Vapaaehtoistyö ulkomailla

AIHEALUEET

Vapaaehtoistyö on palkatonta työskentelyä yleishyödyllisen tahon hyväksi

Suosituinta vapaaehtoistyö on kansainvälisillä vapaaehtoistyöleireillä. Yleensä alaikäraja työleireille on 18, mutta joskus mukaan pääsee jo 16-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole, ellei siitä ole erikseen mainittu. Toiset viihtyvät vapaaehtoistyön parissa vain pari viikkoa, mutta jotkut jäävät jopa vuodeksi. Vapaaehtoistyö ulkomailla avartaa omia näkemyksiä ja antaa elämään uusia tuttavuuksia ja kielitaitoa.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelussa nuori voi suorittaa joko pitkä- tai lyhytkestoisen vapaaehtoispalvelun tai olla mukana vapaaehtoistiimissä. Ohjelma on suunnattu 18-30 –vuotiaille EU-maiden kansalaisille. Pitkäkestoinen vapaaehtoispalvelu voi kestää 2-12 kk ja lyhytkestoinen 2vk-2kk, vapaaehtoistiimien kesto on myös 2vk-2kk.

Vapaaehtoispalvelussa toimitaan vapaaehtoisena yhteisöä hyödyttävässä hankkeessa

Vapaaehtoistoiminta antaa kokemuksen siitä, millaista on työskennellä yhteisen asian hyväksi sekä tarjoaa mahdollisuuden oppia uusia taitoja.

Voittoa tavoittelematon vapaaehtoispalvelu voi liittyä esimerkiksi ympäristön suojeluun, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja tasa-arvon edistämiseen. Vapaaehtoispalvelua voi tehdä esimerkiksi järjestössä, kunnassa tai seurakunnassa.

Vapaaehtoispalveluun osallistuminen on oppimiskokemus, jossa saa uusia kansainvälisiä kokemuksia ja oppii uusia taitoja.

Lue lisää Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelusta (europa.eu)

Vapaaehtoistyö kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan

Työtä vastaan saa yleensä majoituksen ja ruoan. Tarjolla olevaa vapaehtoistyötä on esimerkiksi sosiaalialan työleirejä, leirejä lasten parissa, ympäristöleirejä tai erilaisia rakennusprojekteja.

Työleireillä puhuttu kieli on yleensä englanti ja osallistujia on useista maista. Tämä takaa kansainvälisen ilmapiirin. Leirit painottuvat kesäaikaan, mutta myös talvella on mahdollista osallistua. Leirien hinnat vaihtelevat ollen yleensä muutamia satoja euroja.

Työleirejä ja muita vapaaehtoistöitä ulkomailla kannattaa etsiä netistä. Matkaehtoihin tutustuminen on tärkeää, samoin esimerkiksi kaikkien tarvittavien rokotusten hankkiminen ajoissa. Huolellinen suunnittelu etukäteen kannattaa.

Katso matkustajan muistilista

Vapaaehtoistyömatkan voi suunnitella myös itsenäisesti

Mikäli sinulla on tiedossasi paikka, jonne haluaisit auttamaan, eikä kukaan järjestä sinne erikseen työleirimatkoja, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä kyseiseen paikkaan. Reipas ja avulias työntekijä toivotetaan usein lämpimästi tervetulleeksi.

Itsenäisesti suunnitellussa vapaaehtoistyömatkassa on tärkeää selvittää etukäteen esimerkiksi kaikki asumiseen ja työaikaan liittyvät seikat. Jos haluaa vaikkapa auttaa löytökoiratarhalla Espanjassa, asuntoa ei välttämättä saa työtä vastaan, vaan se on hankittava itse yksityisiltä markkinoilta tai yövyttävä hotellissa.

Jos haluat lisätietoa ja neuvontaa vapaaehtoistyöskentelystä ulkomailla, ota yhteyttä Byströmin Ohjaamon tieto- ja neuvontapalveluun.

Vapaaehtoispalvelu – Euroopan nuorisoportaali (europa.eu)

Allianssin nuorisovaihto (nuorisovaihto.fi)

Maailmanvaihto tarjoaa vapaaehtoistyötä Aasiassa, Afrikkassa, Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Oseaniassa (maailmanvaihto.fi)

Kansainvälinen vapaaehtoistyö KVT ry (kvtfinland.org)

EU:n vapaaehtoistyöt ja vaihto-ohjelmat (europa.eu)

Vapaaehtoistyö (travels.kilroy.fi)

AIESEC: Vapaaehtoistöihin ulkomaille? (aiesec.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load