Nettiriippuvuus

AIHEALUEET

Nettiriippuvuus

Netti voi olla hyödyksi monella tapaa: löydät nopeasti tietoa ja voit tuoda omia ajatuksiasi julki. Kun netin käytöstä tulee pakonomaista ja hallitsematonta, se voi tarkoittaa riippuvuutta. Asiaan voi liittyä myös syyllisyyden tunteita: onko netissä vietetty aika pois opiskeluilta, kavereilta tai liikkumiselta? Jos kärsit esimerkiksi päänsärystä ja olet ärtynyt, pysähdy miettimään, voivatko nämä johtua siitä, että istut liian pitkään tietokoneen äärellä.

Erilaiset keskusteluryhmät, chatit, IRC, roolipelit ja sähköpostit voivat viedä huomaamatta useita tunteja päivästä niin, että jopa syöminen jää väliin. Silloin on hyvä pysähtyä. Se, mikä aiheuttaa riippuvuutta, on netin sisältö, esimerkiksi pornosivut, videot ja nettipelit. Jos nettiystävistä tulee niin tärkeitä, että he korvaavat todelliset ystäväsi, on aika rajoittaa netissä viettämääsi aikaa.

Nettiriippuvuus voi vaikuttaa nopeasti yöuneen. Tee päätös, että esimerkiksi klo 23 jälkeen et vietä aikaa nettimaailmassa, vaan sukellat peiton alle. Aivosi tarvitsevat riittävästi lepoa, jotta pysyt toimintakykyisenä ja opit uutta.

Nettiriippuvuudesta on mahdollista irrottautua. Se vaatii päättäväisyyttä ja rutiinien muuttamista. Aina se ei onnistu yksin, ja silloin kannattaa hakea apua.

Testaa oma netinkäyttösi Nuortenlinkin netinkäyttötestillä.

Tietoa nettiriippuvuudesta (Nuortenlinkki)
Nettiriippuvuuden hoito (Nuortenlinkki)
Nettiriippuvuustesti (Päihdelinkki)

 

Päivitetty 23.1.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvitus: Jenni Alasimi
avatar
Kokenut internetkäyttäjä
23.1.2019 19:51
Arrow
Hei kaikille tämän lukijoille! Mielestäni tämä artikkeli pitäisi päivittää nykyajan tasolle. Etenkin toisen kappaleen alun voisi muuttaa. Esim: "Erilaiset puhelin ohjelmat kuten Whatsapp, Snapchat, Discord, Facebook, Twitter... voivat viedä useita tunteja päivästäsi." Tällä tavalla artikkelista saadaan paljon tarkempi. Tämä artikkeli muistuttaa minua samanlaisesta tekstistä mitä minulle tumputettiin yli 10 vuotta sitten!
avatar
NettiNappi Liisa
28.1.2019 11:51
Arrow
Hei Kokenut internetkäyttäjä! Kiitos sinulle arvokkaasta palautteestasi. Olemme ihan samaa mieltä kanssasi; verkkopalvelumme useat tieto-osiot kaipaavat päivitystä niin sisältöjen kuin esitystavankin suhteen. Teemme jatkuvasti töitä päivittääksemme palvelua ja otamme palautteesi huomioon kehitystyössä. Mukavaa alkanutta viikkoa!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load