Netti ja laki

AIHEALUEET

Netti ja laki

Kaikki, mikä on laitonta yleisesti, on laitonta myös internetissä.
Tyypillisimpiä laittomuuksia internetissä ovat:
* tekijänoikeusrikkomukset ja -rikokset
* tietomurrot
* perättömät uhkaukset
* kunnianloukkaukset
* yksityiselämään liittyvien tietojen levittäminen.

Netissä ei voi liikkua täysin nimettömänä, vaan poliisi voi päästä epäillyn jäljille rikostutkinnassa.

Omasta turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää myös netissä. Viestintäviraston nettisivuille on koottu runsaasti vinkkejä, miten voit esimerkiksi tehdä puhelimen käytöstä turvallisempaa ja ostaa verkosta turvallisemmin.

Omista oikeuksistaan kannattaa pitää kiinni: myös netinkäyttäjällä on oikeus yksityisyyteen, eikä ketään saa huijata. Jos netissä liikkuessa törmää epäilyttäviin asioihin, siitä voi jättää kiireettömissä tapauksissa poliisille nettivinkin.

Oikeudet kulkevat käsi kädessä velvollisuuksien kanssa. Jokainen omien verkkosivujen, blogin tai verkkoyhteisön perustanut on itse vastuussa niiden sisällöstä ja lainmukaisuudesta. Sivuston perustaja on henkilökohtaisesti myös vastuussa siitä, etteivät ulkopuoliset julkaise sivuilla laitonta tai loukkaavaa sisältöä.

 

Tekijänoikeus, kunnianloukkaus ja tietomurto

Vaikka netti on pullollaan tietoa, kaikkea tietoa ei saa itse vapaasti käyttää tai jakaa eteenpäin. Tekijänoikeutta loukataan, kun toisen tekemää teosta – kuten musiikkikappaletta tai maalausta – kopioidaan ja levitetään laittomasti. Mikäli siis henkilö jakaa netissä vaikkapa kaupasta ostamaansa elokuvaa, hän toimii väärin. Laittomasti jaetun elokuvan lataaminen omalle koneelle on myös kiellettyä.

Luvattomasta tiedostojen jaosta voi saada rangaistuksen, joka vaihtelee sakoista kahteen vuoteen vankeutta. Maksettavaksi voi tulla myös vahingonkorvaus sille, jonka oikeuksia on rikottu. Tarvittaessa poliisi voi tehdä kotietsinnän ja takavarikoida esimerkiksi tietokoneen rikoksentekovälineenä. (Lähde:MLL Nuortennetti)

Kunnianloukkaus netissä tarkoittaa yleensä sitä, että henkilö nimittelee toista halventavasti tai levittelee hänestä perättömiä juttuja. Selvästi uhkaavat viestit toista henkilöä tai esimerkiksi oppilaitosta kohtaan on aina ilmoitettava poliisille, ja jos tilanne on hälyttävä, suoraan hätänumeroon 112.

Toisen henkilön käyttäjätunnusta ja salasanaa ei saa käyttää ilman niiden omistajan lupaa. Jos joku näin tekee, hän syyllistyy tietomurtoon. Tietomurrolla voidaan tarkoittaa myös luvatonta tunkeutumista tietojärjestelmään tai järjestelmän luvatonta käyttöä. Näissä tapauksissa jo yrittäminen on rangaistava teko. Myös alle 15-vuotiaaseen voidaan kohdistaa oikeudellisia toimenpiteitä ja seurauksia, vaikka varsinainen rikosoikeudellinen vastuu alkaakin vasta 15-vuotiaana.

 

Laki ja netti (MLL, nuortennetti)
Nettiturvallisuus (Rikosuhripäivystys)

 

Päivitetty 19.12.2018

avatar
Suomen Tärkein Nuorisoliitto
28.8.2017 10:09
Arrow
Tärkeästä aiheesta kirjoitettu erittäin vaikeasti ja niin että nuoret eivät jaksa lukea koska he eivät tajua mitä tekstissä kerrotaan. Tämä aihe on erityisen tärkeä nuorille koska nuoret liikkuvat paljon netissä ja eivätkä aina tiedä mikä on oikein ja mikä on väärin. Aikuinen joka ymmärtää tekstin ymmärtää myös mitä yleensä netissä ei saa tehdä. Tekstin kuuluisi olla kiinnostavampi ja helpompi lukea! Kiitos.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load