Materiaalin jakaminen ja tiedonhaku

AIHEALUEET

Kaikki nettiin julkaistu materiaali voi päätyä koko maailman nähtäväksi

Kuka tahansa voi kopioida kerran julkaistun kuvan tai tekstin omalle koneelleen ja levittää sitä edelleen, vaikka materiaalin alkuperäinen julkaisija sen itseltään poistaisi. Toisen kuvan kopiointi ja eteenpäin levittäminen ei välttämättä koskaan päädy alkuperäisen lähettäjän tietoon, ja materiaali voi levitä netissä laajalle.

Kuvasta tunnistettavilta ihmisiltä pitää pyytää lupa, jotta kuvan  voi julkaista. Epäilyttävät kuvat ja materiaali, kuten seksistiset tai vähäpukeiset kuvat itsestä tai kavereista kannattaa aina jättää julkaisematta.

Väärissä käsissä kuvat tai kirjoitukset voivat aiheuttaa ongelmia

Vanhat kuvat, videot tai mielipidekirjoitukset saattavat tulla vastaan myöhemmin ikävässä tilanteessa tai väärässä asiayhteydessä. Jos jotain kuvaa itsestään tai kavereistaan ei kehtaisi näyttää esimerkiksi vanhemmilleen, sukulaisilleen tai työpaikan tutuilleen, ei sitä kannata julkaista netissä.

Vaikka netti on täynnä sisältöä, kaikkea ei saa jakaa vapaasti

Tekijänoikeutta loukataan, kun toisen tekemää teosta, kuten musiikkikappaletta, maalausta, valokuvaa tai videota, kopioidaan ja levitetään ilman lupaa. Jos netissä jaetaan vaikkapa kaupasta ostettua elokuvaa, toimitaan väärin. Väärin toimii myös se, joka lataa netistä laittomasti jaetun elokuvan koneelleen.

Lue lisää lainsäädännöstä ja mediasta (nuortennetti.fi)

Lue lisää materiaalin laillisesta käytöstä netissä (laillisetpalvelut.fi)

Turvaohjeita nettiin (nuoret.riku.fi)

Lue lisää tekijänoikeuksista (tekijänoikeus.fi)

Netistä on nopeaa ja helppoa etsiä tietoa

Useimmilla ihmisistä on lähes aina mukana älypuhelin, jossa on internetyhteys. Älypuhelimella tiedon etsiminen onnistuu missä ja milloin vain. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki tieto ei ole välttämättä totta.

Jos nettiä hyödyntää osana opintoja ja tiedonkeruuta, on tärkeää huolehtia lähdekriittisyydestä

Toisen kirjoittamaa tekstiä, ei saa esitellä omanaan koulutehtävissä tai muualla. Lähteet, joista tietoa on luettu, pitää aina merkitä tekstiin selkeästi, jotta lukija tietää, mistä asia on peräisin.

Lähde esiin: Lähdekritiikki (edu.fi/oppimateriaalit/lahdeesiin)

Kun nettisivuilta etsii tietoa, kannattaa harkita, mihin sivustoihin luottaa. Yritysten nettisivujen tarkoitus on markkinoida tuotteita tai palveluja. Sivustoon, jossa ei kerrota sen tuottajaa tai rahoittajaa, ei kannata luottaa.

Lähteisiin, joihin kuka tahansa voi tuottaa tietoa (kuten Wikipedia), kannattaa suhtautua kriittisesti. Luotettavilla sivuilla kerrotaan lähdeaineisto, jotta lukija voi tutustua alkuperäislähteeseen.

Mikä olisi sopiva hakusana? (finto.fi)

Netistä lainattuun tietoon viitataan kuten kirjasta löytyneeseen tietoon. Esille kannattaa laittaa tekijän tiedot, nettisivu ja päivämäärä, jolloin sivu on luettu. Monien sivujen sisältö muuttuu nopeastikin, ja kaksi viikkoa myöhemmin sivustolta löytynyt tieto saattaa olla jo kadonnut.

Internetissä kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa

Netissä tehdään laittomuuksia ja levitetään perättömiä huhuja. Blogeihin, videoihin, keskusteluihin, streameihin ja jopa uutisiin pitää suhtautua varovasti. Kannattaa pohtia sitä, perustuuko teksti kokemukseen vai tutkittuun tietoon.

Läheskään kaikki nettiin kirjoitettu ei ole totta, joten kannattaa miettiä, millaisilta sivuilta itselleen tietoa etsii. Luotettavilla sivustoilla on aina näkyvissä sivujen ylläpitäjä ja ylläpitäjien yhteystiedot.

 

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load