Vaihto-oppilaaksi

AIHEALUEET

Vaihto-oppilaaksi

Vuosi opiskelijana ulkomailla voi olla unelmien täyttymys. Useimmiten vaihto-oppilasvuosi sijoittuu lukioaikaan. Yleisin ikäraja vaihto-oppilaaksi lähtemiselle on 14 vuotta.

Vaihto-oppilaana pääsee tutustumaan vieraaseen maahan ja sen kieleen ja kulttuuriin aivan uudella tavalla. Asuminen tapahtuu yleensä paikallisessa perheessä, jolloin kohdemaan kulttuurista ja tavoista saa aidon kokemuksen osana arkipäivää. Perheen lisäksi tutuksi tulevat uusi koulu, uudet luokkakaverit ja kokonaan uudenlainen ympäristö sekä maailma.

Vaihtovuodesta on usein hyötyä paitsi kielen oppimisessa, myös itsenäisesti toimimisessa vieraassa kulttuurissa sekä uusien tuttavuuksien luomisessa. Vaihtovuosi voi myös opettaa tärkeitä asioita itsestä ja omasta arjesta. Moni vuoden aikana solmittu ystävyys jatkuu, vaikka vaihtoaika lopulta päättyykin. Kokemukset ovat ainutlaatuisia, ja usein niistä on hyötyä myös työelämässä. Kansainvälisestä kokemuksesta harvoin on haittaa.

Vaihtoa järjestävät useat erilaiset palveluntarjoajat. Osa niistä on kaupallisia ja osa voittoa tavoittelemattomia järjestöjä. Sopivan järjestäjän löytämiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä palveluntarjoajissa on eroja esimerkiksi ikärajojen ja hintojen sekä kohdemaiden suhteen. Lähtöä suunnittelevan kannattaakin selata nettiä ja kuulostella vaihto-oppilaana jo olleiden kokemuksia: minne kannattaa ehdottomasti mennä ja mitä nähdä?

Mikäli vuoden mittainen vaihto tuntuu liian pitkältä, on mahdollista hakeutua kesävaihtoon. Kesävaihdossa asutaan yleensä noin kuukausi paikallisen perheen luona tutustuen alueen elämänmenoon ja opiskellen kieltä.

Lue lisää:

Lue lisää vaihto-opiskelusta (Maailmalle.net)
Vaihto-opinnot ulkomailla (EF)
Youth For Understanding (YFU)
AFS Intercultural Programs ry

 

Päivitetty 19.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load