Rahan lainaaminen

AIHEALUEET

Pieniä summia rahaa voi satunnaisesti lainata kaverilta, perheenjäseniltä tai muilta läheisiltä

Joskus huolellinen rahankäytön suunnittelu ja arvio omasta tilanteesta voi pettää. Voi tulla yllättävä kulu, esimerkiksi pyykinpesukone rikkoutuu. Tutut usein antavat lainaa, jos lainan kysyjä on luotettava ja hoitaa asiansa rehellisesti.

Takaisinmaksu kannattaa suorittaa pian, ja jos kaveri joskus tarvitsee lainaa, on vastavuoroisuus kohteliasta. Lainailusta ei kuitenkaan kannata tehdä tapaa. Kenenkään ei ole pakko lainata omia rahojaan toiselle. Jos kaveri tai tuttava ei lainaa rahaa, siitä ei pidä suuttua.

Jokainen on itse vastuussa rahankäytöstään

Jos omat rahat ovat aina vähissä ja lainaa rahaa kavereilta toistuvasti, kannattaa miettiä mihin rahaa kuluu. Jos kaveri kysyy jatkuvasti lainaa eikä takaisinmaksu aina järjesty, hänelle voi ystävällisesti ja määrätietoisesti kertoa, että nyt ei ole enempää rahaa lainattavaksi.

Onko rahan tarve niin suuri, että tarvitsee korkeakorkoista pikavippiä?

Pikalainojen ja vippien ottaminen on yleistynyt runsaasti. Niiden korot voivat olla yllättävän suuria ja laina-ajat lyhyitä. Lainoja tarjoavat monet erilaiset yritykset, joten jos päädyt pikalainaan, vertaile niitä tarjoavia yrityksiä ja niiden lainaehtoja.

Laina pitää maksaa takaisin sovitussa ajassa. Pikalaina on harvoin yksinkertainen tai oikea tapa hoitaa raha-asioitaan. Joskus lainaa maksetaan takaisin ottamalla uusia lainoja, mistä alkaa helposti velkakierre.

Lainojen ja vippien maksamatta jättäminen voi aiheuttaa vakavia ongelmia

Maksuhäiriömerkinnän voi saada,  kun maksut jäävät maksamatta sekä maksuhuomautukset ja lopulta perintätoimistosta tuleva kirje huomioimatta. Maksuhäiriömerkintä tekee luottokortin ja lainojen saamisesta vaikeaa. Myös vuokra-asuntoa tai työpaikkaa on hankalampi saada.

Lue lisää: Laskut maksamatta?

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load