Ongelmallinen netinkäyttö

AIHEALUEET

Netin käyttäminen on ongelmallista, jos se on pakonomaista ja hallitsematonta

Internetistä on paljon hyötyä. Esimerkiksi tietoa löytyy nopeasti ja omia ajatuksiaan voi tuoda julki. Netin käyttö on ongelmallista, kun siitä tulee pakonomaista ja hallitsematonta. Asiaan voi liittyä myös syyllisyyden tunteita.

Onko netissä vietetty aika pois opiskeluilta, kavereilta tai liikkumiselta? Esimerkiksi päänsärky ja ärtymys voivat johtua tietokoneen tai älypuhelimen pitkään jatkuneesta käytöstä.

Netin ja sosiaalisen median käyttöä kannattaa vähentää, jos niistä tulee tärkeämpiä kuin läheisistä ihmisistä

Erilaiset keskusteluryhmät, chatit, mobiili- ja nettipelit, Youtube sekä sosiaalisen median palvelut voivat viedä huomaamatta useita tunteja päivästä. Jopa syöminen voi jäädä väliin. Silloin on hyvä miettiä, kannattaisiko käyttöä vähentää.

Koukuttavaa netissä ja sosiaalisen median palveluissa on itse sisältö,  esimerkiksi pornosivut, videot ja nettipelit. Jos nettiystävistä tulee niin tärkeitä, että he korvaavat todelliset ystäväsi, on aika rajoittaa netissä viettämääsi aikaa.

Laitteiden käyttäminen illalla heikentää unta

Voi olla hyvä kokeilla, että esimerkiksi klo 23 jälkeen ei käytä mitään laitteita ja menee sänkyyn vain makoilemaan hämärään. Aivot tarvitsevat riittävästi lepoa, jotta mieli pysyy toimintakykyisenä ja virkeänä.

Netistä, sosiaalisesta mediasta ja viihteestä on mahdollista irrottautua. Se vaatii päättäväisyyttä ja rutiinien muuttamista. Aina se ei onnistu yksin, ja silloin kannattaa hakea apua.

Testaa oma netinkäyttösi Nuortenlinkin netinkäyttötestillä (nuortenlinkki.fi)

DIGIFIT: Tää ei oo kuuri, tää on treeni (nuortennetti.fi)

Lue lisää nettiriippuvuudesta (nuortenlinkki.fi)

Lue lisää nettiriippuvuuden hoidosta (nuortenlinkki.fi)

Testaa nettiriippuvuuttasi Päihdelinkin testillä (päihdelinkki.fi)

Mediakasvatuseura on julkaissut oppaan tasapainoiseen digiarkeen (mediakasvatuseura.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load