Yhteishaku

AIHEALUEET

Yhteishaku

Peruskoulun päättötodistuksen saatua voi hakeutua toisen asteen koulutukseen, eli lukioihin ja ammattiopistoihin. Yhteishaussa voi hakea koulutuksiin yhdellä hakulomakkeella opintopolku.fi -sivustolla. Yhteishaku on vuosittain helmi-maaliskuussa.

Joillekin ammatillisille koulutusaloille järjestetään pääsy- tai soveltuvuuskokeita, joiden perusteella opiskelijat valitaan. Joihinkin lukioihin on keskiarvoraja. Valintakriteerit vaihtelevat eri oppilaitoksissa.

Yhteishaun lisäksi ammatillisiin perustutkintoihin voi hakea jatkuvan haun kautta. Oppilaitokset päättävät, millä tavalla jatkuva haku toteutetaan. Usein haku tapahtuu täyttämällä sähköinen hakulomake Opintopolku.fi -palvelussa. Lisätietoa löytyy Opintopolusta ja oppilaitosten omilta verkkosivuilta.
Jatkuva haku ammatillisiin perustutkintoihin (Opintopolku)

Korkeakoulujen yhteishaussa haetaan ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Yhteishaut ovat vuosittain tammikuussa, helmi-maaliskuussa ja syys-lokakuussa. Korkeakoulujen kevään yhteishaussa englanninkielisiin koulutuksiin sekä taidealoille hakuaika on jo tammikuussa. Syksyn yhteishaussa haetaan vain korkeakouluihin. Syksyn haussa on tarjolla vähemmän koulutusaloja ja opiskelupaikkoja kuin kevään haussa.
Kuka voi hakea ammattikorkeakouluun?
Kuka voi hakea yliopistoon?

Ammattikorkeakouluissa opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa todistusarvosanat, valintakoe, työkokemus ja muut ammattikorkeakoulun päättämät asiat, esimerkiksi aiemmat opinnot. Jokaisella koulutuksella on omat ammattikorkeakoulun määrittelemät valintaperusteet, joiden pohjalta opiskelijat valitaan. Yliopistoon opiskelijat valitaan yleensä todistusten ja valintakokeen perusteella.

Yhteishaussa voi hakea vaikka jo opiskelisikin jossain ja suunnittelee opiskelualan tai paikan vaihtamista. Korkeakoulujen (ammattikorkeakoulut ja yliopistot) on lain mukaan vuodesta 2016 alkaen varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa.

Lue myös:

Viisi vinkkiä hakemiseen – korkeakoulujen yhteishaku (Opintopolku)

 

Päivitetty 21.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load