Kuluttajansuoja

AIHEALUEET

Kuluttajansuoja

Kuluttaja on kuka tahansa henkilö, joka ostaa tuotteita tai palveluita omaan tai perheensä käyttöön. Marketit, tavaratalot, nettikaupat ja erikoisliikkeet ovat liikeyrityksiä. Liikeyrityksen ja kuluttajan väliseen kauppaan sovelletaan kuluttajansuojalakia, jonka mukaan tavaran ostaminen ja tilaaminen merkitsevät sopimuksen tekemistä. Yksityishenkilöiden väliseen kaupantekoon sen sijaan sovelletaan kauppalakia.

Myyjällä tai kuluttajalla ei ole periaatteessa oikeutta muuttaa tehtyä sopimusta. Myyjän on siis toimitettava tuote tai palvelu sovitussa ajassa. Vastaavasti ostajan on maksettava tuotteen tai palvelun hinta kokonaisuudessaan sovitussa ajassa.

Joissain tapauksissa tehdyn kaupan tai oston voi peruuttaa. Näissä tapauksissa edellytyksenä on, että

* myyjä suostuu kaupan peruuttamiseen,

* myyjä antaa vaihto- ja palautusoikeuden tuotteeseen tai

* tavarassa tai palvelussa on virhe, jota ei voida muulla tavalla hyvittää.

Palautuskäytännöt vaihtelevat liikkeittäin. Pienissä erikoisliikkeissä virheettömän tuotteen palauttaminen ei välttämättä onnistu yhtä helposti kuin suuren kauppaketjun toimipisteessä. Ennen isoa ostosta kannattaa palautus- ja vaihto-oikeudet selvittää kysymällä suoraan liikkeestä. Koti- tai postimyynnin kautta tehtyjä ostoja voi palauttaa ilman syytä 14 vuorokauden kuluessa. On kuitenkin tärkeä huomioida, että verkosta tehtävien ostosten oikeuksiin vaikuttaa se, mistä maasta ostos on tehty.

Apua kuluttajariitoihin.

 

Päivitetty 21.12.2018

avatar
jänkä joonas
08.4.2016 10:40
Arrow
kaveri osti käytetyn moottorikelkan 3500e,viikko sitten liikkeestä, ja nyt hajos moottori, vei sen takaisin ja liike teki remontin 4000e, ja soitti että tuu hakee kelkka, maksa puolet 2000e. no kaveri haluais purkaa kaupan kun he ei ole etes kertoneet mistään kustannuksista mitään, eli voiko kaupan purkaa???
avatar
NettiNappi Tuula
08.4.2016 13:39
Arrow
NettiNappi on oululaisille alle 30-vuotiaille nuorille tarkoitettu verkkopalvelu. Voit kehottaa kaveriasi kysymään asiaa esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonnasta arkisin klo 9-15 numerosta 029 553 6901. http://www.kkv.fi/Tietoa-KKVsta/asiointi/kuluttajaneuvonta/
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load