Tulot ja menot
Taloudenhallinnassa on tärkeintä se, että menot ovat pienemmät kuin tulot
Kun tulot ovat suurempia kuin menot, rahaa voi laittaa säästöön yllättävien menojen varalle tai vaikka lomareissua varten. Yllättäviä menoja voivat olla esimerkiksi pyykkikoneen rikkoutuminen tai lemmikin eläinlääkärikulut.
Tuloiksi lasketaan kaikki raha, joka tienataan työnteolla tai saadaan etuutena esimerkiksi Kelalta
Alaikäisenä ei välttämättä ole vielä tuloja ollenkaan, sillä alle 18-vuotias kuuluu samaan talouteen vanhempiensa kanssa. Vanhemmat ovat elatusvelvollisia lapsen täysi-ikäisyyteen asti. Lapsilisä maksetaan vanhemmille, mutta heidän kanssaan voi neuvotella, voiko lapsilisän tai osan siitä saada omaan käyttöön. Kelan lapsilisää maksetaan kuukausittain 17 ikävuoteen asti.
Suurin tulonlähde on useimmiten työstä saatu palkka
Alaikäisenä töitä voi tehdä tietyin rajoituksin koulujen loma-aikoina, iltaisin ja viikonloppuisin. Kun oppivelvollisuus on suoritettu, kokopäivätöiden aloittaminen on mahdollista.
15 vuotta täyttänyt saa avata omatoimisesti pankkitilin ja hallita itse ansaitsemiaan rahoja
Jos alaikäinen 15 vuotta täyttänyt tallettaa ja nostaa vain omia rahojaan, hän voi avata ja allekirjoittaa tilin itsenäisesti. Alle 18-vuotiaana ei voi tehdä yksin ostoksia, joiden arvo on suuri. Vanhemmilla on oikeus puuttua lapsensa suurempiin ostoksiin sekä vaatia tehtyjen kauppojen purkamista. Velaksi voi ostaa itsenäisesti vasta 18 vuotta täytettyään.
Eniten rahaa menee välttämättömiin kuluihin
Suurimman menoerän muodostaa yleensä asuminen ja siihen liittyvät kulut. Välttämättömiä menoeriä ovat esimerkiksi vakuutukset, vaatteet, puhelin ja liikkuminen paikasta toiseen. Myös ruoka ja muut säännölliset menot lohkaisevat suuren osan tuloista. Omaan kotiin muuttaminen vaatii alkuun rahaa myös huonekaluihin ja kodinkoneisiin sekä mahdolliseen vuokravakuuteen.
Harvalla nuorella on rahaa tuhlattavaksi asti, joten euroja täytyy laskea, jotta ne riittävät. Melkein kaikissa menoissa on mahdollisuus valita erihintaisten vaihtoehtojen välillä. Hintoja kannattaa vertailla ja pohtia, mitkä hankinnat ovat oikeasti itselle tarpeellisia ja välttämättömiä. Raha-asioista ja hankinnoista kannattaa keskustella vanhempien kanssa.
Monet yritykset ja palvelut myöntävät alennuksia nuorille, opiskelijoille ja työttömille. Monet julkiset palvelut ovat täysin ilmaisia. Alennuksista ja muista etuuksista kannattaa ottaa selvää ja hyödyntää niitä.
Lue lisää:
Apua oman talouden suunnitteluun (muntalous.fi)
Testaa oman taloutesi tilanne (martat.fi)
Apua oman talouden hallintaan (penno.fi)
Tietoa eri tukimuodoista elämän eri tilanteissa (kela.fi)
Apua oman talouden suunnitteluun (kkv.fi)
Taloudesta huolehtiminen (nuortenelämä.fi)
¨