Vapaaehtoistyö ulkomailla

AIHEALUEET

Vapaaehtoistyö ulkomailla

Vapaaehtoistyö on palkatonta työskentelyä jonkin yleishyödyllisen tahon hyväksi. Suosituinta on lähteä kansainväliselle vapaaehtoistyöleirille. Yleensä alaikäraja työleireille on 18, mutta toisinaan mukaan pääsee jo 16-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole, ellei siitä ole erikseen mainittu. Toiset viihtyvät vapaaehtoistyön parissa vain pari viikkoa, mutta jotkut jäävät jopa vuodeksi. Vapaaehtoistyö ulkomailla avartaa omia näkemyksiä ja antaa elämään uusia tuttavuuksia ja kielitaitoa.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelussa nuori voi suorittaa joko pitkä- tai lyhytkestoisen vapaaehtoispalvelun tai olla mukana vapaaehtoistiimissä. Ohjelma on suunnattu 18-30 –vuotiaille EU-maiden kansalaisille. Pitkäkestoinen vapaaehtoispalvelu voi kestää 2-12 kk ja lyhytkestoinen 2vk-2kk, vapaaehtoistiimien kesto on myös 2vk-2kk. Vapaaehtoispalvelussa toimitaan vapaaehtoisena jossain voittoa tavoittelemattomassa ja paikallista yhteisöä hyödyttävässä hankkeessa. Vapaaehtoistoiminta antaa kokemuksen siitä, millaista on työskennellä yhteisen asian hyväksi sekä tarjoaa mahdollisuuden oppia uusia taitoja.

Vapaaehtoispalvelu voi liittyä esimerkiksi ympäristön suojeluun, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja tasa-arvon edistämiseen. Vapaaehtoispalvelun voi tehdä muun muassa järjestössä, kunnassa tai seurakunnassa.

Vapaaehtoispalveluun osallistuminen on oppimiskokemus, jossa saa uusia, kansainvälisiä kokemuksia ja oppii uusia taitoja. Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelun tavoitteena on vahvistaa nuoren työelämätaitoja ja kokemusta aktiivisesta kansalaisuudesta. Vapaaehtoispalvelun hankkeessa on aina mukana kolme osapuolta:  vapaaehtoisen lähettävä organisaatio, vapaaehtoinen nuori ja vapaaehtoisen vastaanottava organisaatio. Vapaaehtoispalvelun projektille myönnetään tuki, jolla katetaan valtaosa kuluista. Lue lisää Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelusta Euroopan nuorisoportaalin sivuilta.

Itselleen sopivaa vapaaehtoistyötä voi etsiä netistä. Se kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan. Tarjolla on esimerkiksi sosiaalialan työleirejä, leirejä lasten parissa, ympäristöleirejä tai erilaisia rakennusprojekteja. Työtä vastaan saa yleensä majoituksen ja ruoan, joskaan mitään ylellisyyksiä ei kannata odottaa.

Työleireillä puhuttu kieli on yleensä englanti ja osallistujia on useista maista. Tämä takaa kansainvälisen ilmapiirin. Leirit painottuvat kesäaikaan, mutta myös talvella on mahdollista osallistua. Leirien hinnat vaihtelevat ollen yleensä muutamia satoja euroja.

Työleirejä ja muita vapaaehtoistöitä ulkomailla kannattaa etsiä netistä. Matkaehtoihin tutustuminen on tärkeää, samoin esimerkiksi kaikkien tarvittavien rokotusten hankkiminen ajoissa. Huolellinen etukäteissuunnittelu kannattaa.

Mikäli sinulla on tiedossasi paikka, jonne haluaisit auttamaan, eikä kukaan järjestä sinne erikseen työleirimatkoja, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä kyseiseen paikkaan. Reipas ja avulias työntekijä toivotetaan usein lämpimästi tervetulleeksi. Itsenäisesti suunnitellussa vapaaehtoistyömatkassa on tärkeää selvittää etukäteen esimerkiksi kaikki asumiseen ja työaikaan liittyvät seikat. Jos haluaa vaikkapa auttaa löytökoiratarhalla Espanjassa, asuntoa ei välttämättä saa työtä vastaan, vaan se on hankittava itse yksityisiltä markkinoilta tai yövyttävä hotellissa.

Jos haluat lisätietoa ja neuvontaa vapaaehtoistyöskentelystä ulkomailla, ota yhteyttä Nappiin.

 

Lue lisää:

Vapaaehtoispalvelu (Euroopan nuorisoportaali)
Allianssin nuorisovaihto
Maailmanvaihto (vapaaehtoistyötä Aasiassa, Afrikkassa, Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Oseaniassa)
Kansainvälinen vapaaehtoistyö KVT ry
EU:n vapaaehtoistyöt ja vaihto-ohjelmat
Vapaaehtoistyö (Kilroy)
AIESEC: Vapaaehtoistöihin ulkomaille?

 

Päivitetty 19.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load