Raha-asiat

AIHEALUEET

Raha-asioissa on tärkeää olla tietoinen tuloista ja menoista

Suurimman osan tuloista vievät yleensä asumiskulut, joihin kuuluu vuokran tai vastikkeen lisäksi muitakin menoja. Omassa taloudessa asuvalla rahaa kuluu asumisen lisäksi esimerkiksi ruokaan, paikasta toiseen liikkumiseen, puhelimeen, nettimaksuihin, vaatteisiin ja mahdollisesti harrastuksiin. Raha-asioissa oleellisinta eivät ole suuret tulot vaan pienet menot.

Tulot ja menot

Omasta taloudesta huolehtiminen on tärkeä taito. On hyvä tietää, paljonko rahaa on ja paljonko sitä eri asioihin menee. Raha riittää paremmin, kun tuntee oman taloutensa hyvin.

Mistä rahaa tulee ja mihin kaikkeen sitä menee?

Vinkkejä säästämiseen

Velka ja lainat

Velka voi syntyä usealla eri tavalla. Tavanomaisin tapa velan syntymiselle on sen sopiminen, eli henkilö itse ottaa velkaa. Sovitusta velasta puhutaan useimmiten lainana. Esimerkiksi asunnon ostoon voidaan ottaa asuntolainaa tai aloitettuja opintoja voidaan rahoittaa opintolainalla. Velkaa voi tulla myös maksamattomista laskuista.

Mitä tehdä, jos ei pysty maksamaan laskua?

Rahan lainaaminen

Pieniä summia voi silloin tällöin lainata kaverilta, perheenjäseniltä tai muilta läheisiltä. Pikavippejä ja pikalainaa ei kannata ottaa, jos ei ole varma siitä, että pystyykö lainaa maksamaan takaisin sovitussa ajassa.

Kannattaako rahaa lainata?

Rahan ansaitseminen alaikäisenä

Työn tekemisen saa aloittaa sinä vuonna kun täyttää 14 vuotta. Rahan saamiseksi ei ole olemassa mitään luotettavia helppoja ja nopeita keinoja. Riippuen siitä, kuinka suuria summia tavoittelee, voi rahan ansaitsemiseen kulua hyvinkin pitkä aika. Omien vanhempien kanssa kannattaa keskustella siitä, mihin itse tarvitsee rahaa ja kuinka sitä voi säästää.

Miten voi tehdä töitä alaikäisenä?

Kelan tuet

Opiskelija, lapsiperhe, sairastunut ja työtön voivat saada erilaisia tukia Kansaneläkelaitokselta eli Kelalta. Jos omat rahat eivät riitä välttämättömiin elämän kuluihin, tukea kannattaa hakea Kelasta.

Minkälaisia tukia Kelasta voi saada?

Verotus

Yhteiskunnan palvelut, kuten terveydenhuolto ja koulutus rahoitetaan verorahoilla. Suomessa veroja maksetaan omien tulojen mukaisesti. Suurituloiset maksavat veroja enemmän kuin pienituloiset.

Mitä minun olisi hyvä tietää verotuksesta?

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load