Seksuaaliterveys ja ehkäisy

AIHEALUEET

Ehkäisy on kaikkien vastuu ja velvollisuus

Ehkäisyasiat voivat aluksi tuntua hankalilta ja ujostuttavilta, mutta niistä huolehtiminen on osa jokaisen elämää ja hyvinvointia.

Jokaisella on oikeus päättää itse, kenen kanssa haluaa jakaa seksuaalisuuttaan ja harrastaa seksiä. Turvalliseen seksielämään kuuluu se, että kumppani on luotettava ja molemmat kohtelevat toisiaan kunnioittavasti ja arvostavasti.

Omasta ja toisten terveydestä pitää huolehtia ehkäisyllä

Ehkäisyn avulla suojaudutaan sukupuolitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta. Omasta seksuaaliterveydestä tulee myös huolehtia käymällä tarvittaessa lääkärintarkastuksissa. Nuorten naisten pitää käydä seksielämän aloittamisen jälkeen säännöllisin väliajoin gynekologisissa lääkärintarkastuksissa.

Ehkäisyä kannattaa käyttää aina, kun ei halua tulla yhdynnässä raskaaksi tai saattaa naista raskaaksi. Lyhytkestoinen tai keskeytetty yhdyntä voi johtaa raskauteen. Ehkäisyn laiminlyönti, välinpitämättömyys tai turhien riskien ottaminen voi johtaa raskauteen tai sukupuolitaudin tarttumiseen.

Lue lisää erilaisista ehkäisymenetelmistä (väestöliitto.fi)

Lue HPV-rokotteesta (tyttöjenjuttu.fi)

Jos epäilet saaneesi sukupuolitaudin, käy testeissä

Sukupuolitautitesteihin menemistä ei tarvitse häpeillä, päinvastoin: testauttamalla itsesi huolehdit omasta ja kumppanisi terveydestä. Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien poliklinikalla voit käydä teettämässä sukupuolitautitestin ilman lähetettä. Älä harrasta suojaamatonta seksiä, jotta et tartuta kumppania.

Sukupuolitautitestin ajanvarauksen yhteystiedot ja toimintaohjeet (Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri)

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta

Kondomeja voi ostaa kaupoista, huoltoasemilta, kioskeista, apteekeista ja verkkokaupoista. Niiden ostamisella ei ole ikärajaa. Omaa ja kumppanin terveyttä ja hyvinvointia pitää kunnioittaa huolehtimalla ehkäisystä.

Katso Väestöliiton tuottama video: Näin käytät kondomia (youtube.com)

Vakiintuneessa seurustelussa ehkäisyn voi halutessaan vaihtaa kondomista muihin menetelmiin. Ennen sitä on molempien kuitenkin hyvä käydä varmistamassa sukupuolitautitesteissä, ettei kanna tietämättään mitään sukupuolitautia. Jotkut sukupuolitaudit voivat olla oireettomia.

E-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisymenetelmät suojaavat raskaudelta

Ennen hormonaalisen ehkäisyn käytön aloittamista on hyvä ottaa selvää eri vaihtoehdoista, sekä käydä tapaamassa lääkäriä. Lääkärin kanssa voi keskustella, millainen ehkäisy on sopiva. Hormonaalinen ehkäisy on luotettava ehkäisymenetelmä, kun sitä käytetään säännöllisesti ja ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoa ehkäisymenetelmistä (terveyskirjasto.fi)

Jälkiehkäisypilleri on vain hätätapauksia varten

Jälkiehkäisypilleri estää raskauden alkamisen, mutta ei keskeytä jo alkanutta raskautta. Jälkiehkäisyä käytetään, kun seksissä ei ole käytetty ehkäisyä. Jälkiehkäisyä voidaan tarvita, jos kondomi menee rikki tai luiskahtaa pois yhdynnän aikana. Niitä voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Muiden hormonaalisten ehkäisymenetelmien ostaminen edellyttää lääkärin määräämän reseptin. Jälkiehkäisypillereitä, eli niin sanottuja “katumuspillereitä” ei pidä käyttää toistuvasti ehkäisynä!

Lisätietoa jälkiehkäisypilleristä (väestöliitto.fi)

Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat viruksen tai bakteerin aiheuttamia tartuntatauteja

Sukupuolitaudit tarttuvat useimmiten suojaamattomassa seksissä, kun kondomia ei käytetä. Sukupuolitaudit ja bakteerit siirtyvät ihmisestä toiseen limakalvokosketuksessa. Myös suuseksissä voi saada tai tartuttaa sukupuolitaudin. Sukupuolitaudit eivät tartu normaalissa ihokosketuksessa, kuten suutelussa, eivätkä esimerkiksi saunan lauteiden, yhteisten wc-tilojen tai ruokailuvälineiden kautta.

