Nuoren oma apu

AIHEALUEET

Alkoholin käytön vähentäminen ja lopettaminen

Alkoholi on yleisimmin käytetty päihde, mutta se aiheuttaa monille ja monenlaisia ongelmia. Jos haluat vähentää käyttöäsi tai lopettaa sen kokonaan, löydät päihdelinkki.fi sivustolta.

Sähköisen juomapäiväkirjan avulla voi seurata alkoholinkäyttöä, tunnistaa riskit ja saada tukea muutokseen omilla ehdoilla. Voit ladata OttoMitta -sovelluksen ilmaiseksi kännykkääsi.

Vinkkejä alkoholin käytön vähentämiseen ja lopettamiseen (Päihdelinkki.fi)

OttoMitta-sovellus (Ehyt.ry)

Kannabiksen käytön vähentäminen ja lopettaminen

Vaikka kannabis ei ole voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava, voi totutun käytön vähentäminen tai lopettaminen olla silti vaikeaa. Linkin kautta löydät välineitä, joilla voit arvioida tilannettasi ja tehdä omaan tilanteeseesi sopivia muutossuunnitelmia.

Apua kannabiksen käytön vähentämiseen ja lopettamiseen (Kannabis.eu)

Muuntohuumeiden ja muiden huumeiden käytön vähentäminen tai lopettaminen

Tietoa muuntohuumeista, sekä välineitä ja tukea käytön tarkkailemiseen, vähentämiseen tai lopettamiseen löytyy Mind your Trip sivustolla.

Jos olet kokeillut tai käyttänyt huumeita, voit rekisteröityä Jumipuisto sivustolle. Siellä voit tehtävien avulla punnita omaa päihteiden käyttöäsi ja löytää ratkaisuja tilanteeseesi.

Mind your Trip-sivusto
Jumipuisto -sivusto

Tupakan, nuuskan tai muun nikotiinituotteen käytön lopettaminen

Tupakka, nuuska ja muut nikotiinituotteet ovat vahvasti riippuvuutta aiheuttavia. Niiden sisältämä  nikotiini aiheuttaa riippuvuutta.  Riippuvuus syntyy nuorelle helposti. Jos koet hankalaksi lopettaa polttamisen tai nuuskaamisen, niin kokeile seuraavia linkkejä.

Vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen (Fressis.fi)

Vinkkejä nuuskaamisen lopettamiseen (Fressis.fi)

Vertaistukea, vinkkejä ja asiantuntija-apua tupakoinnin lopettamiseen löytyy (Stumppi.fi)

Vertaistuki tarjoaa omien kokemusten jakamista ja kuuntelijan

Vertaistuki on kokemusten jakamista toisen samanlaisia asioita kokeneen kanssa. Voi olla helpottavaa jakaa kokemuksia ja tuntemuksia sellaisen ihmisen kanssa, joka on itse kokenut samoja asioita. Vertaistuki perustuu omien kokemusten antamaan tietoon ja ymmärrykseen. Tärkeitä asioita ovat omien kokemusten kertominen ja toisen kuunteleminen. Vertaistuki voi olla monenlaista ja siksi kannattaa valita itselleen sopiva muoto. Se voi toteutua verkon kautta tai paikan päälle menemällä. Se voi olla kahdenkeskistä tai ryhmässä tapahtuvaa. Vertaistukea on tarjolla myös läheisille.

Kokemusasiantuntijat kertovat omasta elämästään A-klinikkasäätiön kokenet.fi -sivustolla. Kokemusasiantuntijalta voit myös kysyä omasta tai läheisen alkoholiin, peliriippuvuuteen sekä mielenterveyteen liittyvistä ongelmista.

Kokenet.fi -sivusto

Verto tarjoaa yhteisöllistä ja toiminnallista vertaistoimintaa huumeiden käyttäjille, sekä heidän läheisilleen. Verto on Nuorten Ystävien ja Oulun kriisikeskuksen kehittämishanke.

Verto -hankkeen toiminta (Mielenterveysseurat.fi/oulu)

Haluatko osallistua toimintaan verkon kautta?

YAD Youth Against Drugs ry:n Street Team on verkon kautta ohjattua nuorten vaikuttamistoimintaa. Rekisteröitymällä sivustolle, voit suorittaa tehtäviä ja kerätä pisteitä. Saavuttamalla pisterajoja, voit ansaita palkintoja.

YAD Youth Against Drugs ry:n Street Team -sivusto

Voit ehdottaa, että koulussasi, nuorisotalolla tai harrastuksessasi aloitetaan nuuska-agentti -toiminta. Nuuska-agentit seuraavat nuuska-ilmiötä ja pitävät infoja nuoremmille koulussa tai harrastuksissa.

Nuuska-agentti toiminta (Smokefree.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load