AIHEALUEET

Raskaana?

Raskaaksi voi tulla yhdynnässä, kun miehen penis on ollut naisen emättimessä. Raskaaksi voi tulla jo ensimmäisestä seksikerrasta sekä keskeytetystä yhdynnästä ilman ehkäisyä. Raskaaksi tuleminen ei edellytä sitä, että mies laukeaa yhdynnän päätteeksi, vaan jo pieni määrä siemennestettä naisen emättimessä voi saattaa naisen raskaaksi.
Raskaus (Väestöliitto)

Ensimmäinen merkki raskaudesta on usein kuukautisten poisjääminen, rintojen aristaminen tai huonovointisuus. Jos raskaus on mahdollinen, kannattaa tehdä raskaustesti sen jälkeen, kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Raskaustestejä saa ostettua apteekeista ja päivittäistavarakaupoista. Luotettavimman tuloksen raskaustestillä saa noin viikko kuukautisten poisjäämisen jälkeen.

Jos raskaustesti näyttää positiivista ja asia mietityttää, kannattaa mennä omalle terveysasemalle. Oulussa terveysasemille ei varata erikseen aikaa soittamalla, vaan terveysasemalle mennään käymään. Terveysasemalla otetaan vuoronumero ja asiakkaat pääsevät hoitajan vastaanotolle numerojärjestyksessä. Hoitaja voi tarvittaessa pyytää lääkärin mukaan vastaanotolle tai antaa asiakkaalle ajan lääkärille. Terveysasemalla voidaan varmistaa raskaus sekä keskustella mahdollisista vaihtoehdoista asian suhteen. Jos raskaustesti näyttää negatiivista, mutta on edelleen huoli mahdollisesta raskaudesta, kannattaa testi uusia noin viikon kuluttua. Jos raskaus ei mietitytä sen enempää, voi positiivisen raskaustestin tekemisen jälkeen olla yhteydessä suoraan neuvolaan.

Raskaudesta ja sen jatkumisesta päättäminen ovat isoja asioita, joiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Lähipiirin tuki ja apu ovat tärkeitä isoja päätöksiä tehdessä. Puhuminen voi helpottaa omaa oloa ja tunteiden myllerrystä raskauteen liittyen. Jos raskaus ei ole toivottu, pitää päättää mahdollisimman pian, haluaako raskauden keskeyttää. Raskaudenkeskeytyksen, eli abortin, voi tehdä ennen 12:tta raskausviikkoa. Jos raskautta päätetään jatkaa, jatkuvat käynnit äitiysneuvolassa. Äitiysneuvolassa tarkkaillaan raskauden etenemistä sekä sikiön ja äidin hyvinvointia.

Toisinaan vanhemmat tarvitsevat tukea päästäkseen hyvään alkuun vauva-arjessa. Ensi- ja turvakoti tarjoaa tukea ja apua tarvittaessa jo raskausaikana. Ensikotiin hakeudutaan kunnan sosiaalitoimen kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä ensikotiin.

 

Päivitetty 21.12.2018

 

avatar
aino
20.4.2017 10:11
Arrow
Kommentti on siirretty Pulmakulmaan: https://nettinappi.fi/pulmakulma/seksi-ja-seksuaalisuus/raskaana-2/ - Terveisin Napin tietopalveluohjaajat
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load