Rahan lainaaminen

AIHEALUEET

Rahan lainaaminen

Joskus huolellinenkin rahansuunnittelu ja arvio omasta tilanteesta voi pettää. Kun eteen tulee yllättävä tai kallis rahanmeno, muttei siihen ole varaa, on mahdollista ottaa lainaa.

Pieniä summia voi satunnaisesti lainata kaverilta, perheenjäseniltä tai muilta läheisiltä. Jos lainan kysyjä on luotettava ja hoitaa asiansa rehellisesti, tutut lainaavat rahaa yleensä mielellään, mikäli heidän oma rahatilanteensa sen sallii. Takaisinmaksu kannattaa suorittaa pian, ja jos kaveri joskus tarvitsee lainaa, on vastavuoroisuus kohteliasta. Lainailusta ei kuitenkaan kannata tehdä tapaa. Kenenkään ei ole pakko lainata omista rahoistaan toiselle. Jos kaveri tai tuttava ei lainaa rahaa, siitä ei pidä suuttua.

Jos tuntuu, että omat rahat ovat aina vähissä ja on lainaamassa rahaa kavereilta koko ajan, tulee omaa kulutusta tarkkailla: mihin ne rahat oikein katoavat? Jos näyttää siltä, että kaveri on jatkuvasti vailla lainaa eikä takaisinmaksu aina järjesty, hänelle voi ystävällisesti mutta määrätietoisesti kertoa, että juuri nyt ei ole enempää rahaa lainattavaksi. Jokainen on aina vastuussa omasta rahankäytöstään.

Pikalainojen ja vippien ottaminen on yleistynyt runsaasti. Niiden korot voivat olla yllättävän suuria ja laina-ajat lyhyitä. Lainoja tarjoavat monet erilaiset yritykset, joten jos päädyt pikalainaan, vertaile niitä tarjoavia yrityksiä ja niiden lainaehtoja. Lainan hankittuasi maksa vaadittu summa takaisin sovitussa ajassa. Pikalaina on harvoin yksinkertainen tai oikea tapa hoitaa raha-asioitaan. Ikävimmissä tapauksissa lainattua summaa maksetaan takaisin ottamalla uusia lainoja – ja velkakierre alkaa. Vältä pikavippien ottamista ja mieti, onko rahan tarve niin oleellinen, että siihen tarvitsee korkeakorkoista pikavippiä.

Lainojen ja vippien maksamatta jättäminen voi aiheuttaa vakavia ongelmia: maksuhäiriömerkinnän myötä luottokortin ja uusien lainojen saaminen on vaikeaa, vuokra-asuntoa tai työpaikkaa on hankalampi saada ja kaiken aikaa maksamatta jääneen lainan korko kasvaa kasvamistaan. Kavereiltakaan ei pidä lainailla rahaa maksamatta takaisin.

Suurempia summia voi saada lainaan pankista. Pankilla ei ole kuitenkaan velvollisuutta lainata rahaa henkilölle, jonka aiempi raha-asioiden hoitaminen ei ole onnistunut tai jonka varallisuus ja elämäntilanne eivät vakuuta pankkia lainan takaisinmaksukyvystä. Lainan hakemiselle pitää usein myös olla perustelut. Pankki voi myös vaatia lainalle takaajia tai vakuuksia.

Lainattu summa on maksettava määräajassa takaisin. Siihen lisätään kuitenkin korot ja muut lainan hoitoon liittyvät maksut. Lainaa voi lyhentää esimerkiksi kuukausittain tai puolivuosittain. Nämä ovat sovittavissa pankin kanssa tapauskohtaisesti. On tärkeää muistaa, että korot voivat nousta. Tämä pitää ottaa huomioon laskettaessa lainan takaisinmaksukykyä.

Opintolaina on valtion takaama laina. Valtiontakauksen voivat saada Kelan opintorahaan tai Koulutusrahaston aikuiskoulutustukeen oikeutetut henkilöt, ja sen suuruus riippuu iästä ja oppilaitoksesta. Takausta opintolainalle haetaan Kelasta. Myönteisen takauspäätöksen saatuaan, voi opintolainaa hakea valitsemastaan pankista. Opintolainan korosta ja takaisinmaksuaikataulusta sovitaan pankin kanssa. Opintolainan määrää voi arvioida Kelan laskurilla. Lisätietoa opintolainasta löytyy Kelan verkkosivuilta.

Pankit myöntävät asuntolainaa asunnon ostamista varten. Monille oman asunnon ostaminen on elämän suurin sijoituspäätös. Asunnon voi ostaa joko kokonaan tai osittain itselleen erilaisilla laina- ja omistusjärjestelyillä. Vaihtoehtoina ovat omistusasunto, osa-asumisasunto tai asumisoikeusasunto. Lisätietoa asuntolainasta ja erilaisista omistusjärjestelyistä löytyy Nuorisoasuntoliitto ry:n Omaan kotiin –oppaasta.

Tietoa asuntolainasta (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)

 

Päivitetty 21.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load