Osta ja myy netissä
Kuluttajansuoja ei päde, jos netistä ostaa tuotteita yksityishenkilöltä
Kuluttajaneuvojat eivät siis voi auttaa, jos yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa on epäselvyyksiä. Jos tulee huijatuksi kaupoissa, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus poliisille.
Sivusto, jonka välityksellä kauppaa tehdään, ei lain nykytulkinnan mukaan ole vastuussa tuotteista. Huijauksesta voi kuitenkin ilmoittaa ylläpidolle, jotta tilanne ei pääsisi toistumaan.
Verkossa toimii laittomasti musiikkia ja elokuvia myyviä kauppoja. Laittoman verkkokaupan tunnistaa yleensä tuotteiden alhaisesta hinnasta. Verkkokaupan tuotteiden hintoja kannattaa vertailla jonkin tunnetun verkkokaupan hintoihin.
Verkossa tapahtuvassa etämyynnissä on riskejä
Ostajan tiedot voivat etenkin luottokortilla maksettaessa joutua vääriin käsiin, jos myyjän ja ostajan välistä yhteyttä ei ole asianmukaisesti suojattu. Suojatun yhteyden tunnistaa sivun alareunassa olevasta riippulukkosymbolista ja siitä, että selaimen osoiterivillä lukee https:// eikä http://.
Ennen verkko-ostosten tekemistä kannattaa varmistaa myyjän luotettavuus
Luotettavaan myyjään saa yhteyden puhelimella tai käymällä yrityksen toimipisteessä. Verkkomyyjän tulee kertoa tuotteistaan, sopimus- ja toimitusehdoistaan, takuusta ja mahdollisten virheiden hoitamisesta selkeästi ja ymmärrettävästi.
Verkkokaupassa kuluttajalla on oikeus palauttaa Suomesta tilaamansa käyttämätön tuote 14 päivän kuluessa tuotteen saapumisesta
Muista EU-maista tehtyjen verkko-ostosten palautusaika on 7 vuorokautta. Ulkomailta ostettaessa kuluttajansuoja ei automaattisesti ole Suomen lain mukainen, joten ulkomaisten yritysten kanssa asioidessa tulee olla erityisen tarkkana.