Peliriippuvuus

AIHEALUEET

Peliriippuvuus

Pelimaailma vaatii pelisilmää. Suurimmalle osalle nuoria rahapelaaminen ei aiheuta ongelmia. Rahapelejä ovat muun muassa lotto, raha-automaatit, raaputusarvat, veikkauspelit, vedonlyönti, kasinopelit ja totopelit. Niiden pelaaminen on kielletty alle 18-vuotiailta.

Mitä rahapelit sinulle merkitsevät? Ovatko ne sinulle viihdettä ja ajanvietettä, vai lievennätkö pelaamisella esimerkiksi yksinäisyyden tunnetta? Jos yrität salata pelaamisesi tai valehtelet läheisillesi, on syytä huolestua. Pelaaminen voi tulla hyvin kalliiksi. Jos sinulla on toistuvia ja epäonnistuneita yrityksiä vähentää tai lopettaa pelaaminen, apua on saatavilla.
Rahapelaaminen (Nuortenlinkki)
Taitoon perustavat nettirahapelit (Nuortenlinkki)

Kannattaa muistaa, että jos häviät rahaa ja palaat pian takaisin pelaamaan menetyksiä takaisin, menetät yhä enemmän. Huomaat tarvitsevasi yhä suurempia rahasummia saadaksesi haluamaasi jännitystä. Ongelmasi voi ilmetä esimerkiksi rahan lainaamisena toistuvasti läheisiltä tai pikavippien ottamisena. Jos olet kadottanut omaisuutta tai suhtautumisesi rahaan muuttuu, on pysähtymisen paikka.

Peliriippuvuuden tunnustaminen vaatii rohkeutta, koska asiaan liittyy usein salailua. Pelaamiseen liittyvän mielihyvän vuoksi voi olla vaikea luopua pelaamisesta. Kannattaa ottaa asia kuitenkin puheeksi, koska se on tärkeä askel muutokseen.
Peliriippuvuus (Päihdelinkki)
Ongelmapelaamiseen johtavia syitä (Nuortenlinkki)

Jos tunnistat pelaamisen itsellesi ongelmaksi, aloita pelipäiväkirja, johon voit kirjoittaa pelaamiseen liittyviä mielialojasi ja tunteitasi. Kirjaa myös ylös, paljonko käytit aikaa pelaamiseen. Aseta etukäteen raja pelaamiseen käytettävälle rahasummalle ja tee päätös, ettet lainaa rahaa. Voit pitää taukoja, esimerkiksi viikkoja, ettet pelaa. Jos olet stressaantunut tai masentunut, älä pelaa ollenkaan tai vältä silloin sellaisia pelejä, jotka ovat nopeatempoisia ja riskipitoisia.
Pelipäiväkirja netissä (Pelitaito.fi )

Avun hakemisessa sinua auttaa Peluuri-puhelinpalvelu numerossa 0800 100 101, ma-pe klo 12-18. Linja on maksuton.
Peluurin chat-palvelu on auki ma, ke ja pe klo 12-15.
Peluuri.fi

Nettipelit (Nuortenlinkki)
Tietokone- ja konsolipelaaminen (Nuortenlinkki)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvitus Jenni Alasimi

Päivitetty: 24.1.2019

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load