Oma tai läheisen päihteiden käyttö voi herättää huolta
Asiasta kannattaa keskustella jonkun kanssa. Omien vanhempien lisäksi voi keskustella jonkun muun läheisen aikuisen tai ammattilaisten kanssa. Asian voi ottaa puheeksi vaikka nuorisotyöntekijän, terveydenhoitajan, sosiaalityöntekijän tai opettajan kanssa.
Monien tahojen työntekijöiden täytyy lain mukaan tehdä lastensuojeluilmoitus aina, kun huoli alaikäisen nuoren hyvinvoinnista herää. Lastensuojeluilmoituksella on tarkoitus turvata nuoren hyvinvointi tilanteessa. Ilmoituksen jälkeen lastensuojeluviranomaiset selvittävät, tarvitaanko lastensuojelullisia toimia tai kiireellistä apua. Tämän jälkeen sosiaalityöntekijä tekee päätöksen mahdollisesta lastensuojeluselvityksestä. Jos selvitys tarvitaan, se tehdään yhdessä nuoren ja hänen huoltajiensa kanssa ja nuorella on mahdollisuus kertoa omat näkemyksensä ja toiveensa asiassa. Yhteisissä tapaamisissa pohditaan mahdollisia muutostarpeita ja sovitaan jatkosta. Mikäli muille toimenpiteille ei ole aihetta, lastensuojelun toimet voivat päättyä tähän. Vain ääritapauksissa nuoren hyvinvointi turvataan kiireellisellä huostaanotolla tai sijoituksella kodin ulkopuolelle sijaiskotiin.
Oulussa on käytössä PulloPois-toimintamalli
PulloPois -toiminnalla on tarkoitus päästä puuttumaan varhain ja matalalla kynnyksellä alle 18-vuotiaan lapsen tekemään rikokseen. Poliisi tekee PulloPois -ilmoituksen lastensuojeluun, jos lapsi tai nuori jää kiinni päihteiden käytöstä tai hallussapidosta. Mikäli rike tai rikos on lapsen ensimmäinen, lastensuojelu välittää tiedon lapsen tai nuoren asuinalueen nuorisotyöntekijöille, jotka sopivat lapsen tai nuoren, sekä hänen huoltajiensa kanssa tapaamisen. Tapaamisessa on tavoitteena tunnistaa lapsen tai nuoren hyvinvoinnin kannalta keskeiset tekijät ja pohtia sitä, kuinka niitä voidaan tarvittaessa tukea. Tarvittaessa perheelle tarjotaan tukipalveluita.
Keskusteluapua tarjoavat myös:
Bystömin Ohjaamossa sinua autetaan asiassa kuin asiassa. Ohjaamo sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 5a, 90100 OULU. Ohjaamo on avoinna ma-pe klo 9-16.
Oulun kaupungin päihdetyöntekijä on paikalla Byströmin Ohjaamossa tiistaisin kello 12-16. Voit varata vastaanottoajan etukäteen Ohjaamon työntekijän kautta.
MLL:N lasten ja nuorten netissä, puhelimessa ja chatissa voit jutella tai kirjoittaa mieltä painavista asioista. Voit asioida myös nimettömänä. Puheluihin ja keskusteluihin vastaavat vaitiolovelvolliset, vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa kuunnella. Lasten ja nuorten puhelin on avoinna joka päivä numerossa 116111.
A-klinikkasäätiön Varjomaailma-sivustolla voit ottaa yhteyttä luotettavan aikuisen kanssa, jos vanhemman tai muun läheisen päihteidenkäyttö häiritsee. Voit ottaa yhteyttä chatissa, neuvonnassa tai yksityisviestillä. Voit myös jutella nettiryhmissä muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien nuorten kanssa.
Ilmainen päihdeneuvontapuhelin palvelee aina. Soita numeroon 0800 900 45, jos sinua huolestuttaa oma, läheisesi tai tuttavasi päihteidenkäyttö. Ammattilaiset vastaavat vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. Soittaminen on anonyymiä ja luottamuksellista.
A-klinikkasäätiön Katuklinikka vie apua huumeita käyttäville ja niille, joita muut palvelut eivät tavoita. Katuklinikan toiminta perustuu luottamukseen. Sinun ei tarvitse kertoa nimeäsi tai henkilötietojasi asioidessasi. Kohtaaminen lähtee aina sinun tarpeestasi ja omasta halusta päästä terveyspalvelujen piiriin.
Katuklinikan työntekijöitä tavoittaa Instagramin kautta (Instagram)
Oulussa toimii päihdepäivystys, Haukiputaan Road ja Terveysneuvontapiste Oulun Vinkki
Oulussa päihdehoitoon hakeudutaan päihdepäivystyksen kautta. Ennen päivystykseen tuloa suositellaan soittamaan numeroon 044 703 6160. Soittamalla saat vastaanottoajan ja vältyt turhalta jonottamiselta. Päihde- ja peliriippuvuuden hoitoon et tarvita erillistä lähetettä. Päihdepäivystys toimii osoitteessa Yrttipellontie 6, 2. krs. Päivystys on avoinna ma–to klo 8–15.30 ja pe klo 8–15. Muina aikoina ota yhteyttä Oulun seudun yhteispäivystykseen, p. 08 315 265.
Haukiputaan Roadissa hoidetaan päihde- ja rahapeliriippuvaisia asiakkaita. Roadiin tulee varata aika puhelimitse. Road toimii osoitteessa Simppulantie 15, 90830 Haukipudas. Voit soittaa joko numeroon p. 046 922 0991 Tiina Hauru tai p. 050 461 7513 Heidi Kukkonen.
Terveysneuvontapiste Oulun Vinkki palvelee suonensisäisiä huumeita käyttäviä henkilöitä. Oulun Vinkissä on mahdollisuus keskustella omasta elämäntilanteesta päihdetyöntekijän kanssa ja saada tietoa päihdepalveluista. Terveysneuvontapisteessä on mahdollisuus vaihtaa käytetyt pistosvälineet puhtaisiin ja saada hepatiittirokotteet. Vinkki palvelee maanantaisin klo 16-17 ja keskiviikkoisin klo 16-18 osoitteessa Kajaanintie 46, AG-talo, 0-kerros. Lisätietoa saat puhelimitse p. 044 703 6160 ja p. 044 703 6257 klo 8–15.30.
Oulun kaupungin päihdetyöntekijän vastaanotolla voi käydä juttelemassa päihteisiin tai rahapelaamiseen liittyvistä asioista ilman ajanvarausta Rajakylän hyvinvointipisteellä osoitteessa Ruiskukkatie 2. Vastaanotto on pääsääntöisesti parillisten viikkojen maanantaisin klo 12-16.
Oulun Omahoidossa voit lähettää viestin päihdepäivystykseen. Päihdepäivystyksen työntekijät vastaavat kysymyksiin ja antavat neuvoja ja ohjeita päihteisiin ja rahapeliongelmiin liittyvissä asioissa.