Miten voin vaikuttaa?

AIHEALUEET

Miten voin vaikuttaa?

Jokainen vaikuttaa omalla arjellaan ja valinnoillaan asioihin päivittäin myös huomaamattaan. Teot voivat olla hyvinkin pieniä, kuten yhden ostopäätöksen tekeminen.

Suurempia tekoja, joilla on enemmän näkyvyyttä ja vaikuttavuutta, voi olla esimerkiksi kansalaisaloitteen tekeminen. Vaikuttamaan voi myös oppia, tärkeintä on halu ja kiinnostus tehdä tärkeäksi kokemalleen asialle jotakin. Vaikuttamisentapoja on monia.

Kansalaisvaikuttamiseksi kutsutaan toimintaa, jolla pyritään muuttamaan tai säilyttämään yhteiskunnan asioita. Yksi keino toteuttaa kansalaisvaikuttamista on äänestäminen. Se ei kuitenkaan ole ainoa keino, jolla asioihin voi yrittää vaikuttaa. Esimerkiksi osallistuminen julkiseen keskusteluun, oman blogin perustaminen, tai ryhmäksi järjestäytyminen ovat keinoja tuoda näkemyksiään julki.

Perustuslaki turvaa suomalaiselle oikeuden tehdä kansalaisaloitteen lain säätämiseksi. Tätä varten on kerättävä 50 000 allekirjoitusta aloitteen taakse kuuden kuukauden kuluessa. Kuntalaki puolestaan takaa kuntalaisille oikeuden tehdä kuntalaisaloitteen kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Vaikuttaa voi myös allekirjoittamalla kansalais- tai kuntalaisaloitteen tai adressin.

Nuoret voivat vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin vaikkapa oppilaskunnan hallituksessa. Siellä tehtävät päätökset vaativat vastuullista harkintaa, ja niillä voi olla vaikutusta koko oppilaitoksen ilmapiiriin. Useissa kunnissa toimii lasten ja nuorten vaikuttajaryhmiä, joiden taustalla ei ole järjestöjä tai yhdistyksiä. Näistä ryhmistä voi kysyä lisätietoa esimerkiksi opettajalta tai kunnan nuorisotyöntekijältä.

 

Asioihin voi vaikuttaa myös liittymällä järjestöihin tai yhdistyksiin, jotka ajavat itselle tärkeitä asioita. Sellaisia voivat olla lasten ja nuorten asioihin, eläinten oikeuksiin, tai vaikkapa omaan harrastukseen, tai ammattiin liittyvät järjestöt. Monet kuuluvat esimerkiksi ammattiyhdistykseen.

 

Jokainen voi järjestää tai osallistua mielenosoitukseen tärkeäksi kokemansa asian puolesta. Julkisella paikalla järjestettävästä mielenosoituksesta (kutsutaan laissa yleiseksi kokoukseksi) on tehtävä ilmoitus paikkakunnan poliisille vähintään kuutta tuntia ennen tapahtumaa. Jos haluaa osoittaa mieltään yksin tai muutaman henkilön kesken, ei ilmoitusta tarvitse tehdä. Mielenosoituksen saa järjestää yleisellä paikalla, kuten kadulla, torilla tai aukiolla. Kokoontumislaissa on määritelty, että järjestäjän on huolehdittava, ettei tapahtumasta ole vaaraa ihmisille tai omaisuudelle, eikä kohtuutonta haittaa ympäristölle. Mediaa kiinnostavat ajankohtaisiin asioihin liittyvät mielenosoitukset. Mielenosoituksesta kannattaakin lähettää tiedote paikallisille tiedotusvälineille. Asia saa näkyvyyttä laajasti, jos paikalle tulee toimittajia ja valokuvaajia.

Vaikuttamisen ei tarvitse olla aina julkista. Ostopäätökset, tai ostamatta jättämiset esimerkiksi tiettyjen kauppaketjujen myymälöistä on jo vaikuttamista, vaikka sitä ei ajattelisikaan sellaisena. Arjen valinnat ovat kuitenkin omaan elämänpiiriin keskittyvää poliittista toimintaa. Valitsenko auton, julkisen liikenteen vai pyörän? Voiko joitain tavaroita ostaa kirpputoreilta, tai lainailla kavereiden kesken sen sijaan, että ostaisi uutta? Jokainen pieni arjen päätös vaikuttaa osaltaan asioihin. Ei myöskään pidä aliarvioida oman esimerkin vaikutusta. Annanko omalla käytökselläni hyvää esimerkkiä muille? Mitä tapahtuisi, jos kaikki käyttäytyisivät kuten minä?

Lisää aiheesta:

Perustietoa kuntien toiminnasta ja pelejä (Suomen Kuntaliitto)
Rakenna oma kunta, Lykkylä –peli (Suomen Kuntaliitto)

 

Päivitetty 21.12.2018

avatar
opiskelija
22.8.2018 13:50
Arrow
hei kirjoitan esseetä jossa käytän tätä aineistona. tässä ei mainita kirjoittajaa?? SOS
avatar
NettiNappi Liisa
23.8.2018 10:34
Arrow
Hei! Voit viitata esseessäsi verkkolähteeseen "Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Napin verkkopalvelu NettiNappi, www.nettinappi.fi, sivu: Miten voin vaikuttaa?". Mukavaa, että verkkopalvelustamme on hyötyä esseetä kirjoittaessasi!
avatar
Niilo22
30.8.2018 14:40
Arrow
Hei, Sivussanne ei ole lähtetietoja
avatar
NettiNappi Liisa
06.9.2018 11:19
Arrow
Hei Niilo22! Olet ihan oikeassa; emme ole lisänneet tietoalueisiimme lähdetietoja. Otamme tämän asian huomioon, kun päivitämme verkkopalveluamme.
avatar
opiskelija
08.9.2018 15:40
Arrow
Hei! Jutussanne ei mainita ilmestymispäivämäärää
avatar
NettiNappi Karoliina
11.9.2018 10:07
Arrow
Hei! Osion "Miten voin vaikuttaa?" viimeisin päivitys on tehty 11.10.2017. Pyrimme aina merkitsemään tekstin loppuun päivämäärän, jolloin muutoksia on tehty.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load