Osta ja myy netissä

AIHEALUEET

Osta ja myy netissä

Verkossa tapahtuvaan etämyyntiin saattaa liittyä vakavia riskejä. Ostajan tiedot voivat etenkin luottokortilla maksettaessa joutua vääriin käsiin, jos myyjän ja ostajan välistä yhteyttä ei ole asianmukaisesti suojattu. Suojatun yhteyden tunnistaa sivun alareunassa olevasta riippulukkosymbolista ja siitä, että selaimen osoiterivillä lukee https:// eikä http://.

Ennen verkko-ostosten tekemistä kannattaa varmistua myyjän luotettavuudesta. Luotettavaan myyjään saa yhteyden puhelimella tai käymällä yrityksen toimipisteessä. Verkkomyyjän tulee kertoa tuotteistaan, sopimus- ja toimitusehdoistaan, takuusta ja mahdollisten virheiden hoitamisesta selkeästi ja ymmärrettävästi.
Vinkit turvalliseen nettiostamiseen (TUKES)

Verkkokaupassa kuluttajalla on oikeus palauttaa Suomesta tilaamansa käyttämätön tuote 14 päivän kuluessa tuotteen saapumisesta. Muista EU-maista tehtyjen verkko-ostosten palautusaika on 7 vuorokautta. Ulkomailta ostettaessa kuluttajansuoja ei automaattisesti ole Suomen lain mukainen, joten ulkomaisten yritysten kanssa asioidessa tulee olla erityisen tarkkana.
Verkkokauppa (Kuluttajaliitto)
Ostoksilla verkkokaupassa (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry)
Euroopan kuluttajakeskus Suomessa (EEC-Net)

Kuluttajansuoja ei päde, jos ostaa tuotteita verkkohuutokaupassa yksityishenkilöltä. Kuluttajaneuvojat eivät siis voi auttaa, jos yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa on epäselvyyksiä. Jos tulee huijatuksi kaupoissa, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus poliisille. Sivusto, jonka välityksellä kauppaa tehdään, ei lain nykytulkinnan mukaan ole vastuussa tuotteista. Huijauksesta voi kuitenkin ilmoittaa ylläpidolle, jotta tilanne ei pääsisi toistumaan.

Verkossa toimii laittomasti musiikkia ja elokuvia myyviä kauppoja. Laittoman verkkokaupan tunnistaa yleensä tuotteiden alhaisesta hinnasta. Verkkokaupan tuotteiden hintoja kannattaa vertailla jonkin tunnetun verkkokaupan hintoihin.

 

Päivitetty 21.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load