Tiedonhaku netistä

AIHEALUEET

Tiedonhaku netistä

Netistä on nopeaa ja helppoa etsiä tietoa melkein mistä tahansa. Useimmalla netti myös kulkee koko ajan mukana kännykässä tai muissa älylaitteissa, ja tiedonetsiminen onnistuu paikassa kuin paikassa. Netistä tiedonetsiminen ei kuitenkaan aina ole mutkatonta, ja siihen liittyy tiettyjä seikkoja, joista kannattaa olla tietoinen.

Internetissä kuka tahansa voi julkaista melkein mitä tahansa – mutta lakia pitää noudattaa. Netissä tehdään kuitenkin laittomuuksia ja levitetään perättömiä huhuja. Netissä julkaistuun materiaaliin täytyykin suhtautua varauksellisesti. Läheskään kaikki nettiin kirjoitettu ei ole totta, joten kannattaa miettiä, millaisilta sivuilta itselleen tietoa etsii. Luotettavilla sivustoilla on aina näkyvissä sivujen ylläpitäjä ja ylläpitäjien mahdolliset yhteystiedot. Tärkeää on myös tiedon ajantasaisuus. Sivusto voi olla ollut hyödyllinen ja asiallinen, mutta jos sen päivitys on lopetettu vuosia sitten, tieto on saattanut vanhentua. Monilla sivuilla on merkintä edellisen päivityksen päivämäärästä.

 

Jos nettiä hyödyntää osana opintoja ja tiedonkeruuta, on erityisen tärkeää huolehtia lähdekriittisyydestä. Toisen kirjoittamaa tekstiä, oli se miltä sivuilta tahansa, ei saa esitellä omanaan koulutehtävissä tai muualla. Lähteet, joista tietoa on luettu, tulee aina merkitä tekstiin selkeästi, jotta lukija tietää, mistä asia on peräisin.

Lähde esiin: Lähdekritiikki (Opetushallitus)

Kun nettisivuja käytetään esimerkiksi tutkielman lähteenä tai apuna ostospäätöksissä, kannattaa harkita, mihin sivustoihin luottaa. Googlen ensimmäinen hakutulos ei välttämättä ole paras. Yritysten nettisivujen tarkoitus on markkinoida tuotteita tai palveluja. Sivustoon, jossa ei kerrota sen tuottajaa tai rahoittajaa, ei kannata luottaa.

Lähteisiin, joihin kuka tahansa voi tuottaa tietoa (kuten Wikipedia), kannattaa suhtautua kriittisesti. Luotettavilla sivuilla kerrotaan lähdeaineisto, jotta lukija voi tutustua alkuperäislähteeseen. Kannattaa pohtia luetun tekstin lähdettä sekä sitä, perustuuko teksti kokemukseen vai tutkittuun tietoon.

Mitä hakea milläkin sanalla? (Finto)

Jos etsii tietoja vaikkapa opiskeluprojektia varten, netistä lainattuun tietoon viitataan kuten kirjasta löytyneeseen tietoon. Laita esille käytetty nettisivu ja päivämäärä, jolloin sivulla vierailit. Monien sivujen sisältö muuttuu nopeastikin, ja kaksi viikkoa myöhemmin sivustolta löytynyt tieto saattaa olla jo kadonnut. Ota ylös myös lainatun sivun laatijan tiedot, oli kyseessä sitten yksityishenkilö tai virallinen taho.

 

Päivitetty 21.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load