hibaby

Opiskelu

AIHEALUEET

Opiskelu

Valtaosa suomalaisnuorista jatkaa opiskelua oppivelvollisuuden päätyttyä. Peruskoulun jälkeiset opinnot antavat valmiuksia tulevaisuuteen, uusia kokemuksia ja työelämätaitoja sekä ihmissuhdeverkostoja. Opiskella voi lukuisissa eri oppilaitoksissa. Runsas koulutustarjonta takaa sen, että jokainen voi löytää itselleen sopivan koulutuspolun ja oman paikkansa elämässä.

Opiskelun ei tarvitse olla pelkkää kirjojen lukemista ja tunneilla istumista. Erilaiset nuorten työpajat tai oppisopimuskoulutus antavat heti käytännön kokemusta, ja ammattitaito karttuu työskentelyn lomassa. Päivittäiset rutiinit ja mielekäs tekeminen auttavat pysymään arjessa kiinni.

Opiskeluaikana on usein mahdollista lähteä ulkomaille osana opintoja. Opiskelu vieraassa kulttuurissa ennalta tuntemattomien ihmisten kanssa avartaa maailmankuvaa, parantaa kielitaitoa ja antaa kansainvälisiä yhteyksiä, joista voi myöhemmin olla hyötyä työelämässä. Oli kyse sitten vaihto-oppilasvuodesta tai vain parin viikon kielimatkasta, riittää kokemuksesta muisteltavaa varmasti pitkään.

Moniin koulutuksiin hakeminen tapahtuu yhteishaun kautta. Jos mieluisan koulutuspaikan ovet eivät aukene ensiyrittämällä, voi peruskoulun jälkeen yrittää nostaa arvosanojaan kymppiluokalla. Jos taas on vielä epäselvää, mikä ala olisi juuri itselle sopiva, voi hakeutua ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA). Opintojen aikana tutustutaan siihen, millaista opiskelu ammattioppilaitoksessa on, ja tutustutaan itseä kiinnostavaan alaan. Mahdollisuuksia on runsaasti: löydä itsellesi niistä sopivin.

Vuoden 2013 alussa voimaan astunut nuorisotakuu tarjoaa jokaiselle alle 25-vuotiaalle sekä alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle koulutus-, harjoittelu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuu takaa myös jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan. Tavoitteena on nuorten työllisyyden edistäminen.

Mistä apua? -osiosta löydät auttavien tahojen yhteystietoja, jos sinulla on pulmia opiskeluun tai opintoihin pyrkimiseen liittyen.

 

 

 

 

 

 

 

Kuvitus: Jenni Alasimi

Päivitetty 9.9.2019

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load