hibaby

Sekakäyttö

AIHEALUEET

Sekakäyttö

Sekakäytöllä tarkoitetaan eri päihteiden yhtäaikaista käyttöä. Monet päihderiippuvaiset käyttävät useampaa eri päihdettä. Yhdestä päihteestä johtuvia oireita lääkitään usein toisella. Esimerkiksi alkoholiongelman aiheuttamia univaikeuksia lievitetään unilääkkeillä.

Tahallinen alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö tähtää alkoholin vaikutuksen voimistamiseen. Joskus sekakäyttö voi olla tahatonta, kun lääkkeitä käyttävä nauttii alkoholia tietämättä, että lääkkeen vaikutus hermostossa ei ole vielä lakannut.

Alkoholin ja lääkkeiden sekakäytön seuraukset voivat olla odottamattomia. Tavallisimpia seurauksia ovat poikkeuksellisen vahva humalatila, muistinmenetykset ja käytöshäiriöt. Sekakäyttö voi johtaa esimerkiksi lääkkeen yliannosteluun, tajuttomuuteen tai hengenvaaralliseen päihtymystilaan. Yhteisvaikutuksen aiheuttama arvaamaton käytös on saanut ihmiset tekemään jopa henkirikoksia.

Huumeriippuvaiset väärinkäyttävät reseptilääkkeitä, kun huumeita ei ole saatavilla. Huumeiden ja lääkkeiden sekakäyttöä pidetään kaikkein vaikeimpana päihdeongelmana, koska esimerkiksi yliannostuksen riski on suuri. Sekakäyttäjät ovat usein yhteiskunnasta syrjäytyneitä ja kärsivät vakavista mielenterveysongelmista.

 

Sekakäyttö ja lääkkeiden väärinkäyttö (Nuortenlinkki)

 

Päivitetty 21.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load