AIHEALUEET

Huumeet

Huumeet ovat laittomia päihteitä, joita voidaan valmistaa joko keinotekoisesti tai jotka ovat peräisin kasveista. Huumeita ovat muun muassa amfetamiini, ekstaasi, heroiini, kokaiini, kannabis ja LSD. Huumausaineet vaikuttavat ihmisen psyykkisiin toimintoihin ja tajuntaan. Eri huumausaineiden vaikutukset ovat erilaisia, ja samankin aineet vaikutukset vaihtelevat käyttäjästä riippuen.

Huumeita käytetään monilla eri tavoilla, joista mikään ei ole riskitön. Suonensisäisten huumeiden käyttäjät ovat riskiryhmässä saada tulehduksia ja veren välityksellä tarttuvia virusinfektioita, kuten B- ja C-hepatiitin tai HIV:n. Huumeidenkäyttö johtaa riippuvuuteen, joka ennen pitkää eristää ihmisen yhteiskunnasta, koska käyttäjä ei kykene työskentelemään tai huolehtimaan itsestään. Huumeidenkäytöstä tulee hallitsematonta: huume ottaa vallan ihmisestä, ja tämän aika kuluu huumeita itselleen hankkien ja niitä käyttäen. Tämä voi johtaa myös rikoskierteeseen, kun rahaa huumeostoksiin on saatava.

Huumausaineet ja väärinkäytetyt reseptilääkkeet ovat hengenvaarallisia. Varsinkin niin sanotut kovat huumeet saattavat sisältää tappavia epäpuhtauksia. Markkinoille tulee jatkuvasti uusia aineita, joiden kaikista vaikutuksista kenelläkään ei ole tietoa. Käyttäjät toimivat koekaniineina henkensä uhalla. Huumekuolemat johtuvat myös yliannostuksista.

Huumausainerikokset tarkistetaan rikosrekisteristä aloilla, joilla työntekijät ovat tekemisissä alaikäisten kanssa. Jotkut työnantajat tekevät huumetestejä henkilöstölle.

Huumekauppa on yhteydessä kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Huumeiden ostaja saattaa tulla rahoittaneeksi kansainvälistä ihmiskauppaa, laitonta asekauppaa ja jopa terrorismia. Eniten huumeista hyötyvätkin välittäjäketjun yläpäässä istuvat rikollispomot, joiden taskuun huumekaupan rahat loppujen lopulta päätyvät. Huumeiden tuotanto aiheuttaa lisäksi merkittäviä tuhoja ympäristölle.

Tietoa huumeista ja lääkkeistä (Päihdelinkki, A-klinikkasäätiö)
Tietoa huumekauppaan liittyvästä rikollisuudesta (Päihdelinkki, A-klinikkasäätiö)
Päihdelinkin huumetesti
Tietoa rikostaustaotteesta (Oikeusrekisterikeskus)

 

Päivitetty 21.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load