Päihteet

AIHEALUEET

Päihteet ja niiden vaikutuksia käyttäjälle

Nikotiinituotteet, alkoholi ja huumausaineet ovat päihdyttäviä aineita eli päihteitä. Myös lääkkeet voivat olla päihteitä, jos niitä käytetään muulla tavoin, kuin mihin ne on tarkoitettu tai esimerkiksi reseptillä määrätty. Päihteiden käytöllä usein tavoitellaan itselle jotain myönteistä kokemusta tai hyvää oloa. Usein niiden käytöstä kuitenkin seuraa myös ei-toivottuja vaikutuksia. Päihteiden käyttö voi haitata omaa terveyttä tai aiheuttaa tapaturmariskejä. Se voi aiheuttaa haittoja myös muille esimerkiksi vaaroina liikenteessä tai ongelmina ihmissuhteissa. Varsinkin eri päihteiden samanaikainen käyttö lisää riskiä odottamattomiin haittoihin. Voit lukea lisää päihteistä Nuortenlinkistä.

Alkoholi (Nuortenlinkki.fi)

Tupakka (Nuortenlinkki.fi)

Nuuska (Nuortenlinkki.fi)

Kannabis (Nuortenlinkki.fi)

Muut huumeet ja päihdyttävät aineet (Päihdelinkki.fi)

Katso video, miksi alkoholia juodaan? (youtube.com)

Päihteidenkäyttö vaikuttaa aivojen toimintaan

Ihmisaivot ovat ainutlaatuiset. Niiden avulla voimme ajatella, kommunikoida ja uneksia. Päihteiden käyttö vaikuttaa kaikkiin näihin toimintoihin. Päihdelinkin animaatiossa kerrotaan miten eri päihteet vaikuttavat aivoihin.

Katso animaatioita, miten eri päihteet vaikuttavat aivoihin (Päihdelinkki.fi)

 

Piirroskuva päihteistä

Kuva: Jenni Alasimi

Päihteistä ei tarvitse puhua otsa rutussa

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeilmiö-videolla käsitellään päihteisiin liittyviä teemoja. Kuka keksi päihteet? Ovatko ne tie turmioon? Miksi ihmiset ylipäätään haluavat päihtyä? Miten eri puolilla maailmaa suhtaudutaan eri päihteisiin? Mikä on Suomen yleisin päihde? Millaisia haittoja päihteet aiheuttavat? Miksi niiden käyttöä, ostamista ja myyntiä säännellään? EHYT on tuottanut videon yhteistyössä Tussitaikureiden kanssa.

Katso Päihdeilmiö -video (Youtube.com)

 

Minivisat – testaa omat tietosi

Millainen alkoholitietäjä olet?

Paljonko yksi valvottu yö vastaa humalatilaa promilleissa? Saako pyörällä ajaa humalassa? Vastaa visaiseen visaan ja pääset jälkikäteen pätemään nippelitiedolla kavereille.

Millainen alkoholitietäjä olet? -visa (Buenotalk.fi)

Mitä tiedät kannabiksesta?

Miten kannabis vaikuttaa? Mitä kannabis on? Näihin ja muihin kysymyksiin saat vastata tässä nopeassa minivisassa. Pääset loistamaan opitulla tiedolla kavereille ja lähimmäisille.

Mitä tiedät kannabiksesta? -visa (Buenotalk.fi)

Mitä tiedät nuuskasta?

Luuletko tietäväsi kaiken oleellisen nuuskasta? Älä luota vaihtoehtoisiin faktoihin vaan testaa ja totea itse. Hämmästytä kaverit ja lähimmäiset tietämykselläsi.

Mitä tiedät nuuskasta? -visa (Buenotalk.fi)

 

 

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load