hibaby

Netti ja Media

AIHEALUEET

Netti ja Media

Netissä pätevät samat lait ja käyttäytymissäännöt kuin muuallakin. Kun nettiin luo sisältöä, pitää sen laillisuus sekä oma ja muiden ihmisten yksityisyys ottaa huomioon. Netissä ei voi nimettömänäkään käyttäytyä miten haluaa, vaan jokaista tulee kohdella tasavertaisesti ja kunnioittavasti.

Toisen henkilön tekemän teoksen käyttäminen ja levittäminen ilman lupaa on laitonta. Esimerkiksi kirjoitukset, valokuvat ja videot ovat teoksia. On laitonta levittää tai ladata materiaalia, johon itsellä ei ole tekijänoikeuksia. Teoksen – kuten valokuvien – tai taiteen esittely omanaan on myös laitonta ja rikkoo tekijänoikeuslakia.

Verkossa liikkuessasi kannattaa muistaa, etteivät kaikki ole liikkeellä rehellisin tarkoituksin tai esiinny omana itsenään. Oman koneen ja kännykän tietoturvasta ja suojauksista kannattaa huolehtia ja suojata sivustot ja muut käyttäjätilit salasanoilla. Netin yhteisöpalveluissa ei koskaan kannata luovuttaa salasanoja, eikä kertoa omia henkilö- tai yhteystietojasi ulkopuolisille henkilöille.

Netissä on paljon vanhaa, harhaanjohtavaa ja vääristeltyä materiaalia. Netistä löytämääsi materiaaliin kannattaa aina suhtautua kriittisesti, eikä uskoa kaikkea lukemaansa ilman varmuutta tiedonlähteestä.

Kuvitus: Jenni Alasimi

Lue lisää:

Minä ja media (Nuortennetti, MLL)
Internet ja sosiaalinen media (Väestöliitto)

 

Päivitetty 24.1.2019

avatar
Anonyymi
27.1.2020 16:07
Arrow
Mitä tapahtuu jos 18v sanoo netissä ala ikäiselle "tuun antaa turpaan"?
avatar
NettiNappi Anni
28.1.2020 11:13
Arrow
Moi Anonyymi! Pohdit viestissäsi mitä tapahtuu jos toista uhkailee netissä. Kysyin asiasta asianajalta ja hän suositteli tekemään rikosilmoituksen asiasta. Kyseessä on kuitenkin alaikäiseen henkilöön kohdistuvasta uhkailusta, joka voisi täyttää esim. laittoman uhkauksen tunnusmerkistön. Kyseinen rikos on ns. asianomistajarikos ja jos asianomistaja tekee ilmoituksen poliisi ottaa sen vastaan. Rikosilmoituksen voi tehdä poliisi.fi sivuilla - tarvitset vain nettipankkitunnukset tunnistautumista varten.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load