hibaby

Seksuaaliterveys

AIHEALUEET

Seksuaaliterveys

Ehkäisy, raskaus ja sukupuolitaudit

Kondomeja voi ostaa kuka tahansa kaupoista, kioskeista ja apteekeista. Hormonaalisia ehkäisymenetelmiä ovat ehkäisypillerit, -laastarit, -renkaat, -kapselit ja -kierukat. Niiden ehkäisyteho perustuu hormoneihin, joita vapautuu naisen elimistöön estäen raskauden. Jälkiehkäisypillerin voi ostaa apteekista ilman reseptiä; muiden hormonaalisten ehkäisymenetelmien ostaminen edellyttää lääkärin määräämän reseptin.
Lisätietoa jälkiehkäisypilleristä (Väestöliitto)

Jos epäilet olevasi raskaana, tee raskaustesti. Voit epäillä raskautta, jos olet ollut yhdynnässä viime kuukautisten jälkeen ja kuukautiset ovat myöhässä. Jos raskaustesti on positiivinen, varaa aika oman asuinalueesi neuvolaan.

Jos epäilet saaneesi sukupuolitaudin, käy heti testeissä. Älä harrasta suojaamatonta seksiä, jottet tartuta kumppania. Käytä kondomia aina uusien kumppanien kanssa, vaikka käytössä olisi jokin muukin ehkäisymenetelmä. Moni sairastaa sukupuolitautia tietämättä siitä itse. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sukupuolitaudeilta. Sukupuolitautitesteihin menemistä ei tarvitse häpeillä, päinvastoin: testauttamalla itsesi huolehdit omasta ja kumppanisi terveydestä.

Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien poliklinikalla voit käydä teettämässä sukupuolitautitestin ilman lähetettä. Jos sinulla ei ole mahdollista varata aikaa nettiajanvarauksella, siinä tilanteessa voit soittaa Ihotautien poliklinikan ajanvarausnumeroon puh. 08-315 3508.

Ehkäisyyn, raskauteen ja sukupuolitauteihin liittyvää terveydenhuoltoa saat oman asuinalueesi terveysasemalta.

 

Ammattiopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevat voivat asioida ehkäisyyn, raskauteen ja muihin seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa opiskeluterveysasemallaan.

Yliopisto-opiskelijat voivat asioida ehkäisyyn, raskauteen ja muihin seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa YTHS:llä.

Oulun Hiv-tukikeskukseen voit varata ajan maksuttomaan ja nimettömään HIV-testiin. Testitulos on luotettava, kun mahdollisesta tartunnan saamisesta on kulunut yli kolme kuukautta.

 

Tyttöjen ja nuorten naisten on mahdollista käydä juttelemassa naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Tyttöjen talolla:
Oulun Tyttöjen Talon Naiseksi-seksuaalineuvontavastaanotto on tytöille ja nuorille naisille (12–28-v) tarkoitettu maksuton palvelu. Vastaanotolle voi tulla ilman ajanvarausta maanantaisin klo 10-16. Vastaanotolle voi myös tarvittaessa varata keskusteluajan. Palvelu on luottamuksellista ja halutessasi voit asioida nimettömästi. Vastaanotolla saat tukea ja ohjausta mm seurusteluun ja parisuhteeseen, oman sukupuolisuuden pohdintaan, kuukautisiin, ehkäisyyn ja raskauteen tai seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan liittyvissä kysymyksissä. Vastaanotolla sinua palvelee seksuaalineuvoja/kätilö Mervi Koskela 0400263844 tai mervi.koskela@vuolleoulu.fi.

Oulun Tyttöjen Talo on yksi viidestä Suomen Tyttöjen Taloista, joissa toimii Oikeusministeriön rahoittama OTAVA-hanke. Hankkeessa tarjotaan ohjaavaa, tukevaa ja vakauttavaa apua 13-29-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille, joilla on seksuaaliväkivallan kokemus. Palvelu on maksutonta, luottamuksellista ja  matalakynnyksistä. Hankkeessa työskentelee Mervi Koskela.  Voit sopia hänen kanssaan tapaamisen, jos olet kohdannut seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa tai pohdit, oletko joutunut sen kohteeksi. Yhteyttä voi ottaa myös vanhempi, ystävä tai muu aikuinen, joka pohtii avun tarvetta.  Soita 0400263844  tai laita viestiä mervi.koskela(at)vuolleoulu.fi. Älä epäröi.

 

Pojat ja nuoret miehet saavat keskusteluapua seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvissä asioissa Poikien talolla.
Osana Poikien Talon toimintaa voi saada seksuaalineuvontaa. Seksuaalisuuteen ja terveyteen liittyvistä asioista voit keskustella henkilökohtaisesti yksilötyön kautta varaamalla ajan tai yhteisötoiminnassa. Poikien Talo voi järjestää myös seksuaalikasvatustunteja eri kouluasteilla erityistarpeiden mukaan.

 


Gynekologille

Nuoren naisen kannattaa käydä gynekologisessa tutkimuksessa viimeistään silloin, kun hän on aloittanut seksielämän ja on säännöllisen raskaudenehkäisyn tarpeessa. Gynekologille pääsee yleensä vain terveyskeskuslääkärin lähetteellä. Sinun täytyy siis käydä ensin yleislääkärin vastaanotolla terveysasemalla. Yleislääkäri arvioi, onko sinun ylipäätään tarpeen asioida gynekologin vastaanotolla. Myös yleislääkäri voi kirjoittaa ehkäisypillerireseptin ja tehdä gynekologisia perustarkastuksia.

Gynekologiajan voit varata suoraan myös yksityiseltä lääkäriasemalta, jolloin et tarvitse lähetettä. Yksityislääkärillä käynti on maksullista, mutta lääkärinpalkkioista ja hoitomaksuista vähennetään Kelan korvausosuus. Voit kysyä hinta-arvioita gynekologisissa asioissa yksityisiltä lääkäriasemilta.

 

Peruskoululaiset ja lukiolaiset voivat asioida gynekologisissa asioissa oman asuinalueensa terveysasemalla.

Ammattiopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevat voivat asioida gynekologisissa asioissa opiskeluterveysasemalla.

Yliopisto-opiskelijat voivat tiedustella gynekologiaikaa YTHS:ltä.

Jos et ole opiskelija, voit asioida gynekologisissa asioissa oman asuinalueesi terveysasemalla.

 

 

PUHELINNEUVONTA JA CHAT

Hiv-tukikeskuksen valtakunnallinen neuvontapuhelin, puh. 020 7465 705, ma-to 10-15.30.
Hivpoint-chat palvelee maanantaisin klo 10-15:30.

 

LINKKEJÄ:
Väestöliiton seksiin liittyvät sivut nuorille
Sexpo-säätiön nettineuvontapalsta
Suomen Hiv-tukikeskus

 

Päivitetty 19.12.2018

 

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load