Seksi ja seksuaalisuus

AIHEALUEET

Seksi ja seksuaalisuus

Seksuaalisuus ja valmius seksiin ovat eri asioita. Seksuaalista käytöstä ilmenee jo pienillä lapsilla, mutta seksiin toisen ihmisen kanssa on valmis vasta, kun se tuntuu molemmista osapuolista hyvältä ja luontevalta ajatukselta. Seksiin ei koskaan pidä suostua vain miellyttääkseen toista tai painostuksen alaisena.

Laki kieltää seksin harrastamisen alle 16-vuotiaan kanssa, jos on itse yli 16. Sitä nuorempien keskinäiset seurustelu- ja seksisuhteet ovat sallittuja. Seksin aloittamiselle kannattaa miettiä syitä: Teenkö sen vain siksi, että kaikki muutkin ovat jo harrastaneet seksiä? Välitänkö kumppanistani oikeasti, ja haluammeko molemmat seksiä yhtä paljon? Koskaan ei kannata kiirehtiä. Oikea kumppani antaa tilaa ja aikaa, jos toinen ei ole vielä valmis.

Omaan kehoon ja seksuaalisuuteen kannattaa tutustua rauhassa. Kun hyväksyy oman kehonsa ja tietää mistä pitää, on helpompaa puhua niistä asioista myös kumppanin kanssa. Ei pidä suostua asioihin, joita ei ole halukas tai valmis tekemään. Aina voi sanoa ei. Toisen ihmisen rajoja on kunnioitettava.

Seksuaalisuutta on monenlaista. Joskus saattaa olla seksuaalisia ajatuksia parhaasta kaverista tai jostakin toisesta saman sukupuolen edustajasta. Tämä ei välttämättä tarkoita, että olisi homo- tai biseksuaali. Moni tietää jo varhain olevansa muuta kuin heteroseksuaali, toiset havaitsevat sen vasta myöhemmällä iällä. Ajan kuluessa valtaosa löytää oman seksuaalisuutensa ja tietää, haluaako elää suhteessa samaa tai jotakin muuta sukupuolta olevan kanssa.

Tärkeintä on olla rehellinen itselleen ja hyväksyä itsensä. Silloin seksuaalisuus on yksi elämän parhaista asioista.

Tyttöjen ja nuorten naisten on mahdollista käydä juttelemassa naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Tyttöjen talolla.
Pojat ja nuoret miehen saavat keskusteluapua seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvissä asioissa Poikien talolla.
Näistä paikoista oululaiset nuoret saavat maksutonta seksuaalineuvontaa.

Oulun Tyttöjen Talo on yksi viidestä Suomen Tyttöjen Taloista, joissa toimii Oikeusministeriön rahoittama OTAVA-hanke. Hankkeessa tarjotaan ohjaavaa, tukevaa ja vakauttavaa apua 13-29-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille, joilla on seksuaaliväkivallan kokemus. Palvelu on maksutonta, luottamuksellista ja  matalakynnyksistä. Hankkeessa työskentelee Mervi Koskela.  Voit sopia hänen kanssaan tapaamisen, jos olet kohdannut seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa tai pohdit, oletko joutunut sen kohteeksi. Yhteyttä voi ottaa myös vanhempi, ystävä tai muu aikuinen, joka pohtii avun tarvetta.  Soita 0400263844  tai laita viestiä mervi.koskela(at)vuolleoulu.fi. Älä epäröi.

Oulun SETA ry järjestää toimintaa ja tarjoaa keskusteluapua sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

Muiden seksuaaliterveyteen liittyvien auttavien tahojen yhteistietoja löydät Mistä apua? -osiosta.

 

Päivitetty 21.12.2018

 

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load