Sananvapauden rajat

AIHEALUEET

Sananvapauden rajat

Sananvapaus tarkoittaa oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Sananvapaus ei silti tarkoita, että netissä tai muualla voi kirjoittaa tai sanoa julkisesti mitä tahansa.

Rasistisen tai ihmisryhmää kohtaan hyökkäävän tai väkivaltaan kehottavan aineiston julkaisu on laitonta. Kunnianloukkaus ja toisen yksityiselämään liittyvien tietojen levittäminen ovat rangaistavia tekoja.

Kunnianloukkaukseen syyllistyy, jos esittää toisesta julkisesti perättömän väitteen, joka voi vahingoittaa kohdehenkilöä. Kunnianloukkaus on rikos myös internetissä, ja siitä voi jäädä kiinni, vaikka käyttäisi nimimerkkiä.

Ihmisillä on oikeus yksityiselämän suojaan. Toisen ihmisen yksityiselämään liittyvän tiedon levittäminen on rikollista, jos tiedon levittäminen vahingoittaa toista tai saattaa hänet halveksittavaan asemaan.

Kuvaaminen yksityisellä paikalla, esimerkiksi jonkun kotona, on kiellettyä ilman lupaa. Julkisella paikalla kuvaaminen on sallittua, paitsi julkisten tilojen yksityistiloissa, kuten pukukopeissa. Yksityishenkilöä loukkaavien kuvien tai videoiden julkaiseminen ilman lupaa on silti kiellettyä.

Kuvassa esiintyviltä henkilöiltä tulee aina kysyä lupa ennen kuvan julkaisua netissä. Alle 18-vuotiasta henkilöä esittävän kuvan julkaisemiseen tarvitaan lupa myös tämän huoltajalta.

 

Lue lisää:

Yksityiselämään liittyvän tiedon levittäminen ja kunnianloukkaus (Finlex-tietokanta)

 

Päivitetty 21.12.2018

avatar
pena
07.1.2019 09:09
Arrow
moi
avatar
NettiNappi Liisa
07.1.2019 09:20
Arrow
Moi! :)
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load