Jotkin sukupuolitaudit voivat olla pitkään oireettomia. Sukupuolitautia voi sairastaa tietämättä siitä itse. Pahimmassa tapauksessa hoitamaton sukupuolitauti voi aiheuttaa esimerkiksi lapsettomuutta. Jos pelkää sairastavansa sukupuolitautia tai havaitsee outoja oireita intiimialueilla, kannattaa varata aika sukupuolitautitesteihin omalta terveysasemalta tai lähimmästä sairaalasta.

Lue lisää:

Lue lisää seksitaudeista, eli sukupuolitaudeista (väestöliitto.fi)

Lue lisää HIV:sta ja AIDS:ista (hivpoint.fi)

Ehkäisyyn, raskauteen ja sukupuolitauteihin liittyvää terveydenhuoltoa saat oman asuinalueesi terveysasemalta

Ammattiopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevat voivat asioida ehkäisyyn, raskauteen ja muihin seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa opiskeluterveysasemalla.

Yliopisto-opiskelijat voivat asioida ehkäisyyn, raskauteen ja muihin seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa YTHS:llä.

Oulun Hiv-tukikeskukseen voit varata ajan maksuttomaan ja nimettömään HIV-testiin. Testitulos on luotettava, kun mahdollisesta tartunnan saamisesta on kulunut yli kolme kuukautta.

Oulun terveysasemien yhteystiedot (ouka.fi)

Opiskeluterveysaseman yhteystiedot (ouka.fi)

YTHS:n yhteystiedot (yths.fi)

Oulun Hiv-tukikeskuksen yhteystiedot (hivpoint.fi)

Nuoren naisen kannattaa käydä gynekologisessa tutkimuksessa viimeistään seksielämän alkaessa

Gynekologille pääsee yleensä vain terveyskeskuslääkärin lähetteellä. Yleislääkäri arvioi, tarvitseeko gynekologin vastaanotolla asioida. Yleislääkäri voi kirjoittaa ehkäisypillerireseptin ja tehdä gynekologisia perustarkastuksia.

Gynekologiajan voi varata suoraan myös yksityiseltä lääkäriasemalta, jolloin ei tarvita lähetettä. Yksityislääkärillä käynti on maksullista, mutta lääkärinpalkkioista ja hoitomaksuista vähennetään Kelan korvausosuus. Yksityisiltä lääkäriasemilta voi kysyä hinta-arvion etukäteen.

Lisätietoa Kelan korvausosuudesta lääkärimaksuissa (kela.fi)

Peruskoululaiset ja lukiolaiset voivat asioida gynekologisissa asioissa oman asuinalueensa terveysasemalla.

Ammattiopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevat voivat asioida gynekologisissa asioissa opiskeluterveysasemalla.

Yliopisto-opiskelijat voivat tiedustella gynekologiaikaa YTHS:ltä.

Jos et ole opiskelija, voit asioida gynekologisissa asioissa oman asuinalueesi terveysasemalla.

 

avatar
Apua
30.8.2020 21:08
Arrow
Moikka! Oon käyttäny e-pillereitä nyt noin kolmisen vuotta. Alotin yazeilla, joita söin vähän alle kaksi vuotta. Jouduin vaihtamaan yazit, koska pillerit eivät enää pitäneet menkkojani vaan ne tulivat silloin kun halusivat. Vaihdoin yazeista dienoretteihin ja niitä olen syönyt nyt noin vuoden. Näissä piti olla enemmän hormoonia, että menkat pysyisivät kurissa, mutta nyt on alkanut taas sama homma. Menkat tulevat ihan milloin sattuu parhaimmillaan viikon välein. Pitäisikö taas käydä vaihtamassa toiseen merkkiin vai miettiä jotain muuta ehkäisy keinoa?
avatar
NettiNappi Anni
01.9.2020 13:46
Arrow
Moikka Apua. Kerroit, että olet käyttänyt e-pillereitä kolmisen vuotta. Kysyit, että pitäisikö sinun vaihtaa toieen merkkiin tai harkita muuta ehkäisykeinoa. Onpa kyllä ikävä kuulla, että e-pillerit eivät ole auttaneet säännöllistämään kuukautiskiertoa. Suosittelisin sinua juttelemaan asiasta lääkärin kanssa, joka on määrännyt sinulle e-pillerit. Voisitte miettiä yhdessä mikä olisi sinulle sopiva vaihtoehto. Pitkäaikaisia ehkäisymenetelmiä ovat ehkäisykierukat: hormonikierukka ja kuparikierukka, sekä ehkäisykapseli. Lyhytaikaisia ehkäisymenetelmiä puolestaan ovat e-pillerit, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas, minipillerit ja kondomi. Ehkäisynetin sivuilla kerrotaan tarkemmin vaihtoehdoista. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Oulussa toimii myös raskauden ehkäisypalvelu. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluiden piirissä olevat varaavat ajan oman koulun tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteen terveydenhoitajalle ehkäisyyn ja seksuaalineuvontaan liittyvissä asioissa. Jos sinulla ei ole opiskelijaterveydenhuoltoa, voit varata ajan raskauden ehkäisypalveluun. Toivottavasti löydät juuri sinulle sopivan vaihtoehdon.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load