Lakiasiat ja rikokset

AIHEALUEET

Lakiasiat ja rikokset

Kiireellisissä tapauksissa, joissa apua tarvitaan välittömästi, tulee soittaa hätänumeroon 112.

Jos joutuu tai epäilee joutuneensa rikoksen kohteeksi, tulee ottaa yhteys poliisiin. Oulun poliisilaitoksen  pääpoliisiasema sijaitsee keskustassa, osoitteessa Saaristonkatu 8, puh. 0295 416 195.

Rikosilmoituksen vähäisestä rikoksesta voi tehdä netissä sähköisenä rikosilmoituksena. Sivuilla olevat ohjeet tulee lukea ensin tarkkaan. Perättömän rikosilmoituksen tai ilmiannon tekeminen on rikos, josta rangaistaan.

Jos on itse tehnyt rikoksen tai todistanut rikosta, tulee ilmoittautua poliisille. Ilmoittautumalla voit ehkäistä ongelmien kehittymisen entistä pahemmaksi ja mahdollisesti lievittää seurauksia. Avunanto ja toisen yllyttäminen rikokseen on laitonta.

Sovittelutoimisto käsittelee riita-asioita ja lieviä rikoksia sovittelumenettelyn avulla.

Alle 15-vuotiaiden oululaisten tekemät näpistykset ja muut omaisuusrikokset käsitellään Näppihaukka-toimintamallin avulla. Näppihaukka-toiminta on kaupungin sosiaalitoimen ja nuorisopalveluiden yhteinen toimintamalli nuorten rikollisuuden ehkäisemiseen.

Lakimiesten ja asianajajien yhteystietoja voi etsiä yrityshakemistoista. Valtion ylläpitämästä oikeusaputoimistosta voi saada itselleen oikeudellisen asian hoitamista varten avustajan kokonaan tai osittain valtion varoilla, jos ei  taloudellisesti pysty hankkimaan itselleen maksullista apua.

Rikosuhripäivystys antaa apua rikoksen uhreille, uhrien omaisille ja rikosten todistajille. Rikosuhripäivystyksen Oulun seudun palvelupiste sijaitsee osoitteessa Vanhantullinkatu 2. Palvelupiste on avoinna pääasiassa toimistoaikaan.

Rikosuhripäivystyksen auttava puhelin: puh. 116 006, ma-ti klo 13-21 ja ke-pe klo 17-21.

Rikosuhripäivystyksen juristin puhelinneuvonta:  puh. 0800 161 177, ma-to klo 17-19.

 

Päivitetty 19.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load