämä tarkoittaa sitä, ettei nainen voi tulla raskaaksi esimerkiksi siemennestettä sisältäneistä lakanoista, saunan lauteista tai WC-istuimesta. Siittiöt eivät myöskään voi läpäistä vaatekappaletta.

Sen sijaan raskaaksi voi tulla jos ehkäisyä ei käytetä, tai sitä käytetään väärin tai huolimattomasti. Raskaaksi voi tulla myös jo ennen ensimmäisiä kuukautisia: munasolu irtoaa jo aikaisemmin, jolloin raskaaksi tuleminen on teoriassa mahdollista vaikka kuukautiset eivät olisi vielä alkaneet. Myös ensimmäisessä yhdynnässä on mahdollista tulla raskaaksi. Lisäksi raskaaksi tuleminen on mahdollista, vaikka tyttö ei saisi orgasmia tai poika siemensyöksyä.
Raskauden alkaminen (Väestöliitto)
Raskaus (Väestöliitto)

Pelottaa, että olen raskaana. Mitä teen?

Raskautta voidaan epäillä, jos on ollut yhdynnässä viime kuukautisten jälkeen ja kuukautiset ovat myöhässä. Mahdollinen raskaus voidaan varmistaa raskaustestillä, joita voi ostaa apteekista tai päivittäistavarakaupoista. Jos raskaustesti on positiivinen, mene oman alueesi terveysasemalle. Raskaudesta kannattaa kertoa jollekin läheiselle ihmiselle, jolta saa tukea ja apua.
Voinko olla raskaana? (Väestöliitto)

 

Päivitetty 23.1.2019

avatar
Tiia
13.11.2019 17:22
Arrow
Hei! Oikeastaan tiedän tähän kysymykseen jo vastauksen, mutta haluan silti mielenrauhaksi tähän jonkun muun ihmisen vastauksen. Eli onko mahdollista tulla raskaaksi, jos on itse itsetyydyttänyt itseään? Eli siis en ole poikaystävän kanssa ollut näissä tilanteissa. Onko mahdollista jos sormissa on huomaamatta ollut vaikkapa spermaa, tosin en tiedä kyllä että mistä. Kiitos jos vastaat :)
avatar
NettiNappi Hanna
15.11.2019 14:50
Arrow
Moikka. Itsetyydytyksestä ei voi tulla raskaaksi. Jos emättimeen pääsee kulkeutumaan "tuoretta" spermaa, on kuitenkin pieni mahdollisuus tulla raskaaksi. Sperman sisältämät siittiöt pysyvät vain pienen hetken toimintakykyisinä huoneilmassa, eli kehon ulkopuolella. Jos harrastatte itsetyydytystä tai esileikkejä yhdessä poikaystäväsi, muistakaa huolehtia käsienpesusta ja tarvittaessa myös ehkäisystä. Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton nuorten sivuilta.
avatar
Tyttö14
22.12.2019 22:12
Arrow
Moikka! Voiko tulla raskaaksi jos penis osuu emättimeen ilman suojaa, mutta ei mene sisälle?
avatar
NettiNappi Anni
30.12.2019 12:28
Arrow
Moikka! Pohdit kysymyksessäsi raskaaksi tulon mahdollisuutta. Miehen ollessa kiihottunut, peniksestä tulee liukastetta ns. touhutippoja, joka voi sisältää siittiöitä. Raskaus voi alkaa näiden touhutippojen seurauksena, eikä pelkästään siemensyöksyn tapahduttua peniksen ollessa naisen emättimessä. Keskeytetty yhdyntä ei siis toimi ehkäisykeinona. Et kertonut viestissäsi oletko itse ollut suojaamattomassa yhdynnässä. Jos olet ja kuukautisesi ovat myöhässä, suosittelen tekemään raskaustestin. Testejä saa apteekista ja useimmista ruokakaupoista. Tutustu myös erilaisiin ehkäisymenetelmiin vastaisuuden varalle Väestöliiton sivuilla https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/ehkaisymenetelmat/. Vaikka sinua varmasti huolettaa tilanne, ota rauhallisesti ja juttele asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai muun luotettavan aikuisen kanssa. Tsemppiä sinulle!
avatar
Blaa
15.1.2020 18:01
Arrow
Hei. Panikoin voinko tulla raskaaksi jos vessapaperissa on spermaa ja pyyhin sillä alapäätäni? Olen ihan paniikissa
avatar
NettiNappi Hanna
17.1.2020 09:40
Arrow
Hei. Spermassa olevat siittiöt kuolevat huoneilmassa nopeasti. Et siis voi tulla raskaaksi, jos pyyhit alapäätäsi vessapaperilla, jossa on spermaa. Raskaaksi tulemiselta voi välttyä huolehtimalla ehkäisyn käytöstä aina seksin aikana. Voit lieventää raskaaksi tulemisen pelkoa lukemalla Väestöliiton nuorten sivuilta lisätietoa raskauden alkamisesta sekä erilaisista ehkäisymenetelmistä.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load