Verotus

AIHEALUEET

Verotus

Verotuloilla rahoitetaan yhteiskunnan palveluita, kuten terveydenhuoltoa, koulutusta ja liikennevirastoa. Jokainen suomalainen maksaa veroja omien tulojensa mukaisesti: suurituloiset maksavat veroja enemmän kuin pienituloiset. Myös ostosten ja muiden palvelumaksujen summasta osa menee veroihin. Myös alaikäinen on  verovelvollinen omista tuloistaan.

Verottaja saa tulotiedot suoraan työnantajilta. Palkkatulojen lisäksi myös opintoraha, työttömyyspäiväraha ja monet muut Kelan etuudet ovat verotettavaa tuloa.

Oma veronmaksun suuruus riippuu tulojen määrästä. Veronmaksun suuruuden tuloista määrittelee veroprosentti, joka näkyy verokortissa. Verokortti lähetetään postitse, tai sen voi käydä teettämässä verotoimistossa. Jos veroprosentti on ollut suhteessa tuloihin liian korkea, maksetaan ylijääneet verot seuraavan vuoden lopussa takaisin veronpalautuksena. Jos veroprosentti on ollut tuloihin nähden liian pieni, joudutaan maksamaan jäännösveroa, eli niin kutsuttuja mätkyjä. Omaa veroprosenttia voi halutessaan muuttaa pienemmäksi tai suuremmaksi. Muutos tehdään käymällä verotoimistossa, puhelimitse toimiston kanssa tai sähköisen palvelun kautta internetissä. Veroprosenttilaskurilla voit arvioida veroprosenttisi suuruuden. Jos se poikkeaa verokorttisi prosentista, pyydä muutosta veroprosenttiisi.

Lue lisää:

Verotoimistojen yhteystiedot (Verohallinto)
Opiskelijan verokortti (Verohallinto)
Kesätyöt ja verotus (Verohallinto)
Veronmaksajain keskusliitto

 

Päivitetty 21.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load