Raha-asiat

AIHEALUEET

Raha-asioissa on tärkeää olla tietoinen tuloista ja menoista

Suurimman osan tuloista vievät yleensä asumiskulut, joihin kuuluu vuokran tai vastikkeen lisäksi muitakin menoja. Omassa taloudessa asuvalla rahaa kuluu asumisen lisäksi esimerkiksi ruokaan, paikasta toiseen liikkumiseen, puhelimeen, nettimaksuihin, vaatteisiin ja mahdollisesti harrastuksiin. Raha-asioissa oleellisinta eivät ole suuret tulot vaan pienet menot.

Tulot ja menot

Omasta taloudesta huolehtiminen on tärkeä taito. On hyvä tietää, paljonko rahaa on ja paljonko sitä eri asioihin menee. Raha riittää paremmin, kun tuntee oman taloutensa hyvin.

Mistä rahaa tulee ja mihin kaikkeen sitä menee?

Vinkkejä säästämiseen

Velka ja lainat

Velka voi syntyä usealla eri tavalla. Tavanomaisin tapa velan syntymiselle on sen sopiminen, eli henkilö itse ottaa velkaa. Sovitusta velasta puhutaan useimmiten lainana. Esimerkiksi asunnon ostoon voidaan ottaa asuntolainaa tai aloitettuja opintoja voidaan rahoittaa opintolainalla. Velkaa voi tulla myös maksamattomista laskuista.

Mitä tehdä, jos ei pysty maksamaan laskua?

Rahan lainaaminen

Pieniä summia voi silloin tällöin lainata kaverilta, perheenjäseniltä tai muilta läheisiltä. Pikavippejä ja pikalainaa ei kannata ottaa, jos ei ole varma siitä, että pystyykö lainaa maksamaan takaisin sovitussa ajassa.

Kannattaako rahaa lainata?

Rahan ansaitseminen alaikäisenä

Työn tekemisen saa aloittaa sinä vuonna kun täyttää 14 vuotta. Rahan saamiseksi ei ole olemassa mitään luotettavia helppoja ja nopeita keinoja. Riippuen siitä, kuinka suuria summia tavoittelee, voi rahan ansaitsemiseen kulua hyvinkin pitkä aika. Omien vanhempien kanssa kannattaa keskustella siitä, mihin itse tarvitsee rahaa ja kuinka sitä voi säästää.

Miten voi tehdä töitä alaikäisenä?

Kelan tuet

Opiskelija, lapsiperhe, sairastunut ja työtön voivat saada erilaisia tukia Kansaneläkelaitokselta eli Kelalta. Jos omat rahat eivät riitä välttämättömiin elämän kuluihin, tukea kannattaa hakea Kelasta.

Minkälaisia tukia Kelasta voi saada?

Verotus

Yhteiskunnan palvelut, kuten terveydenhuolto ja koulutus rahoitetaan verorahoilla. Suomessa veroja maksetaan omien tulojen mukaisesti. Suurituloiset maksavat veroja enemmän kuin pienituloiset.

Mitä minun olisi hyvä tietää verotuksesta?

avatar
Moi34
10.11.2020 22:37
Arrow
Hei saako kohta 13v laittaa esim niinku kaupan seinälle lapun jossa lukee jotain et jos tarvitset viikonloppuisin hoitoa lemmikeillesi esim koiran ulkoilutusta niin Ota numero talteen ja sit laittaa siihen alle sivuttain monta kertaa oman numeron ja leikkaa silloin ne että ne pystyy repästä siitä talteen
avatar
NettiNappi Tuula
12.11.2020 09:48
Arrow
Hei nimimerkki Moi34! Voit tehdä kuvailemallasi tavalla, mikään laki ei sitä estä. Koska olet alle 14-vuotias, sinua ei voi palkata töihin, mutta voit hankkia taskurahaa kuvailemallasi tavalla. Ennen kuin ryhdyt toimeen, on todella tärkeää, että juttelet asiasta vanhempiesi kanssa. Vaikka mikään laki ei kielläkään sinua laittamasta ilmoitusta, vanhempasi voivat niin tehdä. Tarvitset siis heiltä luvan. He ovat vastuussa sinusta, hyvinvoinnistasi ja turvallisuudestasi. Jos saat luvan, teidän kannattaa laatia ilmoitus yhdessä ja laittaa siihen mieluummin vanhempiesi numero. Jos saat ilmoitukseesi vastauksen ihmiseltä, jota et tunne, voi olla hyvä ajatus, että vanhempasi lähtee mukaan ainakin ensimmäisellä kerralla. Älä siis koskaan lähde kenenkään tuntemattoman luo ilman, että vanhempasi tietävät asiasta. Mukavaa talven odotusta!
avatar
Alluu
21.12.2020 01:19
Arrow
Oon 10v tyttö ja kerään rahaa heppaleiriin mun pitäisi kerätä 390€ mutta mulla on vasta 30€ ja ihan kohta pitäis maksaa leirille varaus maksu joka maksaa 90€ ja sit pitäis siellä leirillä ne loput 300€ antaa ja en tiiä yhtään miten kerätä rahaa kun jos pulloja palautetaan niin ne rahat ei tuu mulle ja meillä ei oo oikeen semmosia töitä mitä voisin tehdä
avatar
NettiNappi Hanna
22.12.2020 14:49
Arrow
Hei Alluu. Olet 10 -vuotias, joten vanhempasi ovat todennäköisesti luvanneet sinun osallistua heppaleirille. Silloin on myös vanhempiesi vastuulla hoitaa leiristä aiheutuvat kulut. Voit halutessasi kysyä vanhemmiltasi, voisitko tehdä jotain kotitöitä korvaukseksi heppaleirin kuluista. Jos olet osallistumassa leirille ilman vanhempiesi lupaa, silloin sinun kannattaa puhua asiasta vanhempiesi kanssa ja kertoa, että haluaisit heidän maksavan leirin sinulle. On hyvä juttu, että haluaisit ansaita itse rahaa. Rahaa voi ansaita pääasiassa tekemällä töitä ja sitä voit helposti harjoitella osallistumalla perheesi kotitöihin. Oikein hyvää joulua!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load