Turvallinen netinkäyttö

AIHEALUEET

Tietoturva alkaa laitteen käynnistämisestä

Ovatko virustorjuntaohjelmat ajantasaisia? Millainen nettiyhteys minulla on, entä käyttöjärjestelmä? Tuntemalla oman koneensa estää parhaiten esimerkiksi haittaohjelmien pesiytymisen.

Nettisivustojen tietoturvaan ja tietojen käyttämiseen on hyvä perehtyä, kun täytät yhteystietoja erilaisiin lomakkeisiin. Suojattua yhteyttä kannattaa käyttää aina, kun hoitaa omia henkilökohtaisia asioitaan, kuten raha- ja pankkiasioita. Sivustoa ei kannata käyttää, jos sen turvallisuus epäilyttää vähääkään.

Viestintäviraston tietoturvaohjeita (viestintävirasto.fi)

Hyvä salasana sisältää numeroita ja kirjaimia, jotka eivät tarkoita mitään

Samaa salasanaa ei kannata käyttää eri palveluissa. Kaikki salasanat kannattaa pitää vain omana tietonasi ja vaihtaa ainakin muutaman kerran vuodessa. Salasanasi eivät kuulu kenellekään, eivät edes parhaalle kaverille.

Oikeat viralliset tahot eivät koskaan kysele eivätkä tarvitse salasanojasi tai tunnuslukujasi. Kuva- ja viestintäpalveluissa, kuten Instagramissa, kannattaa julkaista vain sellaista materiaalia, joka ei loukkaa ketään tai aiheuta myöhemmin harmia.

Nettituttuihin on hyvä suhtautua varauksella

Netissä on helppo valehdella tai vääristellä totuutta.

Lue lisää nettikavereista

Kannattaa olla varovainen, mitä tietoja itsestään jakaa

Tarkkoja tietoja ei kannata jakaa profiileissaan. Tietoja ovat esimerkiksi osoite, puhelinnumero tai henkilötunnus. Omien nettiprofiilien yksityisasetuksiin kannattaa kiinnittää huomiota sekä säätää niitä mahdollisimman tiukaksi.

Statuspäivitysten ja kommenttien suhteen kannattaa olla varovainen. Juorut lähtevät helposti liikkeelle, jos itsestään paljastaa liikaa tai joku ymmärtää statuspäivityksen merkityksen väärin.

Päivitysten sisältöä kannattaa harkita, jos kaverilistalla on puolituttuja, työkavereita, kaukaisia sukulaisia tai muita ihmisiä, joille itsestään ja omasta elämästään ei halua paljastaa kaikkea. Päivityksillä ei kannata myöskään paljastaa, milloin oma koti on tyhjillään, esimerkiksi matkustelujen ajan.

Kaikilla on oikeus loukkaamattomuuteen ja yksityisyyteen myös netissä. Netissä ja kuvapalveluissa ei saa jakaa materiaalia toisista ilman lupaa.

Ohjeita nuorille turvalliseen netin käyttöön (pelastakaalapset.fi)

Vinkkejä, miten suojaat yksityisyytesi (nuortennetti.fi)

Omia salasanoja ei kannata kertoa muille

On riskialtista antaa toisen kirjautua palveluihin lainatunnuksilla. Toisen henkilön tunnuksien luvaton käyttäminen on laiton tietomurto.

 

Kiusataanko sinua? Ahdisteleeko joku sinua? Epäiletkö joutuneesi rikoksen uhriksi? Et tiedä miten toimia?

Tutustu Rikosuhripäivystyksen chat -palveluun (riku.fi)

Älä jää yksin. Netari WA -palvelu auttaa (netari.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load