Netti ja Media

AIHEALUEET

Netti ja Media

Netissä pätevät samat lait ja käyttäytymissäännöt kuin muuallakin. Kun nettiin luo sisältöä, pitää sen laillisuus sekä oma ja muiden ihmisten yksityisyys ottaa huomioon. Netissä ei voi nimettömänäkään käyttäytyä miten haluaa, vaan jokaista tulee kohdella tasavertaisesti ja kunnioittavasti.

Toisen henkilön tekemän teoksen käyttäminen ja levittäminen ilman lupaa on laitonta. Esimerkiksi kirjoitukset, valokuvat ja videot ovat teoksia. On laitonta levittää tai ladata materiaalia, johon itsellä ei ole tekijänoikeuksia. Teoksen – kuten valokuvien – tai taiteen esittely omanaan on myös laitonta ja rikkoo tekijänoikeuslakia.

Verkossa liikkuessasi kannattaa muistaa, etteivät kaikki ole liikkeellä rehellisin tarkoituksin tai esiinny omana itsenään. Oman koneen ja kännykän tietoturvasta ja suojauksista kannattaa huolehtia ja suojata sivustot ja muut käyttäjätilit salasanoilla. Netin yhteisöpalveluissa ei koskaan kannata luovuttaa salasanoja, eikä kertoa omia henkilö- tai yhteystietojasi ulkopuolisille henkilöille.

Netissä on paljon vanhaa, harhaanjohtavaa ja vääristeltyä materiaalia. Netistä löytämääsi materiaaliin kannattaa aina suhtautua kriittisesti, eikä uskoa kaikkea lukemaansa ilman varmuutta tiedonlähteestä.

Kuvitus: Jenni Alasimi

Lue lisää:

Minä ja media (Nuortennetti, MLL)
Internet ja sosiaalinen media (Väestöliitto)

 

Päivitetty 24.1.2019

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load