hibaby

Päihteet ja riippuvuudet

AIHEALUEET

Päihteet ja riippuvuudet

Päihteet ovat aineita, jotka elimistöön joutuessaan aiheuttavat muutoksia ihmisen psyykkisiin toimintoihin, mielialaan ja tajuntaan. Päihteitä nautitaankin nimenomaan näiden muutosten toivossa.

Päihteet vaikuttavat myös fyysiseen terveyteen ja ovat pitkään käytettyinä hengenvaarallisia. Yleisimpiä päihteitä ovat alkoholi, tupakka, huumeet ja tietyt reseptilääkkeet.

Ensimmäiset päihdekokeilut tehdään usein alaikäisenä kaveripiirin kanssa. Moni kokee tilanteen painostavana ja lähtee mukaan kokeiluun vain siksi, että muutkin kokeilevat. On kuitenkin merkki kypsyydestä osata sanoa ”ei kiitos”. Hyvät kaverit ymmärtävät kyllä päätöksesi.

Päihteet aiheuttavat riippuvuutta, toiset enemmän kuin toiset. Riippuvuus voi olla sekä henkistä että fyysistä. Riippuvuus on yksi syy päihteiden väärinkäyttöön. Riippuvaiseksi tullut päihteidenkäyttäjä jatkaa käyttöä osin siksi, että pelkää vieroitusoireita.

Nuortenlinkki (A-klinikkasäätiö)
Päihteet (Nuortennetti, MLL)

Riippuvuus voi syntyä myös pelaamiseen, joka on nykyään tehty helpoksi netin kautta. Pelaamiseen voi liittyä myös uhkapelausta, jolloin raha vaihtaa omistajaa ja jännitys saa pelaajan valtaansa. Jos pelisilmä pettää ja rahaa ja aikaa kuluu pelien maailmaan liikaa, on mietittävä hetki, voiko pelaamista vähentää omin voimin. Jos vastaus on ei, kannattaa hakea apua.

Päihteet ja riippuvuudet vaikuttavat paitsi omaan elämään, myös läheisiin. Moni riita voisi jäädä riitelemättä, jos osapuolet olisivat selvinpäin. Kohtuukäyttö tai päihteiden välttäminen kokonaan on turvallinen ja terveellinen elämäntapa, joka säästää rahaa ja pitää mielen ja kehon virkeänä.

Mistä apua? -osiosta löydät auttavien tahojen yhteystietoja, jos sinulla on ongelmia päihteisiin tai riippuvuuksiin liittyen.

 

 

 

 

 

Kuvitus: Jenni Alasimi

Päivitetty 23.1.2019

 

 

 

avatar
Eetu
19.6.2019 12:31
Arrow
Riippuvuudet koskettavat kyllä monia meistä joko henkilökohtaisesti tai lähipiirissä. Artikkeli avaa todella hyvin juuri itse käsitettä ja erilaisia mahdollisia addiktioita. En ole itsekkään tajunnut, että juuri pelaaminen/rahapelit ovat myös hyvin koukuttavia ja sitä kautta vaarallisia henkilön sosiaalisille kyvyille sekä vaikuttaa aivan varmasti myös heidän ympäristöön!
avatar
NettiNappi Liisa
19.6.2019 12:59
Arrow
Kiitos Eetu kommentistasi. On mukava saada kaikenlaista palautetta verkkopalvelumme tietosisällöistä. Oikein mukavaa kesää sinulle!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load