Oikeudet ja velvollisuudet
Vanhemmat tai huoltajat ovat vastuussa alle 18-vuotiaasta
Lasten ja nuorten oikeudet on turvattu YK:n lasten oikeuksien sopimuksella. Sopimus velvoittaa vanhempia, kuntia ja valtiota suojelemaan lasten, eli alle 18-vuotiaiden, hyvinvointia ja kehitystä. Myös monet järjestöt, esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry, tekevät töitä lasten oikeuksien puolustamiseksi.
Katso video nuoren oikeudesta päättää omista asioistaan (youtube.com)
YK:n lasten oikeuksien sopimukseen voit tutustua Unicefin -sivuilla (unicef.fi)
Pelastakaa Lapset ry:n toimintaan pääset tutustumaan tämän linkin kautta. (pelastakaalapset.fi)
Vanhempien on toimittava lapsen edun mukaisesti
Lasta on suojeltava erityisesti väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä. Suomen lain mukaan lapsen henkinen alistaminen ja ruumiillinen kurittaminen on kielletty. Väkivallan käyttö on rangaistava teko. Lasten oikeudet voivat joskus joutua koetukselle esimerkiksi vanhempien erotilanteissa tai alaikäisen tarvitessa sairaanhoitoa.
Lue lisää lapsen huoltajuudesta vanhempien erotilanteessa (vaestoliitto.fi)
Alle 18-vuotiaalla on oikeus osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon, kun hänen kehitystasonsa sen sallii. Nuori voi osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon esimerkiksi järjestö- ja oppilaskuntatoiminnassa tai äänestämällä nuorisovaaleissa.
Nuoren rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana
Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen tarkoittaa sitä, että yli 15-vuotiasta voidaan syyttää ja tuomita rikoksesta. Alle 15-vuotias on silti korvausvelvollinen aiheuttamistaan vahingoista, koska laissa ei ole määritelty vahingonkorvausvelvollisuuden alaikärajaa.
Alle 15-vuotiaana ei selviä rikoksista ja rikkeistä ilman seurauksia
Rikoksesta kiinni jäävästä alle 15-vuotiaasta tehdään lastensuojeluilmoitus. Hänen rikoksensa ja muu tilanteensa käsitellään siis sosiaaliviranomaisten kanssa. Poliisi kirjaa niin sanottuun toimenpiderekisteriin kaikki tiedot henkilöstä, vaikka kyseessä ei olisi rikos.
Alle 15-vuotiaasta kirjatut tiedot poistuvat rekisteristä yleensä vuoden sisällä siitä, kun henkilö on täyttänyt 18 vuotta, mikäli uusia merkintöjä tilille ei ole tullut.
Nuoria rikoksentekijöitä eli 15–20-vuotiaita ei yleensä tuomita yhtä ankariin rangaistuksiin kuin aikuisia. Alle 18-vuotiaita tuomitaan harvoin ehdottomaan vankeusrangaistukseen.
Lue lisää nuorten rikoksentekijöiden rangaistuksista (Oikeus.fi)
Vanhemmat tai lailliset huoltajat ovat vastuussa lapsestaan, kunnes tämä täyttää 18 vuotta
Huoltajilla on velvollisuus elättää lastaan 18-vuotiaaksi asti. Opiskelijan huoltajilla on kuitenkin tietyissä tapauksissa elatusvelvollisuus pidempään, vaikka opiskelija olisikin täysi-ikäinen.
Vanhemmilla on oikeus saada tietoa alaikäistä koskevista asioista, jotka vaikuttavat oleellisesti hänen elämäänsä, sekä puuttua alaikäisen lapsensa päätöksiin. Vanhemmilla ja huoltajilla on myös oikeus päättää lapsensa puolesta tiettyjä asioita.
Vanhemmat ovat alle 18-vuotiaan edunvalvojia oikeudellisissa asioissa
15–17-vuotiaan huoltajilla on oikeus tulla kuulluiksi tätä koskevassa rikostutkinnassa ja oikeuskäsittelyssä.
Alaikäisellä ei ole samanlaista oikeutta solmia sopimuksia kuin aikuisella. Alle 18-vuotias ei voi esimerkiksi tilata lehteä, tehdä puhelinliittymä- tai vuokrasopimusta ilman huoltajan lupaa. Jos alaikäinen tekee sopimuksen ilman lupaa, huoltaja voi vaatia sopimuksen purkamista.
15 vuotta täyttänyt voi tehdä työsopimuksen itsenäisesti, mutta huoltajalla on oikeus purkaa työsopimus, jos hän pitää työsopimusta haitallisena nuoren kasvulle, kehitykselle tai terveydelle.
15 vuotta täyttänyt saa hallita itse ansaitsemiaan rahoja
15-vuotta täyttänyt voi avata oman pankkitilin ilman vanhempien lupaa, eikä vanhemmilla ei ole oikeutta käyttää hänen itse ansaitsemiaan rahoja. Alle 18-vuotias ei kuitenkaan saa tehdä suurisummaisia ostoksia itsenäisesti, vaan vanhemmat voivat halutessaan vaatia kaupan purkamista.
