Verotus

AIHEALUEET

Verotuloilla rahoitetaan yhteiskunnan palveluita, kuten terveydenhuoltoa, koulutusta ja liikennevirastoa

Jokainen suomalainen maksaa veroja omien tulojensa mukaisesti. Suurituloiset maksavat veroja enemmän kuin pienituloiset. Ostosten ja muiden palvelumaksujen summasta osa menee veroihin. Myös alaikäisen pitää maksaa veroja tuloistaan.

Verottaja saa tulotiedot suoraan työnantajilta. Palkkatulojen lisäksi myös opintoraha, työttömyyspäiväraha ja monet muut Kelan etuudet ovat verotettavaa tuloa.

Verokortin veroprosentti riippuu tulojen määrästä

Veronmaksun suuruuden tuloista määrittelee veroprosentti, joka näkyy verokortissa. Verokortti lähetetään postitse, tai sen voi käydä teettämässä verotoimistossa.

Jos veroprosentti on ollut suhteessa tuloihin liian korkea, maksetaan ylijääneet verot seuraavan vuoden aikana takaisin veronpalautuksena. Jos veroprosentti on ollut tuloihin nähden liian pieni, joudutaan maksamaan jäännösveroa, eli niin kutsuttuja mätkyjä.

Omaa veroprosenttia voi halutessaan muuttaa pienemmäksi tai suuremmaksi. Muutos tehdään käymällä verotoimistossa, puhelimitse toimiston kanssa tai sähköisen palvelun kautta internetissä. Veroprosenttilaskurilla voit arvioida veroprosenttisi suuruuden. Jos laskurin tulos on eri kuin verokorttisi prosentti, tilaa uusi verokortti.

Veroprosenttilaskuri (Vero.fi)

Lue lisää:

Verotoimistojen yhteystiedot (Vero.fi)

Opiskelijan verokortti (Vero.fi)

Kesätyöt ja verotus (Vero.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load