Netti ja media

AIHEALUEET

Netissä pätevät samat lait ja säännöt kuin muaallakin

Yksi nuori istuu tietokoneella ja toinen käyttää älypuhelinta. Vieressä robotti kirjoittaa samaan aikaan näppäimistöllä, käyttää älypuhelinta ja soittaa puhelua.

Kuvitus: Jenni Alasimi

Kun nettiin luo sisältöä, pitää sen laillisuus sekä oma ja muiden ihmisten yksityisyys ottaa huomioon. Netissä ei voi nimettömänäkään käyttäytyä miten haluaa, vaan jokaista tulee kohdella tasavertaisesti ja kunnioittavasti.

Toisen henkilön tekemän teoksen käyttäminen ja levittäminen ilman lupaa on laitonta

Esimerkiksi kirjoitukset, valokuvat ja videot ovat teoksia. On laitonta levittää tai ladata materiaalia, johon itsellä ei ole tekijänoikeuksia. Teoksen, kuten valokuvien, tai taiteen esittely omanaan on myös laitonta ja rikkoo tekijänoikeuslakia.

Verkossa liikkuessasi kannattaa muistaa, etteivät kaikki halua muille hyvää tai esiinny omana itsenään

Oman koneen ja kännykän tietoturvasta ja suojauksista kannattaa huolehtia. Omat sivustot ja muut käyttäjätilit kannattaa suojata salasanoilla. Netin yhteisöpalveluissa ei koskaan kannata luovuttaa salasanoja, eikä kertoa omia henkilö- tai yhteystietojasi ulkopuolisille henkilöille.

Netissä on paljon vanhaa, harhaanjohtavaa ja vääristeltyä materiaalia. Netistä löytämääsi materiaaliin kannattaa aina suhtautua kriittisesti, eikä uskoa kaikkea lukemaansa ilman varmuutta tiedonlähteestä.

Lue lisää netin käytöstä ja mediataidoista (nuortennetti.fi)

Lue lisää netistä ja sosiaalisesta mediasta (väestöliitto.fi)

Sosiaalisessa mediassa voi esittää mitä vain

Erilaiset sosiaalisen median kuvapalvelut, kuten Instagram, Facebook ja snapchat, ovat helppoja ja nopeita keinoja jakaa omaa arkeaan ja kuviaan muille ihmisille.

Kuvia muokataan ja viimeistellään paljon ennen julkaisua. Muokatut ja viimeistellyt kuvat ovat keino korjata esimerkiksi ulkonäköä tai kuvauspaikkaa. Median kuvat vastaavat harvoin todellisuutta, eikä itseään tai omaa ulkonäköään kannata alkaa vertailla niihin.

Tykkäyksien määrästä riippuen tulee helposti arvioitua omaa ulkonäköä, kuvan laadukkuutta tai miellyttävyyttä. Seuraajien suuri määrä voi tuntua olevan merkki siitä, kuka on suosittu ja kenen sivuja halutaan seurata. On kuitenkin tärkeää muistaa, että seuraajien tai tykkäysten määrät tai näyttävät kuvaprofiilit eivät kerro paljoakaan ihmisestä itsestään, hänen tunteistaan tai persoonastaan. Siihen, miten hyvä ystävä, perheenjäsen tai opiskelija on, ei tykkäykset tai seuraajat vaikuta. Jokainen on yhtä tärkeä, kiinnostava ja arvostettava riippumatta seuraajien ja tykkäysten määrästä.

Materiaalin jakaminen

Kaikki tekstit, kuvat ja videot, joita nettiin julkaistaan, voivat päätyä koko maailman nähtäväksi. Kuka tahansa voi kopioida kerran julkaistun kuvan tai tekstin omalle koneelleen ja levittää sitä edelleen, vaikka materiaalin alkuperäinen julkaisija sen itseltään poistaisi.

Lue lisää materiaalin jakamisesta

Turvallinen netinkäyttö

Tietoturva on netissä tärkeää ja sen tunteminen alkaa koneen avaamisesta. Ovatko virustorjuntaohjelmat ajantasaisia? Mitä tarkoittaa palomuuri? Millainen nettiyhteys minulla on, entä käyttöjärjestelmä? Tuntemalla oman koneensa estää parhaiten esimerkiksi haittaohjelmien pesiytymisen.

Lue lisää turvallisesta netinkäytöstä

Internetissä pätevät lait ja kaikki arkielämän käyttäytymissäännöt

Netiketillä tarkoitetaan internetissä noudatettavia käytöstapoja. Netti saattaa vaikuttaa kasvottomalta paikalta, jossa on helppo sanoa toiselle ilkeitäkin asioita suoraan. Jokaisen nettipäätteen ja ruudun takana on kuitenkin toinen ihminen, jolla on tunteet.

Katso video, miten laki määrittää käyttäytymistämme netissä? (youtube.com)

Kuinka internetissä kannattaa käyttäytyä?

Nettikiusaaminen

Nettikiusaaminen ilmenee monin eri tavoin. Se voi olla esimerkiksi pilkkaamista, uhkailua, toisen henkilön yksityisten tietojen levittämistä tai toisena ihmisenä esiintymistä. Jos netissä kokee tai kohtaa kiusaamista, kannattaa sen lähde selvittää ja estää.

Mitä nettikiusaaminen on ja mitä sille voi tehdä?

Osta ja myy netissä

Verkossa tapahtuvaan etämyyntiin saattaa liittyä vakavia riskejä. Ostajan tiedot voivat etenkin luottokortilla maksettaessa joutua vääriin käsiin, jos myyjän ja ostajan välistä yhteyttä ei ole asianmukaisesti suojattu. Ennen verkko-ostosten tekemistä kannattaa varmistua myyjän luotettavuudesta.

Miten ostan ja myyn turvallisesti netissä?

Netti ja laki

Kaikki, mikä on laitonta yleisesti, on laitonta myös internetissä. Omista oikeuksistaan kannattaa pitää kiinni. Netinkäyttäjällä on oikeus yksityisyyteen, eikä ketään pidä huijata. Yleisimpiä netissä tehtyjä rikoksia ovat tekijänoikeusrikokset, tietomurrot, perättömät uhkaukset, kunnianloukkaukset ja yksityiselämään liittyvien tietojen levittäminen.

Lue lisää oikeuksistasi digitaalisessa maailmassa (netari.fi)

Lue Rikosuhripäivystyksen tuottamia turvaohjeita nettiin (riku.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load