Joistakin nuorten valinnoista voi tosiaan aiheutua välillistä tai välitöntä uhkaa terveydelle tai turvallisuudelle, ja vanhemmat voivat näillä perusteilla kieltää esimerkiksi hiusten värjäämisen alle 16-vuotiaalta. Tukesin, eli Turvallisuus- ja kemikaaliviraston verkkosivuilla kerrotaan, että monet hiusten värjäykseen tarkoitetut valmisteet sisältävät herkistäviä ainesosia ja niiden käytöstä hiusvärivalmisteissa pitää varoittaa ja antaa ohjeita tuotteiden pakkauksissa. Yksi ohjeista on, että tällaiset tuotteet ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille. 16 vuotta täyttänyt voi sen sijaan ostaa hiusvärin ja värjätä hiuksensa, eivätkä vanhemmat voi tätä kieltää. Kannattaa kuitenkin muistaa noudattaa pakkauksen ohjeita tarkasti ja tehdä allergiatesti ennen hiusten värjäämistä.
Voisit yrittää keskustella vanhempiesi kanssa asiasta rauhallisesti rakentavasti. Pyydä vanhempiasi kuuntelemaan ja kerro oma näkemyksesi. Ole avoin myös heidän mielipiteilleen, vaikka ne eivät olisikaan sellaisia, kuin toivot. Voit miettiä jo etukäteen, mitä haluat sanoa ja kirjoittaa asioita vaikka paperille. Jos jutteleminen tuntuu vaikealta, voisit halutessasi kirjoittaa heille myös kirjeen. Laitan vastauksen loppuun muutaman linkin MLL:n verkkosivuille, joihin voit tutustua myös itse, mutta ne on suunnattu lähinnä nuorten vanhemmille. Voisit pyytää vanhempiasi lukemaan verkkosivut. Toivottavasti pääsette yhteisymmärrykseen, mutta lopulta sinun tyylisi on sinun, eikä sinun tarvitse pukeutua siten, kuin vanhempasi haluavat.
15–18-vuotiaan persoonallisuuden kehitys (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Anna tilaa nuoren kokeiluille (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
Tilanteeseen liittyy kaksikin asiaa. Ensinnäkin, miten lasku on maksettu. Onko lapsen vanhemmilla käyttöoikeus lapsen tiliin. Jos on, käyttöoikeuden haltija voi käyttää tilin varoja, mutta hänellä ei ole omistusoikeutta tilin varoihin. Tällaisissa tilanteissa käyttöoikeuden haltijan ja tilin omistajan tulisi sopia tilinkäytöstä keskenään, jolloin sopimus sitoo molempia osapuolia. Tilinkäyttöoikeuden voi halutessaan lopettaa, jolloin käyttöoikeutta kyseisellä henkilöllä ei enää ole. Henkilölle voidaan kuitenkin antaa esimerkiksi katseluoikeus tilille. Asiaa kannattaa tiedustella pankista.
Toiseksi, lähtökohtaisesti lapsen vanhemmat ovat vastuussa lapsensa elatuksesta 18 ikävuoteen saakka (täysi-ikäisyys). Elatusvastuuseen kuuluu muun muassa lapsen tarvitsema hoito, johon kyseiset sairaalakulut on luettavissa. Vanhemmat vastaavat elatuksesta kykynsä mukaan. Elatusvastuun laajuudessa otetaan huomioon myös lapsen kyky ja mahdollisuudet itse vastata elatuksestaan. Elatusvelvollisuus voi joissakin poikkeustapauksissa myös täysin poistua, jos lapsi esim. kykenee elättämään itsensä ansiotyöllään.
Jos lapsi ei halua, että vanhemmat käyttävät lapsen tilin varoja, kannattaa siinä tapauksessa tilinkäyttöoikeuteen tehdä muutoksia pankissa. Lähtökohtaisesti vanhemmat ovat siis vastuussa lapsensa elatuksesta. Ohjeistaisinkin jatkossa sopimaan tilin käyttöön liittyvistä asioista.
Eli ihan yksinkertainen ei vastaus kysymykseesi ole. Juttele vanhempiesi kanssa ja yritä päästä sopimukseen asiassa. Voit halutessasi näyttää heille tämän lakimiehen vastauksen. Voit myös halutessasi kysyä meiltä tarkentavia kysymyksiä, mutta silloin kannattaa kertoa tilanteesta hieman yksityiskohtaisemmin. Pulmakulman kautta kysymyksiä voi lähettää myös yksityisesti, jolloin saat vastauksen omaan sähköpostiisi. Voit lähettää kysymyksesi myös meille suoraan sähköpostilla: bystrom(at)ouka.fi.