Rahan ansaitseminen alaikäisenä

AIHEALUEET

Alaikäisenä rahaa voi ansaita esimerkiksi viikkorahana, työnteolla tai marjoja poimimalla

Lainsäädännön mukaan nuori työntekijä saa aloittaa työnteon sinä vuonna, jona hän täyttää 14 vuotta. Lisää työnteosta alaikäisenä sekä sopivista töistä nuorelle työntekijälle voi lukea Työnteko alaikäisenä –tietoalueesta.

Vanhempien tehtävä on huolehtia alaikäisestä lapsestaan, ostaa ruokaa ja vaatteita

Omiin ylimääräisiin menoihin voi yrittää säästää ja kerätä rahaa. Rahan saamiseksi ei ole olemassa mitään luotettavia helppoja ja nopeita keinoja. Riippuen siitä, kuinka suuria summia tavoittelee, voi rahan ansaitsemiseen kulua hyvinkin pitkä aika.

Vanhempien kanssa kannattaa keskustella siitä, mihin rahaa tarvitsee ja kuinka sitä voisi säästää

Jokaista uusinta tavaraa ei ole pakko saada heti. On tärkeä muistaa, että harvemmin uudet ja hienoimmat tavarat tekevät onnelliseksi tai elämää paremmaksi. Kannattaa miettiä, onko liian tiukka säästäminen ja jatkuva kivoista menoista sekä tapahtumista kieltäytyminen esimerkiksi uuden puhelimen arvoista.

Vinkkejä miten ansaita ja säästää rahaa alaikäisenä:

  • Jos saat kotoa viikko- tai kuukausirahaa, laita siitä säästöön joka kerta pieni osa.
  • Kysy vanhemmiltasi, sukulaisiltasi tai perheeltäsi pieniä ylimääräisiä kotitöitä, joita tekemällä voisit ansaita hieman taskurahaa tai korotettua viikkorahaa.
  • Syksyisin voi kerätä ja myydä marjoja.
  • Kerää ja palauta tyhjiä panttipulloja ja -tölkkejä.
  • Omia tarpeettomaksi käyneitä tavaroita ja vaatteita voi myydä kirpputoreilla tai nettikirppareilla. Tähän tulee pyytää lupa ja apua omilta vanhemmilta.
avatar
nuorineiti
24.3.2020 19:17
Arrow
Mitä jos haluan tienata ilman vanhempien antamia almuja.
avatar
NettiNappi Anni
26.3.2020 09:50
Arrow
Hei nuorineiti. Mietit viestissäsi miten voisit tienata itsenäisesti rahaa. Oletko jo lukenut yllä olevat vinkit? Viestistäsi ei selviä onko sinulla joku tietty kohde mielessä vai haluatko saada hiukan omaa rahaa. Oli kummin vaan, on hienoa että haluat säästää ja ottaa vastuuta omista rahoistasi. Lain mukaan nuori saa aloittaa työnteon sinä vuonna, jona hän täyttää 14 vuotta. Alaikäisenä voi tienata keräämällä pulloja, auttamalla naapuria tai sukulaisia tai tekemällä kotitöitä. Voisitko hoitaa naapurin lapsia tai myydä omia vanhoja tavaroitasi kirpparilla tai netissä? Vaikka et halunnut vanhempiesi almuja voisit ehdottaa heille esimerkiksi auton tai varaston siivousta tai muuta pientä hommaa. Tsemppiä säästämiseen!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load