Materiaalin jakaminen

AIHEALUEET

Materiaalin jakaminen

Tiedostojen jakaminen muodostaa valtaosan koko netin liikenteestä. Kaikki sähköisessä muodossa esitettävä tieto voidaan jakaa materiaalina verkon yli. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi kuvia, videoita, tekstejä, ääntä tai tietokonepelejä ja -ohjelmia.

Netti mahdollistaa vaivattoman julkaisun omille tuotoksille. Runoja kirjoittava voi saada teksteilleen yleisöä julkaisemalla niitä sopivassa palvelussa, tai bändi saa uusia kuulijoita nopeasti, kun se lataa musiikkiaan nettiin. Rajatumpi katsojakunta saavutetaan oman blogin kautta, kun taas laajemman ja kansainvälisemmän yleisön tietoisuuteen pääsee helpoimmin julkaisemalla videon kansainvälisessä videopalvelussa. Eri aihealueisiin erikoistuneita julkaisukanavia löytyy runsaasti. Jakamalla omaa materiaaliaan netissä voi saada paitsi lisää näkyvyyttä, myös kommentteja ja kannustusta harrastukselleen.

Kaikki tekstit, kuvat ja videot, joita nettiin julkaistaan, voivat päätyä koko maailman nähtäväksi. On hyvä harkita, minkälaisia kuvia itsestään tai läheisistään julkaisee. Kuka tahansa voi kopioida kerran julkaistun kuvan tai tekstin omalle koneelleen ja levittää sitä edelleen, vaikka materiaalin alkuperäinen julkaisija sen itseltään poistaisi. Toisen kuvan kopiointi ja eteenpäin levittäminen ei välttämättä koskaan päädy alkuperäisen lähettäjän tietoon, ja materiaali voi levitä netissä laajalle.

Kuvien, joissa esiintyy muita ihmisiä, julkaisemiseen pitää pyytää lupa. Epäilyttävät kuvat ja materiaali – kuten seksistiset tai vähäpukeiset kuvat – itsestä tai kavereista kannattaa aina jättää julkaisematta.

Väärissä käsissä kuvat tai kirjoitukset saattavat alkaa elää omaa elämäänsä ja aiheuttaa esimerkiksi nettikiusaamista. Vanhat kuvat, videot tai mielipidekirjoitukset saattavat tulla vastaan myöhemmin ikävässä tilanteessa tai väärässä asiayhteydessä. Jos jotain kuvaa itsestään tai kavereistaan ei kehtaisi näyttää esimerkiksi vanhemmilleen, sukulaisilleen tai työpaikan tutuilleen, ei sitä kannata julkaista netissä.

Vaikka netti on pullollaan tietoa, kaikki ei ole vapaasti jaettavissa. Tekijänoikeutta loukataan, kun toisen tekemää teosta, kuten musiikkikappaletta tai maalausta, kopioidaan ja levitetään laittomasti. Mikäli siis henkilö jakaa netissä vaikkapa kaupasta ostamaansa elokuvaa, hän toimii väärin. Väärin toimii myös se, joka lataa tietoverkon yli laittomasti jaetun elokuvan koneelleen.

 

Lue lisää:

Laki ja media (Nuortennetti, MLL)
Materiaalia laillisesti netistä (Lailliset palvelut)
Nettiturvallisuus (Riku)
Tekijänoikeudet (Tekijänoikeus.fi)

 

Päivitetty 21.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load