Matkustajan muistilista

AIHEALUEET

Matkustajan muistilista

Matkustaminen on loistava tapa nähdä maailmaa sekä tutustua erilaisiin kulttuureihin. Matkustelu avartaa omaa näkemystä maailmasta ja antaa paljon uusia kokemuksia. Reissuun ja matkusteluun kannattaa aina valmistautua ja varautua, jotta matka sujuisi riittävän hyvin.

Matkan kohde, pituus ja tarkoitus yleensä vaikuttavat siihen, miten reissuun tulee valmistautua ja kuinka hyvissä ajoin. On eri asia lähteä risteilylle naapurimaihin kuin lähteä reppureissaamaan toiselle puolelle maapalloa. Hyvällä valmistautumisella voi huolehtia omasta turvallisuudestaan ja valmistautua mahdollisiin ei-toivottuihin tilanteisiin etukäteen.

Muista nämä lähtiessäsi reissuun:

* Tarkista, tarvitaanko kohdemaahan rokotuksia ja ovatko sinun rokotuksesi voimassa. Niiden hankkimiseen voi kulua aikaa, ja niistä tulisikin huolehtia jo hyvissä ajoin ennen lähtöä.

* Joihinkin maihin tarvitaan viisumi, ja se haetaan yleensä matkakohteen maan edustustolta. Viisumilla tarkoitetaan lupaa, jonka perusteella ulkomaalaisen maahantulo ja lyhytaikainen oleskelu sallitaan muiden maahantuloedellytysten täyttyessä. Viisumin hakuprosessi voi kestää useita viikkoja, joten hakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa.

* Tarkista passisi voimassaoloaika. Jotkut maat vaativat, että passin tulee olla voimassa myös matkan jälkeen jopa kolme tai kuusikin kuukautta. Katoamistilanteiden varalta passista on hyvä ottaa etukäteen kopiot itselle esimerkiksi sähköpostiin ja kotiväelle.

* Anna reissusta, kohteesta ja matkustuspäivistä tarkat tiedot kotiväelle ja muille läheisillesi.

* Tee tarvittaessa virallinen matkustusilmoitus. Erityisesti riskialttiille alueelle matkustavan kannattaa tehdä matkustusilmoitus.

* Tutustu kohdemaahan, hotelleihin ja nähtävyyksiin etukäteen esimerkiksi netissä tai kirjastossa.

* Tarkista, mitä valuuttaa kohdemaassa käytetään ja vaihda tarvittaessa rahaa jo Suomessa ennen matkalle lähtöä. Reissun päällä kaikkea käteistä rahaa ja luottokortteja ei kannata säilyttää samassa laukussa, vaan pitää pieniä summia erillään. Näin varkauden yllättäessä et jäisi täysin rahattomaksi.

* Hoida vakuutukset kuntoon. Onnettomuus tai sairastuminen ulkomailla voi tulla yllättävän kalliiksi, joten matkavakuutuksen on syytä olla kattava. Selvitä myös etukäteen kohdemaan yleinen hätänumero ja maan yleinen turvallisuustilanne.

* Tallenna pankki- ja luottokorttien sulkunumerot puhelimeesi. Jos luottokortti joutuu varkaan kynsiin tai katoaa, kortin voi sulkea sulkunumeroihin soittamalla.

* Varaa mukaasi riittävä määrä lääkkeitä, jos tarvitset säännöllistä lääkitystä. Resepti tai kopio siitä kannattaa ottaa mukaan sekä kirjallinen selvitys lääkkeen vaikuttavasta aineesta. Esimerkiksi rauhoittavien lääkkeiden maahantuonti saattaa olla kiellettyä.

Lue lisää:

Mitä huomioida ennen matkaa (Ulkoministeriö)
Matkailijan rokoteopas
USE-IT tourist info for young people

 

Päivitetty 19.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load