Raskaana?

AIHEALUEET

Ensimmäinen merkki raskaudesta on usein kuukautisten poisjääminen, rintojen aristaminen tai huonovointisuus

Jos epäilet olevasi raskaana, tee raskaustesti. Voit epäillä raskautta, jos olet ollut yhdynnässä viime kuukautisten jälkeen ja kuukautiset ovat myöhässä. Jos raskaustesti on positiivinen, varaa aika oman asuinalueesi neuvolaan.

Jos raskaus on mahdollinen, kannattaa tehdä raskaustesti sen jälkeen, kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Raskaustestejä saa ostettua apteekeista ja päivittäistavarakaupoista. Luotettavimman tuloksen raskaustestillä saa noin viikko kuukautisten poisjäämisen jälkeen.

Raskaudesta ja sen jatkumisesta päättäminen ovat isoja asioita, joiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Lähipiirin tuki ja apu ovat tärkeitä isoja päätöksiä tehdessä. Puhuminen voi helpottaa omaa oloa ja tunteiden myllerrystä raskauteen liittyen.

Raskaaksi voi tulla yhdynnässä, kun miehen penis on ollut naisen emättimessä

Raskaaksi voi tulla jo ensimmäisestä seksikerrasta sekä keskeytetystä yhdynnästä ilman ehkäisyä. Raskaaksi tuleminen ei edellytä sitä, että mies laukeaa yhdynnän päätteeksi, vaan jo pieni määrä siemennestettä naisen emättimessä voi saattaa naisen raskaaksi.

Lue lisää raskaaksi tulemisesta (väestöliitto.fi)

Lue lisää seksuaaliterveydestä ja ehkäisystä

Jos raskaustesti näyttää positiivista ja asia mietityttää, kannattaa mennä omalle terveysasemalle

Oulussa terveysasemille ei varata erikseen aikaa soittamalla, vaan terveysasemalle mennään käymään. Terveysasemalla otetaan vuoronumero ja asiakkaat pääsevät hoitajan vastaanotolle numerojärjestyksessä. Hoitajaan voi ottaa yhteyttä myös sähköisen Oulun omahoito -palvelun kautta. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Oulun terveysasemien yhteystiedot ja asiointiohjeet (ouka.fi)

Hoitaja voi tarvittaessa pyytää lääkärin mukaan vastaanotolle tai antaa asiakkaalle ajan lääkärille. Terveysasemalla voidaan varmistaa raskaus sekä keskustella mahdollisista vaihtoehdoista asian suhteen.

Jos raskaustesti näyttää negatiivista, mutta on edelleen huoli mahdollisesta raskaudesta, kannattaa testi uusia noin viikon kuluttua. 

 

Jos raskaus ei mietitytä enempää, voi positiivisen raskaustestin tekemisen jälkeen olla yhteydessä suoraan neuvolaan

Toisinaan vanhemmat tarvitsevat tukea päästäkseen hyvään alkuun vauva-arjessa. Ensi- ja turvakoti tarjoaa tukea ja apua tarvittaessa jo raskausaikana. Ensikotiin hakeudutaan kunnan sosiaalitoimen kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä ensikotiin.

Oulun neuvola- ja perhepalveluiden yhteystiedot (Ouka.fi)

Lisätietoa Oulun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnasta (ensijaturvakotienliitto.fi)

Jos raskaus ei ole toivottu, raskauden keskeyttämisestä pitää päättää mahdollisimman pian

Raskaudenkeskeytyksen, eli abortin, voi tehdä ennen 12:tta raskausviikkoa. Raskauden keskeyttämiseen on erilaisia tapoja, joiden valintaan vaikuttaa terveydentila, kauanko on ollut raskaana sekä oma mielipide. Jos raskautta päätetäänkin jatkaa, käynnit jatkuvat normaalisti äitiysneuvolassa.

Lue lisää raskauden keskeyttämisestä (hyväkysymys.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load