Tärkeät ikärajat

AIHEALUEET

avatar
joona.forsstrom
11.6.2020 15:59
Arrow
Minkä ikäisenä saa alkaa myydä mitäkin tavaraa?
avatar
NettiNappi Karoliina
12.6.2020 09:41
Arrow
Moikka. Alaikäinen (alle 18 -vuotias) voi tehdä tavanomaisia ja merkitykseltään vähäisiä toimia, eli esimerkiksi ostaa ja myydä tavaraa kohtuullisen pieneen hintaan. Isompien ja arvokkaampien kauppojen tekeminen vaatii kuitenkin aina huoltajan luvan. Missään ei kuitenkaan suoraan määritellä, mitä tai minkä hintaista on "kohtuullinen ja tavanomainen". Laissa myös sanotaan, että alaikäisellä on oikeus määrätä omalla työllään ansaitsemastaan omaisuudesta. Eli käytännössä jos tavaran on hankkinut omalla työllä tienatuilla rahoilla, sen saa myös myydä. Alaikäinen ei saa kuitenkaan ostaa tai myydä velaksi. Viestistäsi ei käynyt ilmi, mitä tarkalleen tarkoitit eri tavaroilla, joten siksi myös vastaus on yleistettävissä. Aurinkoista perjantaita!
avatar
minä itte
23.9.2020 10:01
Arrow
Minkä ikäinen voi muuttaa omilleen asumaan vanhemman suostumuksella?
avatar
NettiNappi Karoliina
23.9.2020 14:06
Arrow
Hei 'minä itte'. Ei taida olla määriteltynä mitään tiettyä ikää, milloin saa muuttaa omilleen vanhempien suostumuksella. Toki nuoren tulee pystyä huolehtimaan itsestään ja itsenäiseen asumiseen liittyvistä asioista, kuten ruuanlaitosta, siivouksesta, laskujen maksamisesta, yms. Hyviä vinkkejä siihen, onko valmis asumaan omillaan, löydät NAL:n nettisvuilta. Linkki aukeaa uuteen ikkunaan. Samaisilta sivuilta löydät myös Omaan kotiin -oppaan, jossa käsitellään asunnon etsimistä, muuttamista, asumista, vuokrasopimusta, kodin ylläpitoa ja asumiseen liittyviä talousasioita. Suosittelen tutustumaan myös kyseiseen oppaaseen. Omilleen muuttamisesta on hyvä jutella tarkemmin myös vanhempien kanssa, sillä alaikäisen nuoren asumiskulut ovat pääsääntöisesti vanhempien maksettavana, sillä heillä on nuoresta elatusvelvollisuus.
avatar
NettiNappi
04.11.2020 17:24
Arrow
minkä ikäisenä saa panna
avatar
Seksuaalineuvoja
06.11.2020 13:33
Arrow
Suomessa suojaikäraja on 16 vuotta. Alle 16-vuotiaiden katsotaan olevan vielä seksuaalisessa kehityksessä keskeneräinen ja näin ollen erityisen suojelun tarpeessa. Alle 16-vuotiaat saavat lain mukaan harrastaa seksiä iältään ja kehitykseltään saman ikäisen kanssa. Tutkimusten mukaan varhaiset seksikokemukset haittaavat tasapainoisen ja nautinnollisen suhteen kehittymistä omaan seksuaalisuuteen. On tärkeä muistaa, että on monia muitakin tapoja nauttia toisen seurasta kuin yhdyntä. Kiirettä ei kannata pitää.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load