Päihteet ja riippuvuudet

AIHEALUEET

Päihteet ja riippuvuudet

Alkoholin ja muiden päihteiden käyttö on muodostunut ongelmaksi, kun ihminen ei enää selviä arkielämästä ilman päihteitä. Myös läheiset kärsivät tilanteesta. Toisinaan päihdeongelma on vaikea tunnistaa, eikä siitä kärsivä yleensä myönnä ongelmaansa helposti. Päihdeongelmaisille on tarjolla apua kierteen katkaisemiseen. Myös päihdeongelmaisten läheiset saavat tukea lähes kaikista päihdeongelmaisille suunnatuista palveluista.

Oulun kaupungin ehkäisevä päihdetyö tarjoaa tukea ja neuvontaa, kun haluaa lopettaa juomisen tai tupakoinnin. Tarjolla on myös vertaisryhmiä, joissa voi keskustella omasta päihteidenkäytöstään.

Oulun kaupungin avopäihdepalvelut (Avopäihdepalveluissa ja Roadissa sekä Terveysneuvontapiste Vinkki)

Oulun ev.-lut. seurakunnan päihdetyö tarjoaa avohoitoa päihdeongelmaisille ja heidän omaisilleen.

Irti Huumeista ry:n toiminta Pohjois-Suomen alueella tarjoaa puhelinneuvontaa ja tukea vertaistukiryhmissä.

Nimettömät narkomaanit ry

 

Alle 30-vuotiaat voivat käydä juttelemassa päihteisiin tai rahapelaamiseen liittyvistä asioista ilman ajanvarausta myös Byströmin nuorten palveluissa  perjantaisin kello 14-16.

Paikalla Oulun kaupungin päihdetyöntekijä, jolle voit halutessasi myös varata vastaanottoajan etukäteen Byströmin talon työntekijän kautta.

 

Auttavia puhelimia ja nettipalveluja:

Irti Huumeista ry:n päivystävä puhelin, p. 0800 980 66 ma–pe 9–15, ma–to 18–21.

Ehyt ry:n päihdeneuvonta, p. 0800 900 45.

Päihdelinkki on Suomen suosituin päihteitä ja riippuvuuksia käsittelevä sivusto, jota tuottaa A-klinikkasäätiö. Sisältää tietoa, testejä, keskustelupalstoja ja neuvontaa.

Al-Anon – vertaistukea alkoholistien läheisille

A-klinikkasäätiön Varjomaailma on tarkoitettu lapsille ja nuorille, jotka ovat huolissaan aikuisten  päihteidenkäytöstä.

Lasinen lapsuus (A-klinikkasäätiö)

Peluuri on valtakunnallinen puhelin- ja nettipalvelu peliongelmasta kärsiville ja heidän läheisilleen. Auttava puhelin arkisin klo 12-18 puh. 0800 100 101 (maksuton)

 

Tupakoinnin lopettaminen ei ole mahdotonta, vaikka tupakka aiheuttaakin voimakkaan riippuvuuden. Tupakasta irti pääseminen ei välttämättä onnistu heti ensimmäisellä yrityksellä, mutta ei kannata lannistua. Toisaalta on myös ihmisiä, jotka onnistuvat luopumaan tupakasta kertaheitolla. Myös tupakoinnin lopettamiseen on tarjolla erilaisia tukipalveluita.

Fressis (Syöpäjärjestöt)
Stumppi (Hengitysliitto)
Tupakasta vieroitus (Terveyskirjasto)

 

Päivitetty 23.1.2019

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load