Turvallinen netinkäyttö

AIHEALUEET

Turvallinen netinkäyttö

 

Tietoturva on netissä tärkeää ja sen tunteminen alkaa koneen avaamisesta. Opettele käyttämään tietokonettasi oikein. Ovatko virustorjuntaohjelmat ajantasaisia? Mitä tarkoittaa palomuuri? Millainen nettiyhteys minulla on, entä käyttöjärjestelmä? Pahin tietoturvariski on käyttäjä itse. Tuntemalla oman koneensa estää parhaiten esimerkiksi haittaohjelmien pesiytymisen.

Nettisivustojen tietoturvaan ja tietojesi käyttämiseen on hyvä perehtyä, kun täytät yhteystietoja erilaisiin lomakkeisiin. Suojattua yhteyttä kannattaa käyttää aina, kun hoitaa omia henkilökohtaisia asioitaan, kuten raha- ja pankkiasioita. Jos sivuston turvallisuudesta herää pienikin epäilys, ei sitä kannata käyttää.

Jotta toiset eivät väärinkäyttäisi tunnuksiasi tai yhteystietojasi, kaikki salasanat kannattaa pitää vain omana tietonasi ja vaihtaa ainakin muutaman kerran vuodessa. Salasanasi eivät kuulu kenellekään, eivät edes parhaalle kaverille. Oikeat viralliset tahot eivät koskaan kysele eivätkä tarvitse salasanojasi tai tunnuslukujasi. Samaa salasanaa ei kannata käyttää eri nettipalveluissa. Hyvä salasana sisältää numeroita ja kirjaimia, jotka eivät tarkoita mitään.

Kuva- ja viestintäpalveluissa, kuten Instagramissa, kannattaa julkaista vain sellaista materiaalia, joka ei loukkaa ketään tai aiheuta myöhemmin harmia. Nettituttuihin on hyvä suhtautua varauksella, sillä netissä oma henkilöllisyys on helppo valehdella tai totuutta vääristellä. Verkko-ostoksissa kannattaa pyytää apua nettishoppailussa kokeneemmilta läheisiltä tai perheenjäseniltä, sekä joka kerta varmistaa myyjän luotettavuus.

 

Kiusataanko sinua? Ahdisteleeko joku sinua? Epäiletkö joutuneesi rikoksen uhriksi? Et tiedä miten toimia?
Älä jää yksin. Lataa puhelimeesi Help.some-app.

 

Lue lisää:

Tietoturvaohjeita (Viestintävirasto)
Turvallinen netin käyttö (Pelastakaa Lapset)

 

Päivitetty 21.12.2018

avatar
moimeli
22.1.2018 11:38
Arrow
hyvä teksti
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load